1. Bende ilk tahliller crp falan romatizma görünmemişti. Mr'da sıvı birikmesi görünmüştü. Uzun süre teşhis konamadı ama hep iltihaplı romatizma şüphesi vardı. Zaman içinde durumumum kötüledi. İlk tahlillerde yine çıkmıyordu. Başka bir doktora gittim ve daha detaylı tahliller yapıp klinik bulgularla destekleyerek teşhisi koydu. Size önerim başka bir romatoloğa gidip detaylı tahlilleri yaptırmanız ve şikayetleri iyice anlatmanız. Seronegatif romatoid artritte kan tahlilinde görünmüyor ki benim teşhisim de bu. Yani olabilir. Ama olmaya da bilir. Sizde çıkmaz belki. Yine de bir an önce baktırmanızda fayda var. eğer öyleyse hayat kaliteniz düşmeden tedaviye başlarsınız. Değilse de bunu elemiş olurlar.
- süslü
- moda alışveriş
- kuaför & güzellik merkezi
- sağlık
- spor
- gönül işleri
- aile arkadaş ilişkileri
- cinsellik
- eğitim & kariyer
- seyahat
- pet
- sanat
- bürokrasi
- diğer
- linki kopyala
- şikayet et
mr’ da iltihap görünür mü? kan tahlilleri temiz olan birine mr da iltihap var diye iltihaplı romatizma tanısı konulabilir mi?
- cevaplar
| cinsiyet: | kadın |
| cilt alt tonu: | nötr |
| göz rengi: | koyu kahverengi |
| saç şekli: | düz |
| saç tipi: | normal |
| ten rengi: | buğday tenli |
| cilt tipi: | karma |
| saç rengi: | açık kestane |
| saç kalınlığı: | ince telli |
| kepekli saç: | hayır |
- linki kopyala
- şikayet et
2. Süslü bana da ilk olarak kemik iliği ödemi dendi, iki ay istirahat+ tedavi sonucunda şikayetlerim geçmeyip üzerine artınca kontrol mr ı çekildi ve iltihap görülünce romatoloğa sevk edildi. Romatolog da gerekli kan tahlillerini yaptı negatif çıktı. Fakat muayene bulguları ve mr daki iltihap neticesinde iltihaplı romatizma tedavisine başladı. Ama bana dedi ki sana iltihaplı romatizmasın diyemem değilsin de diyemem. Bu arada yaşadığım şehirde iki tane romatolog var ve ikisi de eş. Yani birine gitsem diğerinin haberi olur illaki.
- linki kopyala
- şikayet et
3. Bu arada cevabınız için teşekkür ederim. Bu süreçte neler yaşadınız, hayatınızda neler değişti anlatır mısını? Beslenme alışkanlığını da değiştirmek gerekiyor galiba. Ek olarak omega-3, kolajen desteği alıyor musunuz? Kısaca neye dikkat etmemiz gerekiyor bu hastalıkla yaşayabilmek için, tedavisi yokmuş, ancak ilermesini engelleyebiliyorlarmış araştırdığım kadarıyla.
- linki kopyala
- şikayet et
4. Hangi şehirdesin süslü? Gerekirse başka şehirde bir doktora git. Benim teşhis konulalı neredeyse 3 sene oldu. ANA diye bir tahlil yapılmıştı mesela o pozitif çıkmıştı. Tahlillerin ne kadar detaylı yapıldı bu önemli. Çünkü bana başka bir romatolog başka bir tür romatizma teşhisi koyup ilaç yok ağrı kesici iç demişti ve ben çok fazla tutulum yaşamıştım, parmağımda hasar bile kaldı. O zaman bakılsa belki erken başlayacaktı tedavim.
Romatizma ilaçları da oldukça ağır ilaçlar. Gerçekten romatizmanız yoksa kullanmanız yersiz olur.
Evet tedavisi yok. Alevli ve uyku dönemleri var. Benim yıllardır alevli. 1 ay ilaç içmesem yürüyemez hale geliyorum.
Spor yapmak iyi ama asla ağır sporlar değil. Aletli pilates yapma diyor mesela doktorum. Yorulmak, üzülmek, stres yok.
Beslenme konusunda ben çok kafa yordum çok şey de denedim. Şu iyi dediğim net bir şey yok. İnanıp inanmakta tereddütlüyüm. Doktorum da bu konuda kesin bir şey demiyor. Genel kanı gluten ve şekeri kesmek yönünde. Ben de zaman zaman deniyorum.
Doktor takibinde uyku dönemi olursa ilaç bir süre bırakılabiliyor. Bana kısmet olmadı daha. İyi bir doktor ve iyi takip şart. İlaçlar nedeniyle düzenli tahlil şart.
Ben vitamin olarak d alıyorum sadece. Değerlerinize baktırıp doktora danışın bu konuda.
Geçmiş olsun. Bir şey sormak isterseniz yazabilirsniz. Sözlükte birkaç arkadaş daha var ra olan, onlarla da konuşmuştuk daha önce.
| cinsiyet: | kadın |
| cilt alt tonu: | nötr |
| göz rengi: | koyu kahverengi |
| saç şekli: | düz |
| saç tipi: | normal |
| ten rengi: | buğday tenli |
| cilt tipi: | karma |
| saç rengi: | açık kestane |
| saç kalınlığı: | ince telli |
| kepekli saç: | hayır |
- linki kopyala
- şikayet et
5. Hayatımda ne değişti sorusuna yanıt vermeyi unutmuşum. Bende kanayan bir yara. Enerjim değişti. Yorgunum hep. Her sabah. Sanki yatakta değil engebeli arazide yatıyormuş ara ara da uyandırıp dövüyorlarmış gibi yorgun uyanıyorum. Öğlene doğru açılıyorum. İlaçlarla beraber durumum daha iyi ve kontrol altında. İlaç Öncesi, iş hayatım ve sosyal hayatım çok etkilenmişti. Yürüyemediğim için işe gidemediğim, biraz soğukta kıpırdamadan otursam ( arkadaşlarla cafede oturmak) tutulma oluyor diye dışarı çıkamıyordum.
Şimdi ilacın kölesiyim. Süper değilse de iyiyim. Bu hastalık tedavi edilmiyor belirtileri baskılanıp hayat kalitesi kontrol altına alınıyor. Eklem hasarı önleniyor.
Daha dikkatliyim bir de. Yediğime içtiğime özenliyim. Paketli gıda yemiyorum. Haftada 1 balık yiyorum. Eti azaltıp sebzeye ağırlık veriyorum. Yorulacağım aktivitelere bulaşmıyorum. Size iyi gelen şeyleri keşfedip kendi rutininizi oluşturuyorsunuz zaman içinde. Bunlar ek şeyler. Anladım ki asıl olay ilaç. O yüzden doktor çok önemli. Hiç üşenmeyin yakın bi şehirde başka birine daha görünün. Hatta bu alanda ünlü romatologlar var. Onlara gidin. Ben doktorumdan memnun olmama rağmen bir tanesine gideceğim yakın zamanda.
| cinsiyet: | kadın |
| cilt alt tonu: | nötr |
| göz rengi: | koyu kahverengi |
| saç şekli: | düz |
| saç tipi: | normal |
| ten rengi: | buğday tenli |
| cilt tipi: | karma |
| saç rengi: | açık kestane |
| saç kalınlığı: | ince telli |
| kepekli saç: | hayır |
- linki kopyala
- şikayet et
6. Orduda yaşıyorum. İki aydır çalışamıyorum en kısa zamanda çevre illerdeki doktorları araştırıp gideceğim. Bu arada hiç sabah tutulumum olmadı açıkçası tutulumun ne olduğunu romatolog sorduğunda anladım. Sol ayak parmaklarımdaki rahatsızlık olana kadar hiçbir şikayetim yoktu. Ayakta kaldığımda üzerine basmasam bile parmaklarımın olduğu bölge kızarıyor, mor renge dönüyor. Topuğuma basarak işlerimi halledebiliyorum, topallayarak yürüyorum. Çok şükür ağrım yok sadece acıyor. Belki de ayağımdaki anormallik tutulumdur bilemiyorum. İki aydır evden dışarı çıkamadım, ruh halim berbat.
- linki kopyala
- şikayet et
7. Süslüm, öncelikle ruh halini toparlamalısın. Ben öğretmenim ve bütün gün ayakta çalışırken bu sorunları yaşadım. Bırak ayak üstüne basmayı kıpırdayamadığım günler oldu. Saçımı tarayamadığım, pantolon giyemediğim gibi. Bende ağrı ve tutulum hep geziyordu. Bir gün elimde bir gün dizimde haftaya omzumda şeklinde. En son parmaktaki şişme ve morarmayla farklı bir doktora gittim de ileri düzey tahlillerle teşhis kondu. Doktorum eşimi bile tembihledi yorumlasın, üzülmesin diye. O yüzden öncelikle ruh halini toparla. Hareket kısıtlılığın da fazla değil. Benim o haldeyken bile tedaviyle sorunum çözüldü. Halsizliğim enerjisizliğim var hala ama eskisi gibi değilim tabii. Senin de düzelir. Belki romatoid artrit bile değildir. Kızarıklık ve ağrı olan bölgeye sıcak uygulama. Ağrı olursa buz koy hatta. Temiz beslen, bol su düzenli uyku. Basit egzersizler. Moralini düşürme.
Şu an sana hangi ilaçları verdiler?
İyi bir doktor hayat kaliteni yükseltecek, hiç merak etme. Eğer gerçekten ra varsa, bununla yaşayacaksın ama hep böyle olmayacak. İşine gücüne bakabileceksin. Sadece biraz daha özenli yaşaman gerekecek. Tek bir eklemdeki sorunda tedavin başlandıysa zaten benim yaşadıklarımı asla yaşamazsın. Doğru teşhis ve tedaviyle kısa sürede normal yaşantına dönersin. Benim bunları çekmem tamamen geç teşhis konulması kaynaklı. O yüzden mutlaka iyi bir doktorla görüşmeni ve sürekli irtibatta olmanı önerdim.
| cinsiyet: | kadın |
| cilt alt tonu: | nötr |
| göz rengi: | koyu kahverengi |
| saç şekli: | düz |
| saç tipi: | normal |
| ten rengi: | buğday tenli |
| cilt tipi: | karma |
| saç rengi: | açık kestane |
| saç kalınlığı: | ince telli |
| kepekli saç: | hayır |
- linki kopyala
- şikayet et
8. Gerçekten yazdıklarınız çok iyi geldi. Moralimin bozulmasının nedenlerinden biri de hatta en büyük nedeni görme bozukluğum için lazer yaptıracaktım gözlerime. Bu hastalığa sahip insanlar gözlerini çizdiremiyorlarmış. Her şey üst üste geldi şu süreçte.
Methotraxate ebewe 2,5 mg, folik asit ve prednol 16 mg kullanıyorum şuanda. 16 gün sonra kontrolüm var bakalım ne olacak. Methotraxateyi pazar günleri sabah üç akşam üç, folik asiti salı günleri, prednolü de yarım alıyorum. Stresli bir çalışma hayatım var. Psikolog randevusu da aldım, bi nebze rahatlayabilmek için.
- linki kopyala
- şikayet et
9. Psikolog iyi olmuş. Kaygı kaynaklı ben de yardım almıştım bir dönem. Dediğim gibi moralin yüksek olması stresten uzak durmak önemli. Artık buna göre yaşamak gerek. Zamanla hayat düzenin de buna göre oturur ama gerçekten endişelenme. Anlattığım şekilde ağır belirtilere rağmen iyiyim ben. Gayet gezip tozuyorum, işimi gücümü yapıyorum.
Methoraxete ben de kullanmıştım başlangıçta haftada 1 5 adet ve başka 2 ilaç daha. Sonra tüm ilaçları bırakıp tek bir ilaca geçirdi doktorum beni (xeljanz)
kontrolünüzde durum netleşir. İlaçlar etkisini gösterir yakında. Bir şikayetin kalmaz süslüm. Ama lütfen endişeyi bir an önce bırak. Çözülemeyecek bir durum değil sadece kontrol altında tutulacak. Aklına bir şey takılırsa bana özelden de ulaşabilirsin. Çok çok geçmiş olsun.
| cinsiyet: | kadın |
| cilt alt tonu: | nötr |
| göz rengi: | koyu kahverengi |
| saç şekli: | düz |
| saç tipi: | normal |
| ten rengi: | buğday tenli |
| cilt tipi: | karma |
| saç rengi: | açık kestane |
| saç kalınlığı: | ince telli |
| kepekli saç: | hayır |
- linki kopyala
- şikayet et