taş gibi un helvası tarifi bilen var mı ?

genelde yaşlı insanlar yapıyor. çocukken bayılırdım ona, elle yeniliyor sert oluyor ama mükemmel bir tadı var hele ertesi güne kaldıysa daha da sertleşiyor ama tadı harika o un helvasının tarifini bilen var mı. ne kadar tarif denediysem hepsi kaşıkla yenilecek kadar yumuşacık oluyor. şerbetsiz yapılanlarda var ama onlardan bahsetmiyorum. şerbet konuluyor ama çok az ama miktarı bi türlü bulamıyorum.

1. süt ile yapılan değil su ile yapılan tarifleri deneyin.

9 mayıs 2023 22:49

2. Su+1 bir de şekeri bol koyuyorlar sanırım o sertleştiriyor olabilir donunca

9 mayıs 2023 23:12

3. Suslum benimde en sevdigim helva tipi o anneanneme hep sorarim ama goz karari der hep galiba suyunu az sekeri bol tutuyorlar deneye deneye o kivam tutturulur.

10 mayıs 2023 00:01

4. Peynirli yapardı benim bir rahmetli büyüğüm. Ama yaparken görmesen Peynir var demezsin. Canım çekti ya gece gece.

10 mayıs 2023 00:13

5. Süslü o taş gibi helvalar genelde fazla un az yağın eseri oluyor, eski zamanların yokluk durumu işte. Unu fazla koyarak ve iyice kavurarak deneyin, şerbeti de suyla yapın, istediğiniz kıvam olacaktır

10 mayıs 2023 02:09

6. teşekkür ederim cevaplar için. hiç süt ile denemedim hep su ile yapıyordum ama olmuyor kime sorsam 1 paket margarin göz kararı un azcık su şeker diyorlar. sanki müeccinim nasıl yapayım nasıl tuttrayım. bir kere yaptım onların dediği gibi göz kararı o kadar korkunç oldu ki kimse yiyemedi lastık gibiydi. bi kerede helvayı yaktım. içine sadece 1 paket margarin su şeker ve un olduğunu biliyorum ölçüleri bilen varsa çok sevinirim.

10 mayıs 2023 12:09

7. buna benzziyor (link: https://i.ytimg.com/vi/DDqdw5BCnko/maxresdefault.jpg helva)

10 mayıs 2023 12:10

8. Buna saray helvası deniyor öyle arayabilirsiniz.

10 mayıs 2023 16:22

9. hayır saray helvası değil alakası bile yok. onu ayrı seviyorum ama bu un helvası. sarau helvası tereyağ un ve pudra şekeri ile yapılır. benim bahsettiğim ise un tereyağ veya margarin şeker ve su ile yapılıyor. ikisi çok farklı şeyler birisi beyaz ve inceyken birisi kavruk ve kalın. genelde yaşlı insanlar yapıyor ve köyde yapan çok oluyor ama yaşlı insanlar da tarif verirken göz kararı dediği için tutturamıyorum.

10 mayıs 2023 17:04

10. (link: https://www.youtube.com/watch?v=Sm2ViooULMM ) bu çok benziyor dediğime ama tarife baksanıza ben bunu nasıl yapayım

10 mayıs 2023 17:08