benim de beş sene kadar ev arkadaşlığı tecrübem var :( çok uzun yazabilirim de neyse saat geç. başlıyorum.
1. şimdiiii en yakın arkadaşla, çok samimi arkadaşla asla çıkılmaz. ben çıktım, bayağı 14 yaşımdan beri bildiğim insanlarla, 4. ayın sonunda birbirimizden bütünüyle nefret etmeye başladık, ki birlikte tatile gitmişliğimiz, kısa süreli ev paylaşmışlığımız vardı. evi dağıttıktan sonra ilişkimiz eski haline döndü de yüz yüze bakabilir olduk. hiç tanımadığın insanla da zor. ilan verip bulduğum hiç alakam olmayan iki insandan biri-abartısız söylüyorum-hayatımı cehenneme çevirdi; diğeri gözümün nuru, evimin neşesi, can dostum oldu. çok büyük risk, almaya değmez. en ideali tam sizinki gibi az tanıdıkla çıkmak. çünkü arada direkt ilişki olmayıp arkadaşının arkadaşı gibi bir durum olunca aynı ortamı paylaşma ihtimalinden dolayı insan biraz utanç duyuyor, sonrasında adım çıkmasın filan deyip insan gibi davranıyor karşısındakine. (en yakın arkadaş bu benim kusmuğumu bile temizler(gizlinot: ki temizlerim ama banyo giderindeki saçların sıkıntı asıl), canım kardeşim gibi düşündüğünden topuzu kaçırıyor.)
2. sizi kesinlikle rahatsız edeceğini, kırmızı çizginiz olduğunu düşündüğünüz şeyleri en başından pat diye söylemek. bu gece belirli bir saatten sonra ses olur, ortak alanda misafir olur, muslukta bardak bırakmamak olur vs. insanların rahatsızlığınızı tavırlarınızdan anlayacaklarını düşünmeyin, direkt kural koyun.
3. bence temizliği her hafta birlikte yapalım hem eğleniriz diye düşünmeyin. bu işin final haftası var, depresyonu var, ben sabah yapmak istiyorum sen akşam kavgası var. hiç gerek yok. temizlik sırasında başka bir şey, birbirinizin odalarını haftalık programa dahil etmeyin, sadece ortak alanlar ortak temizlensin. mümkünse temizlik aşamalarını birlikte belirleyin. mesela onda hafif temizlik takıntısı var da her seferinde cam siliyor diyelim, ya da siz her seferinde toz alıyorsunuz, o arada sallıyor. olmaz. ev arkadaşlığı her konuda açık mevzuata ihtiyaç duymak demek çünkü aynı evde insan karşısındakine bileniyor. net düzenleme ve kurallar = huzurlu ev.
4. mutfak ve yemek: yine ayrı olmalı. o peynir sevmez, sen az yemek yersin vs vs. yine gerek yok. herkes kendi alışverişini ve yemeğini yapsın. birbirinize tabii ki teklifte bulunur ve beraber yemekler filan hazırlarsınız ama her gün her öğün için 2 insanın birlikte bir yeme düzeni kurması bana biraz zor geliyor. bu dediğim damacana su, ev temizliği malzemeleri, hatta belki deterjan için geçerli değil; onlar herkesin hemen hemen eşit harcayağı şeyler.
5. misafir mevzusu. açık olmak. eve çıkınca göreceksiniz, insanlar çeşit çeşit. kimisi eve aman kimse gelmesin istememcidir, kimi annem de 15 günlüğüne ziyarete geliyor hem bize yemek yaparcıdır. ikisi de kötü. bir ev arkadaşımın sevgilisi bizde ciddili 5 ay filan yaşadı da ilk senem diye sesimi çıkarmamıştım, lafı bile geçmemişti gelecek gidecek diye. şimdi olsa asla affetmem. yani misafirci biri misiniz, full parti evi olalım gelenimiz gidenimiz eksik olmasın der misiniz yoksa öeh haftada 1-2 abartmayalımcı mısınız. kararınızı verin ve karşıya iletin.
6. ev harcamaları, lojistik problemler: bazı insanlar paranoyak olabiliyor. cif'e ne kadar verdin ben üç liraya bulmuştum, suyu da ben aldım vs suçlamaları gelebilir. evdekilerden biri ev alışverişinden sorumlu olsun. kirayı da yollayacağınız hesabın kartıyla yapılabilir alışverişler; isterseniz 1 ay sen yap, 1 ay ben yapayım diyebilirsiniz. splitwise diye bir uygulama çıktı gerçi o bu problemleri bayağı azaltıyor, indirin bence.
(bilinç akışı tekniğine geçtim uykum geldikçe)
7. kira sözleşmesinde mümkünse hepinizin ismi olsun. kirayı geciktiren biri olursa sorumluluk sözleşmedeki insana kalmasın, ev sahipleri aşırı allahsızlar aman diyorum kendinizi ya da başkasını yakmayın. ev sahibiyle görüşmelerde birisi iyi polis birisi kötü polis olsun. mesela biriniz evi boyatmadan bize teslim ederseniz çıkarken biz de boyamayız desin. diğeri biraz mahcup görünsün filan. ev sahibi birinizi kendine yakın görsün. %100 çalışan bir taktik, tavsiyemdir.
8. apartman aile apartmanıysa katiyen yüz göz olmayın. asla karşılaşınca konuşmak olsun, bölümü söylemek olsun... kesinlikle no. ilk "uygun" görmedikleri hareketinizde laf etme haddini bulurlar.
ay aşırı çok şey var. sorunuz olursa cevaplayabilirim, yeter ki başka canlar yanmasın, huzurlu yuvalarınız olsun.