sözlüğün mimarları, ne kadar maaş alıyorsunuz?

mimarlık mezunuyum ve yüksek lisans yapmaktayım. hiçbir zaman mimar maaşları hakkında iyi şeyler duymadım ama bu aralar ciddi bir şekilde iş bakıyorum ve gözüm çok korktu. bu bölümü seçtiğim için o kadar pişmanım ki iyi bir şeyler duymaya ihtiyacım var. genel piyasa ne durumda merak ediyorum. kaç yıllık tecrübeniz var ve ne kadar kazanıyorsunuz? ek olarak çalışma ortamınızdan memnun musunuz veya ekstra söylemek istedikleriniz varsa lütfen yazın.

1. 5 bin iyi bir miktar. bu tecrübeye göre daha iyi olmalı bence ama bu sektörün normali ne yazık ki.

7 haziran 2020 23:27

2. süslü abimi örnek vereyim, mezun olalı 5 yıl oldu odtüden. 5500civari alıyor kurumsal büyük bir firmada. ama 5-6 ay işsizlik dönemi oldu piyasa çok kötüyken. tecrübesi olmasına rağmen bulamadı o zamanlar.

8 haziran 2020 00:41

3. bildiklerimi de aktarayım hatta, özel bir şirkette çalışırken 4000civari alıyordu sanırım geçen sene. yurtdışı seçenekleri iyi oluyor baya ozellikle gelişmemiş ülkeler veya rusya falan. sudana gitmişti birkaç yıl önce, ayda 3bin dolara anlaşmıştı ama döndü geri. alışamamış hiç.

8 haziran 2020 00:43

4. Odtu mimarlik mezunuyum, yurt icinde staj harici hic calismadim ama fikir acisindan kendi yurt disi deneyimimi yazmak istedim. abd’de m.arch yaptiktan sonra kucuk olcekli bir ofiste 4 yil kadar calistim. maasim yillik $60 bindi. Mesai saatlerim guzel oldugu icin cok sikayet etmedim ama o sehirdeki diger alanlara gore dusuk-orta bir seviye diyebilirim. sehir cok pahali oldugu icin ancak yetiyordu bana. aldigim sorumluluga gore azdi bence (bir projede senior calisanin babasi vefat etti ve tum proje cizimleri, belediye onaylari ve uygulama hep ustume kaldi).

Bana gore mimarlik akademide cok zevkli ama is dunyasinda yapmak icin korkunc bir meslek. Ben akademiyi ozledigim icin ilgim olan mimarlik tarihinde doktoraya basladim yine burada. Simdi memnunum halimden.

8 haziran 2020 00:54

5. mimarlık tarihi ile girdi yazdığımı sanmıyorum ama burada da başka tarihçiye rastlamadım. bir iki soruda cevap olarak yazmış olabilirim. lisansı birinci bitirdim ama doktoraya girerken lisans ortalamam belki 10%-15% etki etmiştir, öyle diyeyim. y lisans performansım daha önemliydi başvuruda. şu an princeton'dayım, burada tüm doktoralar burslu. bana özel bir burs değil kısaca. araştırma görevlisi konsepti pek yok ama ta oluyoruz evet.

restorasyon güzel bence. rest doktorası için ingiltere'de pınar aykaç var sanırım. onun yaptıklarını takip ediyorum. ofis dünyasından sıkıldıysanız böyle bir yol hiç fena olmaz sanki? arkadaşlarınızla ofis kurmayı düşündünüz mü? öyle başarılı olan çok fazla odtülü var.

8 haziran 2020 03:53

6. Süslü işe 5bin ile gecen sene başladı. Ama tecrubesizken boyle degildi tecrübe eklendikce başlangıc 5bin civarına cıktı.

8 haziran 2020 09:11

7. şu anda piyasada kaç yıllık mimarlar bile zor tutunduğu için hiç düşünmedim. tecrübe edindikten sonra türkiye'de olursam ofis açmayı istiyorum. pınar hoca döndü, stüdyo derslerimize de girmişti, en sevdiğim hoca olabilir kendisi. phd istemediğim için konuşmadım ama bilgi alabilirim yine de konuşmaktan zarar gelmez

8 haziran 2020 12:48

8. Yurtdışına (gelişmiş ülkelere) gitmek istiyorsanız genelde en iyi yol ya y. lisans ya da doktora üzerinden gitmek. Akademik kariyer istemiyorsanız da orada okurken ya da mezun olunca orada iş bulup kalmak. türkiye’deyken avrupa’da veya amerika’da direkt iş bulmak biraz zor. Bu yüzden ilk öncelikli hedefiniz yurt dışına taşınmaksa bir master daha yapmak mantıklı bence. masterların görece ucuzluğundan dolayı Avrupa okulları daha iyi bir seçim olabilir ama iyice araştırın. Ben bir yıl politecnico di Milano’daydım ve bence çok kötü bir eğitimleri vardı ama arkadaşlarımdan italya’da Kalan oldu.

Bu arada Pınar benim rest studyo dersi asistanımdı güliz hocayla beraber. Şimdi oma hoca denince garip geldi :) bir de leyla var restorasyonda! < 3

8 haziran 2020 15:39

9. ben de almanyada building revitalization / transformation alaninda master yapip sonrasinda almanyada veya yine avrupada bir ulkede kalmayi dusunuyorum susluler. hic tanidigim mimar veya bilgisi olan biri yok. sizce nasil bir alan? klasik mimarlik yapmak istemiyorum zaten avrupada o alanda cok is yokmus hep eski binalar var deniyor genel olarak.

8 haziran 2020 15:43

10. anonim 4 master of science olarak geciyor sanirim. almanyada mimarlar odasina kaydolabilmek icin bildigim kadariyla en az 8 semester okumus olmak lazim ve ben turkiyede okudugum icin zaten 8 semester okudum. genelder almanyada lisans 3 sene oldugu icin almanlar master yapip semester sayisini tamamliyorlar. imza yetkisi buna dahil mi bilmiyorum ama oyle oldugunu tahmin ediyorum. siz sorunca dusundum bi simdi acaba sikinti olur mu diye. master of science olmasi daha mi dusuk bir derece kabul ediliyor? bu arada turkiyeye donmeyecegim :)

8 haziran 2020 16:38