romanya’ya gidiyorum tavsiyeleriniz?

işyerim önümüzdeki haftalarda beni 3 günlüğüne romanya gönderiyor.köstence de olacağım.araç ve kalacak yer sıkıntım olmayacak.ne alınır, nerelere gezilir, ne görmeli, ne yemeli, neler ucuz:) tavsiyelerinizi beklerim.

1. asiri imrendim romanyayi gormek cok istiyorum cevaplari kendim de gidicekmisim gibi okicam. iyi eglenceler susluuuuuuu

26 aralık 2023 14:46

2. Dedemler köstenceli türk-tatar, 80 sene önce Türkiye'ye göç etmişler ama çoğu akrabası orada. Biz de 3-4 senede bir gidiyoruz. Ailemin yatırımları iş yerleri var.

Eşyalarına çok dikkat et. rumenlerde ortada duran çöpü bile alıp cebe atmak çok yaygın ve çok normal sanıyorlar. En önemlisi bu.

Yemek olarak çok akılda kalıcı farklı bir şeyleri yok. Osmanlı ve Rus etkisi olduğu için tanıdık yemekler görürsün. Sarma (sarmale) gibi ama önermiyorum çünkü ne zaman yapılışı görsem yalayarak kapatıyorlardı.

Sabah börek çıkar fırınlarda, ben farklı olduğu için lahanalı alıyorum. Covrigi çıkıyor bir de pretzel şeklinde ama tadı daha farklı simit gibi.

Peynir çeşitleri alabilirsin, en ünlüleri burduf, Voda, cașcaval (kashvakal).

Yemek kültürleri et ve hamur odaklı. Değişik Sosis, salam, sucuklar var. Ama domuz yemiyorsan tek tek kontrol etmelisin. Pleşcoi sosisi gördüğün kadarıyla domuzsuz. Köftelerde genelde domuz oluyor.

Etlerin yanında mamaliga (kaşarlı mısır unundan püre gibi) yiyorlar.

Piperçi peynir domates biber adaçayı ve baharatlarla ile yapılan menemen mi o dedirten bir yemek.

Balık çeşitleri de yiyebilirsin, taze oluyor. Sazanın her çeşidini yapıyorlar. Balık ve havyar karışımı bir mezeleri var, icre. Bence güzel ama herkese hitap etmeyebilir.

Çorba çeşitleri muhtemelen Avrupa geneline göre çok. ben sadece kremalı olmadığı için sebze çorbası yiyorum. Diğerlerini bilmiyorum. Bir de aslında tatarların kaşık böreği oluyor ama Türkiye'de ona mantıyı çorba yapmışlar derler. Denemesen de olur. Kremalı Fasülye çorbası var bir de değişik aklıma gelen.

Savarina ve papanaşi tatlıları var. Benim tatlıyla aram yok. O yüzden ancak fena değil diyebilirim. Yanında kremalı kahve (orijinali tatar kahvesi - Türk kahvesinin kaymaklı versiyonu ama evlerde böyle yapıyorlar, benim gördüğüm kafeler kaymak yerine krema getiriyor) deneyebilirsin.

İçki içiyorsan erik rakısı (tuica) ve şarap deneyebilirsin. Ev yapımı şarapları çok lezzetli oluyor. Balkanların geleneksel içkisi palinka var, birkaç ülke bunun için bizim diye kavga ediyor.

Gezilecek yerler müze, ibadet yerleri, saray falan var işte klasik. Seneler önce gitmiştim pek hatırlamıyorum ama google'dan bakarsın.

Ben gelirken sadece peynir ve içki getiriyorum arkadaşlarıma. Bazı Elektronikler ucuz oluyor. Airfry ucuz diye duydum ama bilmiyorum.

Ve son olarak kesinlikle nakit kullanmanı tavsiye ediyorum. Kredi kartı yaygın olmamakla birlikte güvenli değil. Bükteş Mafyasının iş kollarından biri kart hırsızlığı çünkü.

26 aralık 2023 15:51

3. soruya cevabim yok ama portekizde yasiyorum romanyadan gelenler (bakici garson temizlik iscisi) cok hirsizlik yapiyorlar avrupalilar bikmis artik dikkatli ol

26 aralık 2023 16:42

4. anon 2 nasıl bir kralsın ya benim bile iştahım kabardı fjflfl

26 aralık 2023 16:45

5. A2 sen gerçekten bu rehberlik işinin  hammaddesi olabilirsin :) arkadaşım 2 kere okudum , ikisini de zevkle okudum yahu eline emeğine sağlık

26 aralık 2023 17:43

6. Rica ederim. Ek olarak Eğer avm istersen vivo ve city park var (bir de Tom var değişik bir şey yok orada). İkisinde de aslında Türkiye'de olan çoğu marka var Türk markaları ve İnditex, h&m gibi. Tekstil ucuz değil ama kış indirimine denk gelebilir ve belki bir şeyler yakalayabilirsin. Farklı olarak city park'ta reserved, dm (kozmetik); vivo'da c&a var. Elektronik bakmak istersen altex ve flanco en büyükleri. Market gezmek istersen carrefour (gerçi sadece Tom avmde var galiba), selgros (metro gibi), auchan (migros-tansaş gibi), lidl (bim gibi), kaufland (migros-macro arası) var. Ufak tefek bakkaldan hallice marketleri tavsiye etmem çünkü turistleri kazıklıyorlar. Ben peynirleri, içkileri marketten alıyorum. Gurme dükkanlar falan var ama çok pahalı oluyor. Düşündüğün bir şeyler varsa gitmeden sitelerinden fiyatlara bir bak. Şimdi noel indirimi vardır ama yılbaşında çoğu biter.

Bir de orada paranı çevireceksen pasaportsuz almıyorlar ve bazılarının komisyonu yüksek oluyor. En ucuz yolu Türkiye'de döviz bürolarından lei almak ama İstanbul'da turistik bölgeler hariç bulmak pek kolay değil. Bulamazsan euro götürmeni tavsiye ederim.

26 aralık 2023 21:13

7. süslü romanya için vize başvurusu nasıl yapılıyor? bir de schengen vizesi değil sanırım değil mi? senin schengenin mi var yoksa romanya için mi başvuru yaptın. internette biraz bilgi eksik sanırım anlayamadım bükreşe gitmek istiyorum ben de

27 aralık 2023 11:57

8. Süslüm ben yeşil pasaportluyum hiç bilmiyorum ama vizeli galiba romanya