kimya mühendisliği vs eczacılık?

süslüler bir çıkmaza düştüm. şöyle ki eczacılara sorsam diyorlar ki "ilaç sektöründe eczacılar daha yeni, bu alanlarda kimyagerler ve kimya mühendisleri aktif." kimya mühendislerine aynı soruları yönelttiğimde de genel olarak bi "işsizlik" durumundan bahsediyorlar. kime neye itibar edeceğimi şaştım özellikle arge gibi alanlarda ve ilaç sektöründe çalışan veya konu hakkında bilgi sahibi süslüleri cevaplara bekliyorum.

1. Kimya mühendisi değilim ama başka bir alanda mühendisim. Etrafımda iş bulamayan kimya mühendisleri var hemde fazlasıyla var ama eczacı hiç yok.

7 mart 2020 23:23

2. Siz de şu an tecrübelerime eklendiniz anon 1

7 mart 2020 23:27

3. Üniversitenize göre değişir. Koç kimya mezunu yakınım yaklaşık 6k ile maaşla başladı mezun olur olmaz. Çalışma alanınıza da bağlı bir şey aslında, lab ortamında mı çalışmak istiyorsunuz?

7 mart 2020 23:34

4. evet lab kesinlikle

7 mart 2020 23:35

5. O halde bence yurt dışına çıkmanın yollarına da bakın iş açısından daha tatmin edici olur sizin için. Çoğu eczacılık türkçe mesela, ve yurtdışı için denkliği nasıl olur bilemiyorum. Yurtdışında çalışan moleküler biyolog tanıdığım da var çok isteyerek ilk binde kazanarak okuduğu bir bölümdü ve hiç memnun değil lab ortamında çalışmaktan süslü bu arada iyi düşün bunu. İyi araştır yani her şeyiyle, insan hayalkırıklığına uğrayabiliyor çoğu zaman

7 mart 2020 23:42

6. yurtdışı zaten en büyük hayalim ama kolay olmadığını bildiğim için ülkemdeki şartları da göze almak istedim... teşekkürler

7 mart 2020 23:44

7. Eczane eczacılığı yapan bir tanıdığım da var, şimdiki aklım olsa mesela ben de ezcacılık okurdum. Lisede çok sıkıcı geliyordu ama şuanki hayat şartlarında o kadar rahat ki. Özel sektörde sürekli kendiNize bir şeyler katmanız gerekiyor sürekli bir yarış hali mobbing vsvs eczanede çalışma saatleriniz esnek bunları da düşünün. Lab ortamı insanın hayal ettiği gibi bir doyum sağlamıyo ne yazık ki. En basitinden hayvanlar üzerinde deneyler yapmak bile Mental açıdan oldukça yıpratıcı:/

7 mart 2020 23:50

8. eczane eczacılığına sınırlama getirildi anon 3. çoook zor artık 500 bin liraları falan bayılıp eczane devralabilirsin ancak. o yüzden zaten tereddütteyim. eczacılık veya onla ilgili bir şeyler yapmak için bir umut arıyorum desem yeri o yüzden.

7 mart 2020 23:54

9. Kimya müh iş bulsan ne olacak fabrikalarda sürüneceksin. ODTÜ kimya müh mezunu olup fabrikadan illallah edip finansa geçti bi arkadaş

8 mart 2020 02:18

10. Kimya mühendisliği öğrencisiyim. Türkiye'de Boğaziçi, İTÜ, ODTÜ mezunları çok daha rahat bir yerlere geliyor. Ayrıca abet yeterliliği çok önemli, bu sayede eğitiminiz yurtdışındaki okullar tarafından da tanınıyor. Onun dışında İTÜ ve ODTÜ teknik okullardır ve hocalar da sizi direkt sahada çalışacak mühendis olarak yetiştirirler, akademisyen olarak yetişmeniz, yüksek yapmanız desteklenmez çok. Boğaziçi çok daha rahat (çünkü teknik okul değil) ve mezunları ya akademik ilerler ya da çook iyi şirketlerin satış/pazarlama departmanlarına girerler. Üretimde vardiya mühendisi olarak kalmayı tercih edenler de olur ama bunlar genelde çok gelişmek istemeyenlerdir.

Bunun dışındaki ünilerde ise üzgünüm ama çok iş yok (bunu ben demiyorum, bu okullarda okuyan/mezun olan insanlar ve profesörler diyor), tanıdık bulmanız ya da bazı bulunduğu bölgede iş tutan hocaların peşinde koşmanız gerekir. Ailem zengin zaten beni bir yere yerlestirir diyorsanız parayı basıp koç'a gidin, tadını çıkarın öğrenciliğin. Onun dışında YTÜ eh işte, yolunu bulan buluyor; okuyup da mutlu olan görmedim. Ayrıca abet yoksa Yurtdışı da çok çok zor, belki Hacettepe ya da İst üni mezunuysanız bir ihtimal.

Eczacılık ise bir şirkete girip ARGE yapmıyorsanız nitelikli esnaflık direkt, okuyan arkadaşlarım da zengin ailelerin çocukları genelde; direkt açacaklar ya da devralacaklar eczanelerini.

Amacınız ilaç/kozmetik geliştirmek, ARGE, ürge yapmak ise kimya, bunların fabrikasyon sürecini yönetmek/yeri gelince şirket düzeyinde teknik destekli olarak satışını yapmak ise kimya mühendisliği, hazır ilacı müşteriye satmak ya da o müşteriye uygun ilaç karışımı hazırlamak (Türkiye'de ne denli yaygın ve doğrudur bilmiyorum) ise eczacılık. Benim son durumda gördüğüm bu. Tabi ki eczacılığa daha hakim susluler açıklık getirebilirler.

Bunların dışında kimya mühendisliği önermiyorum kesinlikle. Bu üç okuldan birinde okuyorum ve açıkçası bazen dua ediyorum keşke tercih günüme geri dönsem de şu lanet bölüm yerine at eğitmenliği falan yazsam diye...

Mezun yığılması var şu an, ekşide biri yazmıştı 5 yıl mezun vermese şirketler çalışan bulmakta zorlanmaz diye. O kadar doğru yazmış ki. Saydığım 3 okuldan birinden 3.5+ gpa'le mezun, yurtiçi/yurtdışı en iyi sirketlerde staj yapmış bir arkadaşım iş bulamadı. Bir görüşmede biz size hak ettiğiniz parayı veremeyiz demişler, daha alt seviyede bir okul mezununu almışlar o maaşı kabul eder diye. Maaş da asgari ücretten hallice. Evin dibindeki bim'de kasiyer olsanız daha karlı daha mantıklı yani.

Herkes okulunu uzatıyor; staj ya yüksek lisans kovalıyor çünkü malesef iş yok :( Etraftaki tuzukuru iş sahibi mühendisleri çok da referans olarak almayın lütfen, bundan çok değil birkaç sene önce en az 7 binlerle işe başlıyorlardı (ekstra bir sürü haklarla tabi ki) o zamanlar ülke durumu da farklıydı, her şey farklıydı. şimdi bize laf ediyorlar nasıl iş bulamazsınız, biz bulduk problem sizde diye... Baya iç dökmüşüm gibi oldu ama durum kimya müh açısından maalesef ki böyle suslucum, hepimiz okul bitse bir dert bitmese bir dert diye başka şeylere sardık.

8 mart 2020 19:20