elli yaşında değilim, otuzların başındayım ben de ama yirmili yaşlardaki kadınların güzellik konusunda aşırı takıntılı olması bana yabancı geliyor süslüler. çevremdeki, iş yerimdeki kadınlara bakıyorum bir tane estetik operasyon düşünen, botox düşünen yok. makyaj yapan az. sonra süslüye geliyorum soru cevap aparatı hem sorularda hem cevaplarda yüz ve vücut güzelliği konusunda takıntılı insanlarla dolu gibi geliyor. hepimiz buraya mı toplandık yoksa sizin çevrenizdeki kadınlar da bu kadar güzelliği önemsiyor mu ? özellikle otuzlarındaki süslülerimi dinlemek isterim. bu kadar güzellik odaklı olmak ne kadar sağlıklı, bizi bu hale ne getirdi ?
Herkes güzelliği önemsiyor,takdir edilmek istiyor. Bu durumu yaratan tüketim kültürü oldu. Sosyal medya,internet,youtuberlar. Mcdonalds etkisi deniyor artık hızlı tüketip farkında olamamak. Bizim nesilin sorunu bu. Ayrıca dayatılan algılar kadınları bunalıma sürüklüyor. Bu yüzden estetik,kozmetik dünyası kazanıyor bu kadar.
sizlerin 20li yaslari ya da daha genc yaslarinizda guzellik algisi farkliydi, simdi farkli. su anda kalin kaslar, buyuk dudaklar, cekik gözler, kucuk burunlar, esmer ve porselen bir cilt moda genel olarak ama tabii ki bu da degismeye basladi. artik estetik operasyonlar daha ulasilabilir bir hale geldi. yani bence sizin nesliniz ile simdi ki nesli karsilastirmayin bence
soyle de bir sey var ki, guzellik artik para ediyor. en basiti acin kanali guzel ancak sifir oyunculuk ile cok para kazanan kimler kimler var. guz oldugunuzda kapilar kolayca aciliyor size. ayrica insanlar artik cok yuzeysellesti.
15-16-17 yaşındaki genç kızların birçoğunun dövme kaş, platin sarısı ombre, botox, estetik vs yaptırdığını/yaptırmak istediğini bizzat gözlemleme şansımın olduğu bir meslek yapıyorum ve kesinlikle katılıyorum. zaten birçoğu yaşının çok üstünde (20-25 gibi) gösteriyor. yeni nesil; teknolojinin, sosyal medyanın tam olarak içine doğuyor ve bu “insagram güzelliği” etiketi üstlerine çok küçük yaşta yapışmaya başlıyor. niyetim çiğ çiğ sosyal medya, akıllı telefon b*klaması yapmak değil. yeni neslin böyle olması kaçınılmaz. koca koca karakteri ve fiziki özellikleri oturmuş kadınlar bile “instagram güzelliği” bataklığına düşüp tek tip burun, kaş, saç, dudak yaptırıp, aynı fabrikadan çıkmış gibiyken henüz yeni yeni kendini, bedenini tanıyan gençlerin bundan etkilenmemesi, özenmemesi imkansız.
istediğim kadar güzel olursam tüm sorunlarımın biteceğini düşündüğüm ergenlik dönemi haricinde böyle bi dönem yaşamadım ben. güzelliği çok önemseyen bir kadın ilk kırışıklığını fark ettiği anda nasıl bir travma yaşar tahmin bile edemiyorum. ya da kırklı, ellili yaşlarında kendileriyle ne kadar barışık olabilirler. zaman nebahat çehre değilseniz hepimiz için acımasız olacak bununla barışık olamamak kişinin psikolojisini derinden etkiler. kadınların güzel olma baskısını bu kadar hissetmesi gerçekten can sıkıcı.
kadinlar eskiden sadece guzellikleri ve genclikleri kadar para ediyorlardi. sonra kadin erkek esitligi vs derken kadin sadece "guzelliginden ve gencliginden" ibaret degildir algisi yayginlasmaya basladi. sonra bu instagram ve ulasilabilir estetik" moda oldu. sahsi gorusum, bu "kadinlar estetik yaptirsin" akiminin kadinin toplumdaki yerini geriye goturdugunu yonunde. kadinin yine " guzelligi ve gencligi" kadar para ettigi algisini yaydigini dusunuyorum.
35 yasindayim ben de kendi capimda bakimli oldugumu, fiziksel gorunume onem verdigimi dusunurum ama burda belki de 18-20li yaslarin verdigi genel bir ruh haliyle olabilir, cok cok sagliksiz bakis acisina sahip kadinlar var. 3-5 kilo fazlasi olup sevgilisiyle tatile gitmekten, mayoyla gorunmektek olumune korkan, sevismek istemeyen ve bir suru soru sahibi gordum yada iste bir iki catlak, ne bileyim 3-5 tane kil icin hayati kendine zindan edenler. Bunlar bana cok tuhaf geliyor. 18 yasinda isik dolgu, botox vb islemler yaptirmak falan. Benim sosyal medyam yok zaten yasim geregi hayatimin buyuk cogunlugunda sosyal medya diye bir kavram da yoktu. Biz tv’de, gazetelerde unluleri gorerek buyuduk. Su an senin benim gibi insanlar blogger/youruber olup o “guzellik” algisini dayattikca o olduysa ben neden olamiyorum diyor sanirim kadinlar. Aci verici bir bagimlilik.
Güzellik algısı değişti ve sanırım hepimiz bundan nasibimizi aldık. Ancak yeni nesil sosyal medyanın olmadığı ya da yeni yeni hayatımıza girdiği dönemi hiç bilmiyor. Bu nedenle en çok etkilenen grup onlar oldu.
Birincisi bir insanın doğal haliyle güzel olması mümkün değildir. Mutlaka bi operasyon geçirmesi gerekiyor. Çünkü ulaşmak istedikleri görünüş türk insanının karakteristik özelliklerinin dışında.
İkincisi artık aşağılama yolu oldu bu. Geçenlerde genç bi kadın instagram hiakeyesinde seçimleri kaybetmenin sorumluluğunu saçlarını yeşile boyamış genç bi çocuğ yüklemiş, hakaret ediyordu. Sonrasını bi lince uğradı kadın gerçi. Ama orda o çocuğu aşağılarken "pis fakir sen git önce burnunu yaptır" gibi bi cümle kurdu.
Yani bir insanın sadece fakirse estetik yaptıramaz. Paran var ise o kusuru hatayı düzelttirirsin. Eskilerin beni ben yapan herkesden ayıran dedikleri özellikler kusur olmuş vaziyette. Bizdeki zenginlik ile övünme muhabbetini de biliyorsunuz.
İşin kötü tarafı artık bi çift evlendiğinde çocuğun neye benzeyeceğini kestiremiyor insan ialalaiai
Bir estetik deliliği ve güzellik takıntısı var ama benim gördüğüm 30 lu yaşlardaki kadınlar da tamamen aynı. Zaten bu olay bir 5 sene falan önce başladı o zamandan beri de devam ediyor. Kendine ait bir yerleri olan kadınlara zor rastlanıyor