girdi yaz
    medya ekle
    • girdiler (38)
    • medya (2)

1. (gbkz: teizm) tanrıya inanmaktır. ateizm ise tersi, yani bir yaratıcının olmadığını düşünmektir. ateistlere göre üstün bir güç yoktur. teknik olarak din olması mümkün değildir. zorlama şekilde din olduğunu var sayacaksak önce siyasi ideolojileri de din saymamız gerekir.

9 ekim 2014 09:09

2. Normal hayatımda din konusunu dine inanan biri ile tartışmıyorum. Şu (no:18644) girdide belirttiğim gibi sizin tanrıya ve herhangi bir dine inanmama nedenleriniz inanan birinin gözünde inançlara saygısızlıktır. "Ben inanmıyorum çünkü islam/tanrı/isa ..." Gibi bir cümle kurduğunuzda ...'ya gelen herhangi bir düşünce inanan birinin kabul edeceği, hoş görebileceği bir şey olamaz. Tartışmamamın bir başka nedeni de dogmatik düşüncenin tanımında yatıyor. Tdk'ya göre dogmatik; deney bilgisini, deneye dayanan kanıtları hiçe sayarak, kanılarını inanç öğretilerinden çıkaran düşünce biçimi demek. Siz böyle bir düşünceye ne argüman sunarsanız sunun o tartışmanın bir yere varması olası değil. Zaten herhangi bir yere varması da gerekmiyor. Sen istediğine inan ben de istediğime inanmayayım.

Bununla birlikte (yazar: crystal) arkadaşımızın şu girdisi (no:41534) üzerine bazı şeyler söylemeden geçemeyeceğim.

Bu yaşımda ateizmin din olduğunu öğrendim. Lideri de darwin'miş. İnsanlık tarihinde tanrı/tanrılar inancı olmayan herhangi bir din gördünüz mü hiç? Ateizm her şeyden önce yaratıcı, tanrı vs. Bir güç olduğunu kabul etmez ve inanmaz. Siz yaratıcı bir güç olmadığını kabul eden bir düşünceyi neden din olarak nitelendirmeye çalışıyorsunuz. Bizler sizin açınızdan "allah bizden sadece itaat isterken, bu kadar basit bir şeyi bile ona veremeyen" insanlarız. Bırakın öyle kalalım. Rica ediyorum ateizmi böyle zorlama kalıplara sokmaya çalışmayın.

Not: aslında böyle bir girdi yerine karşı tezlerle detaylı açıklamalar yapmak daha şık olurdu ama ateizmi din olarak nitelendirmek bence o kadar absürt ki en fazla yukarıda yazdığım kadarını yapabiliyorum.

9 ekim 2014 10:37 9 ekim 2014 10:38

3. "ataizm" değildir. teizmin zıttı olduğu için "ateizm" denir.

9 ekim 2014 11:28

4. ateist olanların içinde bulundukları akım diye zorlama bir tanım yapayım.

ben ateist'im diyen insan düşünmüş, tanrının olmadığına karar vermiş, bilime inanan, karanlıklardan aydınlığa bilimle ulaşacağımızı savunan, kendi vicdanları istediği için iyi olan insandır.

ben tanrıya inanmadığımdan korkmuyorum, ölünce soğan olacağım nasılsa, bari bu dünyayı doyasıya yaşayayım, komşunun kızına tecavüz edeyim, hırsızlık yapayım, cepleri doldurayım diyen hiç bir ateist yoktur.

peki hem tanrı'ya inanmayıp hem de kötü olan insanlar yok mudur? tabi ki vardır, onları twitter'da ayet sallarken, ranttan en büyük payı almak için elhamdülillah müslüman taklidi yaparken, komşunun kızına sarkmak için dini kullanırken, dışarda haşa içmeyip evde demlenirken görebilirsiniz. ya da göremezsiniz, kendini size gösterecek değil ya!

bu insanlar, her gün karşılaştığımız gibi, ateistleri halkın gözünde hedef haline getirirler. bir melih bilmiyor mu, aslı ateist ermeni olan kürt diye bir şey olmadığını? ama halka ateistleri hedef göstermek öyle kolay ve tatlı ki..

not: ateist değilim.

16 ekim 2014 17:01 16 ekim 2014 17:04

5. tek yönlü bakmaya alışmış bünyelerin dindir şeklinde safsata yaptığı, tüm dinleri, tanrı ve ruhsal varlıkları reddeden ve varolan gerçekliği inanç sistemiyle açıklamayı kabul etmeyen düşünce biçimidir. (link: http://tr.wikipedia.org/wiki/Ateizm kaynak)

17 ekim 2014 09:54

6. varsayım yapalım: eğer ölünce çürüyüp gideceksek bizi diriltecek bir yaratıcımız yok ise inanan insanların kaybı ne olacak? zekat verdiler, sadaka verdiler, kurban kesip fakire dağıttılar, abdest alıp tansiyonlarını düzenlediler, namaz kılarak her gün 5 vakit spor (gizlinot: varsayıyoruz yani spor olarak düşünmekten bile allaha sığınırım) yaptılar. hiç bir kayıpları yok. aksine iyi bir insan olarak nitelendirilir. (gizlinot: tabii ki mükemmel olan islamdır müslümanlar değil. her müslümanı iyi olarak bilmememiz bundan)

gelelim şimdi eğer ahiret, cennet cehennem, bizi yaratan bir yaratıcı var ise inanmayanların kaybı ne olacak? o kadar büyük tehditler var ki... kimse garantide değil gerçi daha hayattayız imtihanımız bitmedi. halihazırda müslüman olanlar da küfre düşebilir, inanmayanlar da sonradan iman edebilir. kimsenin garantisi yok daha. ama müslüman olarak ölmemiş bir kişiden bahsedelim..

''Onlara karşı apaçık olan ayetlerimiz okunduğu zaman, sen o inkâr edenlerin yüzlerindeki 'red ve inkarı' tanıyabilirsin. Neredeyse, kendilerine karşı ayetlerimizi okuyanın üzerine çullanıverecekler. De ki: "Size, bundan daha kötü olanını haber vereyim mi? Ateş... Allah, onu inkâr edenlere va'detmiş bulunmaktadır; ne kötü bir duraktır." (Hac Suresi, 72)

"Cehennemin kıyısından büyük bir taş bırakıldı. Bu taş yetmiş yıl aşağı doğru düştü de henüz dibe ulaşmadı." Tirmizi, Cehennem 2, (2578)

böyle tehditler var iken şimdi varsayımın diğer tarafında allah peygamber yok diyenlerin sonu çok kötü olmuyor mu?

inanan insanın iki durumda da bir kaybı yokken, inanmayan iki varsayımda da ayvayı yemiş olmadı mı?

bunu nerden duyduğumu bile hatırlamıyorum ama kendi cümlelerimle hatırladığımı yazdım. dinlediğimde çok mantıklı gelmişti aklımda kalmış. başlığı da gündemde görünce aklıma geldi.

14 mart 2015 17:40

7. eğer bir insanın neden ateist olduğunu anlamayanlar varsa josé saramago'nun kitaplarını okumasını öneririm özellikle kabil kitabı onun neden böyle bir şeyi düşündüğünü çok iyi anlatır.

ben ateist değilim ve kimseyle bu konuda genelde konuşmam.inanç,,düşüncesi sistemi artık ne denir tam da bilemiyorum ama hoş sonuçlar çıkmıyor.

ama inanan inanmayan herkes okumasını öneririm.çok iyi edebi eser olmasının yanı sıra çok güzel konulara da parmak basıp düşündürtüyor.

14 mart 2015 20:02

8. evrende adaletin varlığına gönülden inandığım için, benimsemediğim bir düşünce biçimidir.

ölünce her şey bitiyor olamaz, burada acılar boşuna çekilmiyor. yapılan kötülüklerin bir gün bir yerde karşılığı olmalı. evrende her şey kendi dengesini sağlamak için uğraşırken, o denge öldükten sonra peşimizi bırakmaz.

bizi ayakta tutan bu güç peki; gözlerimizin içinde gördüğümüz ruhumuz, duygularımız, düşüncelerimiz. onların basit bir şey olmasını bekleyemem. ve ''bence'' onlar toprağın altına girmeyecek.

Allah ise bu dengeleri, enerjileri ayakta tutan şeye verdiğimiz ad. Allah'a inanıyorum.

14 mart 2015 21:40

9. Bir müslüman olarak saygı duyduğum inanç biçimi. Ateistler içinse düşüncelerim şöyle gözlemlediğim kadarıyla ekseriyeti kibirli insanlar (gizlinot: no offense ) durup durduk yere bizimle uğraşmayın tarzı ağlaşmaları olsun sürekli gerekli gereksiz yerde inançsızlıklarını vurgulamaları olsun kendinden olmayanları hunharca aşağılama istekleri filan gerçekten can sıkıcı neyse ben en fazla kendi inancım gereği iyi niyetle Allah hidayet versin diye geçiririm içimden her koyun kendi bacağından asılacak nasılsa ya da yeni ifadeyle herkesin popileri farklıdır süslüler Öptüm Kib bye.

14 mart 2015 22:06

10. 21. Yüzyılda "eğer tanrı yoksa inananlar da ateistlerle beraber toprak altında çürür gider bir şey kaybetmezler ama tanrı varsa siz ne yapacaksınız????!!!???" Diye çürütülmeye çalışılandır.

Gerçekten inancınızı bu sığlıkla mı oluşturuyorsunuz? Yüce olduğunu düşündüğünüz dininize/tanrınıza bunun için mi inanıyorsunuz?

Ateist değilim. Kimsenin inancıyla ilgilenmiyorum. Ama ateistler böyle muhteşem tespitlere, zekice sorulara, "peki bakalım buna ne diyeceksin???"lere iyi tahammül ediyorlar valla. Ben olsam "subhanallah kardeş ibretlik bir düşünceymiş" derdim herhalde.

14 mart 2015 22:34