serbest avukatlık gerçekten çok mu zor?

kendi avukatlık ofisimi açmayı cok istiyorum ama çevreden duyduğum olumsuz şeyler beni endişelendiriyor. serbest avukatlık yapan süslüler bu konudaki deneyimlerinizi, geçtiğiniz yolu paylaşır mısınız

1. Avukat ben değilim ama abim. 2010 yılında mezun oldu. 12.yılı meslekte. 1 yıl askerlik yaptı. Askeri savcı olarak yaptı. 1 yıl hakimlik yaptı. 1 yıl da staj yaptı. 9 yıldır da avukatlık yapıyor. Bu dokuz yılın 6 yılı bir büroya bağlı çalıştı. Büro bir bankanın işini yapıyordu. Genelde haciz işi ama kendine dava da alabiliyordu. 3 yıldır kendi bürosunda. Büroyu ne yazık ki pandemi başında açtı. Bu onu zora soktu. Ankara'da yaşıyor ve 6 yılda çok olmasa da isim yaptı birazcık. Ona rağmen ekonomik anlamda zorlanıyor zaman zaman. Bunda şunun da etkisi var. Babam memur emeklisi. Orta gelir sınıfından bir aileyiz. Kendi kapılarını kendi açması gerekti. Ama küçük şehirde esnaf olsaydı veya büyük şehirde zengin olsaydı işi bu kadar zor olmazdı bence.

Onu en zorlayan şey büroda şu: düzenli bir gelir akışı yok. Bazı ay 50-60 bin geçiyor eline. Ama o para için uzun zaman çalışmış oluyor. Bazı ay kirasını nasıl ödeyeceğini düşünüyor.

9 ekim 2022 21:31

2. 1 yıl hakimlik yaptı yazmışım. Hakimlik savcılık sınavına hazırlandı diyecektim. *

9 ekim 2022 21:32

3. Cevabın icin cok teşekkür ederim süslüm abinin bol kazançları olsun insallah 🤍

9 ekim 2022 22:20

4. Düzenli gelir yok. Avukatların çalışma şartlarının iyileştirilmesi için ne barolar ne de adalet bakanlığının herhangi bir girişimi de yok. CMK falan çok komik rakamlara yapılıyor hala. Düzenli bir geliriniz olmamasına karşılık her ay sabit gideleriniz var. Kira, aidat, stopaj ve damga vergisi, git gel yol masrafı en minimumu.

Yani müvekkil çevresi oluşturana kadar madden sefillik. Bu süreçte maddi olarak sizi destekleyecek  birileri olmalı.

Düzenli veya düzenli olmasa da yeterli gelir akışını sağlayacak işler almaya başladığınızda ise gayet güzel meslek. Serbest çalışmak, kendi mesai saatini kendin belirlemek en olumlu yönleri ve aşılınca vazgeçmesi de zor.

9 ekim 2022 22:42

5. 4-5 ay kira, faturalar gibi giderlerinizi saglayabilecek bir para ayirmanizi tavsiye ederim oncelikle. Cunku bunlar her sekilde odemeniz gereken giderler. Nerede acmayi dusunuyorsunuz bilemiyorum ama genel olarak ofis kiralari da cok yuksek. Adliye yakinlarinda daha da artti. Gider ortagi olarak acmak bana daha mantikli geliyor. En basta ofis acma surecinde de inanilmaz bir masraf oluyor. Tabela, kartvizit, ofisin boyasi, mobilyasi falan derken 'ya bu kadar da tutmanaliydi neye odedim ben' diye dusunuyor insan. Bir de tanidiginiz biriyle acarsaniz ara ara birbirinize yardimci da olabilirsiniz. Tek basina olursaniz bir sure sonra ofis islerine yetisemeyebilirsiniz.

Ilk basta is secme sansi cok yok. Is secip bir alanda kendini gelistirme sansi da yok haliyle. Ne olursa gelsin modunda geciyor. Ofiste bos bos oturup dizi ilerken de bulabilirsiniz kendinizi. Cmk ya da adli yardim alabilirsiniz, ben almadigim icin sistemi ve odemeleri hakkinda bir fikrim yok ama cevremden getirisinin cok olmadigini duymustum. Genelde cmk'dan is baglayip oyle devam ediyorlar.

Is cevresi cok onemli. Cevreniz genis olabilir ama size is getirecekler mi bu daha da onemli. Herkesin artik bi avukat arkadasi, kuzeni, dayisi vs var. onemli olan size guvenip sizinle calismak istemeleri. Zamaninda bir kidemli avukat -ustad diyeyim hatta klasik avukat tribi- cebinde bes lira bile olsa kimse anlamasin son model telefonu kullan, en son acilan yerlere girip cik sosyal medyada paylas prestij her seydir demisti. Ben ozguvenli ya da is bitirici bir insan degilim sosyal medyada aktif ya da reklam yapan biri de degilim. Ofisimi acince ne kutlama yaptim ne orada burada paylastim, ilk muvekkilimle de sans eseri tanismistim aslinda ama iliskilerimi hep iyi tuttum. Tutukluydu mesela 3-4 saat mesafeye cezaevi gorusmelerine gittim aksatmadim ya da basimdan savmadim. Umut da vermedim olabilecek seyleri, secenekleri soyledim. Boylelikle guven de kazandim.

Bagli calismak, sartlara gore degisse de, cevremden gordugum kadariyla cogu zaman somurulme uzerine. Acikcasi somuruldugumu hissetsem, emegimin karsiligini alamiyor olsam risk alirdim. En kotu ihtimalle kapatir bagli calismaya donerdim. Ama cok cok iyi de olabilir her sey. Bana goze alinabilir bir risk olarak geliyordu ruhsatimi aldigimdan beri bagli calismiyorum. Hic beklemedigim bir anda cok iyi bir isle de karsilasabilirim. Bagli calissam ve  dosyami almama izin verilmeyen ya da yuzde ellisini alan bir yerde olsam iyi bir isle karsilassam bile beni tatmin etmezdi. Arkadaslarima da ofis acmalarini ya da birlikte devam etmeyi oneriyorum hep. Ama herkes dengeleri ve alabilecegi riskler farkli oluyor haliyle.

9 ekim 2022 23:11

6. Cevaplarınız icin cok teşekkür ederim içime bir nebze olsun umut ışığı sepetiniz ben de risk almaya değer olacağını düşünüyorum ❤️

9 ekim 2022 23:49

7. ben de ruhsat aldıktan sonra 8 ay bir ofiste devam edip sonradan kendi ofisimi açtım. daha doğrusu bir avukata gider ortağı oldum mobilya parası vs. vermedim onun vardı zaten. 4-5 ayda sadece bir iş geldi ve ücretini de taksitle almak zorunda kaldım. cmk ile bir şekilde döndürmeye çalışıyorum ama büyükşehirdeyim hem açan kişi sayısı çok hem de ücretler çok geç ödeniyor. bağlı çalışsan ayrı bir dert serbest olsan ayrı bir dert. benim geçimime ailem yardımcı oluyor ama nasıl olsa ailem var diye kafam rahat da değil. kendime yatırım yapabileceğim bir para kazanamamanın umutsuzluğu var. insanlar genç göründüğüm için iş vermekten kaçınıyor çoğu zaman. mesleki dayanışmamız çok yüksek kıdemli ve tecrübeli meslektaşlarımdan çok yardım alıyorum ama yine de halkın gözünde avukat diyince yırtıcı bir kuş canlanıyor tabii.

bir de sürekli size gelecek olan soru ne avukatı olduğunuz olacak. ben şuan yeni ofis sahibi olduğum için gelme ihtimali olan her iş için uğraşıyorum ama bu soruya spesifik bir cevap vermediğimde insanların gözünde daha başarısız göründüğümü fark ettim en azından aldığım tepkiler her işe bakan avukat mı olur yönünde oldu. bunları iyi belirlemek, iş çevrenizi tanımak ve ona göre uzmanlaşmaya başlamak da önemli tabii.

12 ekim 2022 22:47