kime abla/abi, kime teyze/amca denir ve kime ismiyle hitap edilir? bunun bir adabı var mı?

24 yaşıma gelip hala bunu düşünmem biraz üzücü ama lise bittikten sonra her şey benim için çok karışık olmaya başladı bu konuda. mesela normalde kendimden 5 yaş büyük birine abla demem(akrabalarıma diyorum çocukluktan kalma bir alışkanlık olarak) ve bu gayet normal karşılanır ama bazı insanlar buna bozuluyor ya da eskiden(lisedeyken) annemle yaşıt insanlara teyze derdim ve gayet normal karşılanırdı ama üniversiteye geçtikten sonra annemle yaşıt insanlara abla/abi demem beklendi falan(gizlinot: bu arada kesinlikle teyze ve amca demekten daha mantıklı, daha 50 yaşına girmemiş insanlara teyze demek kendim koskoca kadınken hoş durmaz). sizce kaç yaş fark olduktan sonra abi/abla denilmeli ve kaç yaştan sonra teyze/amcaya dönmeli bu durum? adabı nedir bunun?

1. Bence bey hanım en güzeli ya. Sonra samimiyet oluşursa o evrilir bir şeylere

13 ekim 2021 18:54

2. Anonim 1 o neymiş yaa ahshjsjsk. Kızına teyze annesine abla demek biraz garip kusura bakma

13 ekim 2021 18:54

3. bence yirmili yaşlarında biri için 10 yaş civarı fark olunca abla ve abi, 35-40 yaş civarı fark olunca teyze ve amca demek uygun ama bunun bir adabı olduğunu düşünmüyorum çok kişiye bağlı bir şey bence bu, sizden 5 yaş büyük birine abla demediniz diye bozuluyorsa bir insan sorun sizde değildir. böyle şeyleri çok takmamak gerek.

13 ekim 2021 18:56

4. Teyze ve amcayi gercekten yasli olan insanlara diyorum ben kendi dedem/ananem yaşıtı gibi yani 65+. Cunku 50li yaslari gereksiz uzdugunu düşünüyorum. Artik teyze diyorlar yaslandim :( diye düşünüyorlar. Benden 7-8 yas büyüklere de abi/abla diyorum. 20 yaşındayım.

13 ekim 2021 19:02

5. Ya konuyla alakası pek yok ama söylemeden geçemeyeceğim çok görüyorum burada. verilebilecek enn garip veya saçma cevabı veren insanların en mantıklısını kendileri yapıyormuşçasına kendinden emin konuşmaları beni çok sinir ediyor:d

13 ekim 2021 19:31

6. Gercek teyze ve amcalarim disinda kimseye teyze amca demiyorum.

13 ekim 2021 19:47

7. 20 yaşındayım 60 yaşa kadar abi abla diyorum

13 ekim 2021 20:27

8. aa bak aklıma şöyle geldi, annem babamın abi abla diyeceği kişilere teyze amca demek

13 ekim 2021 20:28