yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (1)
    • medya (0)

    1. Kurşun kalem, kâğıt üzerine yazı veya çizim için kullanılan, yazıcı kısmı çoğunlukla kil ve grafitten üretilen kalem. Kurşun kalemin temel maddesi olan yani yazan kısmı kil ve grafit denilen maddeden üretilir. Temel madde Grafittir. Grafitin sertleşmesi amacı ile içerisine kil katılır ve üzeride ağaç ile kaplandıktan sonra kalem halini alır.

    Kurşun kalemlerin hangi iş için uygun olduğunu, üst kısmındaki harf ve rakamlardan kolayca anlayabilirsiniz. özellikle de çizimler söz konusu olduğunda kalemlerin kalınlığı ve yumuşaklığı hakkında bilgi sahibi olmak çok önemli çünkü koyu bir tonlama için uygun kalemi ya da iz bırakmadan çizmek gerektiğinde gereken kalemi bilmek zamandan ve kağıttan avantaj sağlar. 

    Kurşun kalemleri çizim açısından yazacağım ben. 

Kurşun kalemler, sertlik ve yumuşaklık durumlarına göre 3 gruba ayrılır. Bu gruplar B (Black / koyu ve yumuşak uçlu), H (Hard / açık renk ve sert uçlu) ve F (Fine / ne açık ne de koyu ve sert uçlu) şeklinde sıralanmakta. Bu bu üç tür kalemi, sayı olarak düşünürsek F uçlu kalemleri sayı doğrusunun 0 noktası olarak, H uçlu kalemleri sayı doğrusunun sol kısmında B uçlu kalemleri ise sayı doğrusunun sağında düşünebilirsiniz.(link: https://www.kalemlik.com/class/INNOVAEditor/assets/blog/kursun_kalemler_2.png Kalem çeşitleri)

    H sınıfı kalemlerde numara büyüdükçe (2H, 3H, ...9h) çizimlerinizdeki sertlik ve renkteki solukluk artacaktır.

    B sınıfı kalemlerde numara büyüdükçe koyuluk ve yumuşaklık artmakta. 

Üzerinde H yazan kalemler, genellikle grafik çalışmaları ve mimari çizimlerde kullanılmakta. Bu kalemlerin 2H, 3H şeklinde rakamları büyüdükçe sertlikleri artar. Eğer grafik veya çizim işleriyle uğraşmıyorsanız, bu kalemler pek de kullanışlı değil.  H grubu kalemlerin önündeki numara büyüdükçe, bu kalemlerin kullanılabileceği yüzeylerin sertlik durumunda da artış olmakta. 2H kalemleri, çizimlerde en sık kullanılan kalem. 2H ve 3H kalemleri, makine ve inşaat resimlerinde yardımcı çizgiler için çok uygun. 4H,5H, 6H gibi numara değeri yüksek kalemleri ise madeni levha ya da taş gibi sert yüzeylerde resim yaparken veya grafik ya da diyagram çizimlerinde kullanabilirsiniz. 

    Genel kullanıcılar tarafından yazı yazmak için sıklıkla tercih edilen kalemler, üzerinde F, HB ve B harflerini taşıyan kalemler. Bunlar yazı yazmanın dışında, kroki çizimleri ve serbest elle resim çiziminde de kullanılabilmekte. HB kalemleri ayrıca, çizimlerde konuyu yerleştirmek veya eskiz çalışmalarında da kullanılabilmekte. Ancak, teknik çizimler için kullanılan normal sertlikteki kalemlerin uçlarının devamlı sivri tutulmasının zor olduğunu ve bu nedenle bu kalemlerin daha az tercih edildiğini de eklemekte yarar var. Eğer teknik çizimlerinizde bu kalemleri kullanacaksanız, kağıt yüzeyiyle 60 derecelik açı yapacak şekilde bunları kullanmanız gerekecek. 

    B grubu kalemlerde rakamların büyümesi yumuşaklığı arttıracağı için, kalem seçiminizi yaparken yüzey özelliklerini dikkate almanız çok önemli. B grubu kalemler genel olarak pürüzsüz ve parlak yüzlü kağıtlara resim çizerken ve gölgelendirme yaparken kullanılmakta. Bu kalemlerin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kalemlerin cetvel kenarına dik veya arkaya doğru çok az bir eğimle kullanılması. B grubu kalemlerin esas avantajı, çok yumuşak oldukları için taslak çizimleri için en uygun özelliklere sahip olmaları. Bu çalışmaların sonlandırılabilmesi için bunları sıkça sivriltmeniz gerektiğini de hatırlatmak isterim. 

    Sınav kalemi olarak kullanılan 2b kalemler, daha koyu ve yumuşak işaretlemeler için uygun özellikte. Daha yüksek değerde bir kalem kullanımı halinde, yanlış bir işaretlemeyi silmek istediğinizde kağıt yüzeylerde yırtılmalarla karşılaşabilirsiniz. B grubu kalemlerde numaralar büyüdükçe yazı ve çizgilerinizin koyuluğu artmakta. Resme ya da çizime yeni başlayanlar, 3B ya da 4Bkalemleri daha çok tercih etmekte. Fakat, bu kalemlerde yumuşaklık arttıkça ucun kırılma riskinin de artar. 

    Benim fark ettiğim şey, Daha canlı bir renk istiyorsanız, kalemi kalem traş ile açmayın ucunu. Maket bıçağı ile açın. 

    Taslak çizim için kesinlikle Hb sınıfı kalem kullanın çünkü çok az iç bırakıyor. Zaten sınavlarda bu yüzden bu kalem veriliyor. 

    Birde, öyle çok kalem almayın hemen, hb 2b ve 2h yeterli başta. 

    12 kasım 2019 19:25

    ilginizi çekebilecek benzer başlıklar