tur şirketiyle (ets,jolly..vb) isveç,norveç veya danimarka ülkelerine giden var mı? turla gitmeyi tavsiye eder misiniz?

kendimiz gezelim desek daha pahalıya geliyor ancak şimdiye kadar hiç turla yurtdışına çıkmadım hep kendim gezdim. tecrübe eden süslü var mıdır aranızda?

1. Ss ben de hic turla yurtdisi gezisi yapmadim hep kendim gezdim ama bu saydigin 3 ulke icin tur programini begendiyseniz turla gitmek mantikli olabilir cunku pandemi oncesi ayri zamanlarda 3 ulkeyi de gezdim ve cidden cok cok pahali ulkeler. Ben gittigimde 1 danimarka kronu 1 tl idi mesela ama sorun su ki kucuk sise su bile 10 krondu. Dolayisiyla bir bira icip 50-60 tl vermek durumunda kaliyordunuz. Ayrica ulkeler arasi mesafeler kisa degil. Programi iyi yapsaniz bile otobus, tren vs ister istemez zaman kaybi olur. Bir de mesela atiyorum roma'da cok fazla gorulecek sey var tur programi sikisik oluyor insan sindirerek gezemiyor vatikan cogu tura dahil degil vs ama bu sehirlerde o kadar haldir haldir gorulecek seyler yok. Serbest zamanlarda da gezerseniz yeterli olur diye dusunuyorum.

13 mayıs 2022 12:00

2. Kendim 1 kere turla yurtdışı seyahatine gittim. Annem 3 kere gitti. Bunlardan bir tanesi, ben erasmustayken yanıma geldiği geziydi. Oraları kendim keşfetmiş ve orada yaşıyorken, onların turunun getirdiği ve gezdirdiği yerleri/sahayı görünce neden çok daha uygun fiyatlı olduğunu bir kez daha anladım.

Öncelikle, tur şirketleri çoğu zaman şehir merkezinden çok uzakta olan otelleri tercih ediyor. Bu da fiyata yansıyan çok daha cüzi bir konaklama masrafı demek.

İkincisi, sizi -atıyorum- paris'e götürdüğünde, uçak iniş yapar yapmaz direkt bir otobüse bindirip, paris merkezde 2-3 saat serbestçe dolaşmanız için saldıktan sonra bir daha şehirle alakalı bir şey yapmıyor. Paso, günlük ücrete dayalı, banliyölere götürüp gezdiriyor. Yani ilk başta ucuz bulduğunuz tur ücretinin üstüne günlük (kişibaşı) 50-100€ ekleniyor sırf gezi parası. gittiğiniz yerdeki alışveriş ve yedikleriniz dahil değil.

Üçüncüsü, siz bu banliyö gezilerine gitmezseniz de kendiniz otelinizden çıkıp gezmek isteseniz o yerlerden şehir merkezine ulaşım çok kıt, bazense sadece uber ya da taksiyle mümkün.

Bu yazdıklarımı göz önünde bulundurarak tercihinizi yapın süslüm.

13 mayıs 2022 12:02

3. Ek olarak kendi tecrübelerimizi yazayım:

- Biz 2011 baharında ispanyaya gitmiştik annemle. Tur bizi sadece 1 saatliğine barcelona merkeze bıraktı ve geri toplayıp banliyödeki otele götürdü. Akşam "ya otelde kalırsınız ya da kişibaşı 30€'ya sizi flamenko gecesine götürürüz" dedi. Benzer şekilde sonraki gün yine üstüne 80-100€ ek ücret isteyerek adını bile hatırlayamadığım "yakın bir kasabaya götüreceğiz" dedi. Biz kendimiz şehri gezmek istedik, günlük 2 banliyö tren parası + şehir içi metro parası vererek şehrin turistik noktalarını gezdik. Bazen tren olmadığı günler şehre 40€ taksi parası vererek gittik, o zaman euro daha uygun fiyatlıydı o yüzden ödedik o parayı. Barcelona'dan madrid'e geçtiğimiz gün şehrin çoğunu keşfetmiştik, bizim gibi yapmayan çoğunluk ise barcelona'nın hiçbir yerini görmeden "barcelona'ya gittik" diyor, bizim harcadığımız paranın katbekat fazlasını vermiş oluyordu. Aynı şeyler madrid'de de oldu; adamlar madrid'i gezdirmeden, üstüne ek ücretlendirerek, insanları "vergisiz alışveriş cenneti" olarak tanımladıkları andorra prensliği'ne götürdü milleti.

- benim gitmediğim bir benelux turunda annem benzer bir durumla karşılaştı. Turu arkadaşları istemişti, annem oradayken her bir kenti gitmeden önce çalışıp, o ek ücretlendirmeyi pas geçerek kendi gezdirdi. Fiyatlar ve döviz kuru artmıştı ama benzer ödemeler yapmışlar. Versay Sarayı'nı gezdirmedikleri bir paris gezisi olmuş mesela, versay da bir banliyö halbuki :D bizimkiler oraya gitmişler kendi çabalarıyla mesela

- ben erasmusta Lizbon'daydım. Annem ve bir arkadaşı Portekiz gezisine geldiler. Porto'dan başlayan gezi Lizbon'da devam edip endülüs'te sonlanıyordu. Porto'ya ben de gittim, Lizbon'dan otobüs ve Porto merkezde hostel ayarladım. Annem bana iki şehirde de kalacakları otellerin adresini gönderdiğinde şok oldum. Şehir sınırında oteller seçmişlerdi, tur otobüsü dışında merkeze ulaşımı olmayan hudutlardı resmen. İki şehirde de ben gezdirdim onları, ikisinde de 15-20€ fiyat çıkaran uber yolculuğuyla döndüler otellerine. Bazen otobüs yolunda inip geliyorlardı, o zaman şanslı sayıyorduk kendimizi.

Ek olarak belirtmek isterim ki bu gezilere genelde yaşlı insanlar katılıyor. Her ne kadar yabancı ülke görmek isteseler de bazı alışkanlıklarından kopamıyorlar ve turlar da onları memnun etmek için ülkelerin gerçek tatlarından mahrum bırakıyor koca grubu. Kendiniz yemek bulmak isterseniz de ya toplu anlaşma kapsamında olmadığından fiyat katlanıyor ya da civarda istediğiniz özellikte restoran bulamayabiliyorsunuz.

13 mayıs 2022 12:15

4. Ben turu pahali buluyorum pegasustan ekime 1200 tlye gidiş dönüş bilet aldık mesela

13 mayıs 2022 12:26

5. A2, güney avrupa ile kuzey avrupa bir değil yalnız, soruyu bir daha okuyun.

13 mayıs 2022 13:02

6. cevaplar için hepinize çok teşekkür ederim. açıkcası bende tur şirketiyle gitmeye sıcak bakmıyorum sizler gibi. kendim gezmeyi, özgür olmayı, kafama göre takılmayı çok seviyorum. turların koştur koştur bir programları olması bana uymuyor. turların tek pozitif yanı benim için fiyatlar ama sanırım tatilimi kısa kesip ya da ülkelerden birini çıkarıp orta bütçeyle devam ederek kendimce fiyat dengesini oluşturabilirim.

13 mayıs 2022 15:43