çok dağınık ve pis ev temizliği?

merhaba, kardeşlerimle yaşadığım ev çok dağıldı ve pislik içinde. ipin ucunu nerede kaçırdım bilmiyorum ama baya kaçtı. benim odamdan başlayarak diğer kardeşlerimin odalarına kadar dalga dalga yayılmış durumda, onlar erkek oldukları için çok sallamıyorlar. odamın renginden memnun değilim, odamda çok kitap var kütüphaneme sığmıyor, çok yeni eşya var dolaba sığmıyor... ve ben başlayamıyorum, o ipin başlangıcını bulamıyorum, kendimde güç yok gibi. bütün gün işteyim iznim 1 gün ama o günlerde de bütün hafta uykusuz olduğumdan biraz geç kalkıyorum, kahvaltı, ihtiyaçlar derken yine olmuyor başlayamıyorum bahane gibi görünmesin olmuyor gerçekten çok saçma bir durumun içindeyim. erkek kardeşlerim asla yardım etmezler, edecek tip değiller zaten genel hal benim yüzümden olduğu için bunu yüzüme vuruyolar. ne yapacağımı bilmez haldeyim, bitkinim...

1. haklısınız benim gözüme korkunç gelen durum her yeri bir anda bitirmeyi düşünmem o yüzden başlayamıyorum belkide.

kitapların çoğu okunmayı bekleyen kitaplar, ortam bu haldeyken kitap okuma hevesim de olmuyor.

bugün dolabımdan başlıycam bakalım. sadece giyinmediğim kıyafetleri ayırcam.

mutfak kötü değil bulaşık halloluyorda banyo ve tuvalet çok kötü.

gerçekten böyle bir insan değildim ben ne oldu bilmiyorum, şu an kendimle yüzleşiyorum...

26 mart 2018 11:56

2. süslücüm çok güzel cevaplar gelmiş zaten ama ben canım temizlik yapmak istemediğinde veya üşendiğimde youtube'dan "oda temizleme" videoları izliyorum. yabancıların çekmiş olduğu güzel videolar oluyor öyle motive oluyorum.

26 mart 2018 12:18

3. off keşke sizi tanıyor olsam da gelip temizliğe yardım edebilsem. şu hayatta en sevdiğim şey dağınıklıkları toplamak, düzensizlikleri düzenlemek, kirli bir evi dip köşe temizlemek :D bunu yapamayacağım için size tavsiye verebilirim. önce odanızdan başlayın. ilk işiniz fazlalıkları ayırmak olsun. bir eşyaya "belki" lazım olur gözüyle bakıyorsanız o eşya size milyonda bir ihtimal lazım olacaktır. elden çıkarın bence. bu kıyafet, kozmetik, kitap, havlu, çarşaf vs herşey olabilir. fazlalıklar çıkınca evi temizlemek daha kolay olacaktır. kardeşlerinizi bir şekilde temizliğin içine sokun. perdeleri assınlar, ağır eşyaları çekip itsinler vs. tam anlamıyla bir temizlik istiyorsanız örnek veriyorum dolabın kapağını silip üstünü bırakmamanız gerekiyor. ya da çekmecelerin içini dağınık bırakmamanız gerekiyor. sırayla evin diğer yerlerini elden geçirebilirsiniz. banyoda ve mutfakta çıkması zor ve güç isteyen kirleri bir poşete cif döküp ovarsanız çok yorulmadan ve güç harcamadan çıkarabilirsiniz. kullandığınız deterjanlar ve bezler bile temizliğinizin kalitesini ve dayanma süresini etkiler. kendinize haftalık ve günlük temizlik planları oluşturabilirsiniz. mesela pazartesi günleri günlük yarım saat banyo temizliğiniz olsun. salı gününü mutfağa ayırın. böylece evin temizliğini günlere bölün. haftalık olarak nevresim değiştirme günü belirleyin. buzdolabını temizlemek için haftada bir gününüz olsun. instagramda temizliksever sayfasına bakabilirsiniz. faydalı paylaşımlar yapıyor. özellikle deterjanların kimyasallığından şikayetçiyseniz bu konuyla ilgili de güzel paylaşımları var. temizliği devamlı ve iradeli bir şekilde sürdürmek biraz zorlayıcı olabilir ancak düzene ve temizliğe alışınca ve temizlik planınızı günlük rutinlerinizin içine çok sırıtmayacak bir şekilde sokarsanız rahatça devam edebilirsiniz.

26 mart 2018 12:30

4. ha bu arada kardeşlerinizi temizliğin içine sokun dedim ama onların tüm temizliği sizden beklemeleri kocaman bir hata. ortak kullanım alanları sizin olduğu kadar onlarında sorumluluğunda. yine de bu alanları temizleseniz bile onların odalarına dokunmayın bence. ne zaman ki size yardım etmeye gönüllü olurlar ve herşeyi sizden beklemezler o zaman siz de onlara yardımcı olursunuz kendi odaları için .

26 mart 2018 12:34

5. yazcaktım ama unutmuşum. onu da ekleyeyim. çalışıyorum demişsiniz o yüzden durumunuzun müsait olduğunu varsayıyorum. ayda bir kez yardımcı bir kadın alabilirsiniz. ben istanbul'da yaşıyorum. ayda, 1.5 ayda bir kez yardımcı kadın alıyorum yarım günlüğüne ve 80 lira ödüyorum. evim küçük olduğu için yarım gün yetiyor. her geldiğinde camlar, yerler, avizeler, kapılar, (eğer o ay istediysem) koltuklar, dolap kapakları ve dolapların üstü, banyo-tuvalet kısaca ev dip köşe silinip temizleniyor. bu temizliğin beni eğer misafirim gelmezse 2 hatta 3 hafta idare ettiği oluyor. siz de bunu bir düşünebilirsiniz.

26 mart 2018 12:41

6. yardım ederim diyen anonim çok teşekkür ederim, gerçekten gözlerim doldu.

kardeşlerime iş yaptırmak imkansız maalesef, zaten kendi odamdan başlamayı onların odasına bulaşmamayı düşünüyorum. şu anda oda temizleme videoları izliyorum, bir güç oluşmaya başladı, bakalım akşama ne yapıcam.

temizliğe yardımcı gelmez hayvan olan eve gelmiyorlar benim yaşadığım yerde, bir de ben birine kendi işimi yaptırabilecek biri değilim inanılmaz mahçup oluyorum.

annem, kız kardeşim yardım ettiği zaman mahçupluğumdan yerin dibine giriyorum ve yapalım dediklerinde kavga edip vazgeçiyorum. saçma evet ama bu hal benim yüzümden oldu ben halletmek zorundayım.

odanın rengini gittim saçma sapan bir renk yaptım, kocaman masa aldım hareketimi kısıtladım, istifçi gibi saçma sapan şeyler doldurdum. yazarken bile boğuluyorum, akşama ilk olarak şu giyinmediğim kıyafetleri atıcam ya da ayırıcam çok kararlıyım.

26 mart 2018 13:16

7. önce odadaki fazlalıklardan kurtulun. bunun için marie kondo yöntemini kullanabilirsiniz. mesela odanızdaki tüm kitapları çıkartıp önünüze yığın. ama sadece kitaplıkta olanları değil, sağda solda ne kadar varsa hepsini. daha sonra ihtiyaç durumuna ve o kitabı sevip sevmemenize göre gidecekler/kalacaklar şeklinde ayırın. bu metodu tüm eşyalarınız için uygulayıp tüm fazlalıklarınızdan kurtulduktan sonra temizlik işine girişin. büyük çaplı bir temizlik olacaksa eşya çekmeniz vs gerekecektir. eğer badana yapmayı düşünüyorsanız fazlalıkları atın, badanayı yapın ve öyle temizleyin. üstteki süslülerden birinin dediği gibi youtube'ta yabancıların temizlik videolarınız izleyip ilham alabilirsiniz. erkek kardeşlerinizin odalarına ise hiç karışmamanızı tavsiye ederim. kendi sorumluluk alanları ne de olsa. pis ve dağınık yaşantıdan rahatsız olmuyorlarsa öyle yaşamaya devam etsinler.

bir de bu temizlik işinde ipin ucunun kaçmaması için ben her akşam ufak ufak temizlikler yapıyorum.

mesela pzt akşam max yarım saat ayırıp banyo ve tuvaletleri temizliyorum.

salı günü ev süpürme ve silme

gibi gibi.

çamaşır hemen her gün yıkanıyor. her gün çamaşır asma-toplama-katlama seansı oluyor. bu işi de salonda ailemle birlikte yapmayı tercih ediyorum.

mutfağı her kullanımdan sonra temizliyorum.

yani kısaca demek istediğim temizlik işlerini günlük-haftalık-aylık-yıllık yapılacaklar diye liste haline getirirseniz eviniz çok kirlenmeden çaresine bakmış olursunuz.

26 mart 2018 13:20

8. Ay süslüm ben de gelirim ya. O temizlik yapmanın verdiği rahatlık bi başka. Tüm süslüler güzel şeyler yazmış ama bence de en önemlisi fazlalıkları atın gitsin gerçekten lazım olmayacaklar. Bir de çeşitli dolap içi cekmece içi veya masa üstü duzenleyiciler edinebilirsiniz böylece bir şeyi bulmak daha kolay olur. Ikea veya büyük migros ve kipalarda var. Son olarak da instadan ev hanımlarının hesaplarına bi bakın hani kocisko temalı olanlara orada da bir sürü öneri veya pratik ipucu bulabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin süslüm

26 mart 2018 13:49

9. 5. anonim: Monica? :p

27 mart 2018 00:30

10. süslüler teşekkür ederim. bismillah odamdaki dolaptan başladım. 4 battal boy çöp poşetine kıyafetleri doldurdum. maalesef atıcam, kullanılacak gibi değiller ve kendimle yüzleştim, neler almışım ne gereksiz alışveriş yapmışım ya vicdan azabı çektim resmen. kalanları makinaya attım hepsi yıkansın diye.

kitaplarımın sığmayanlarını bir tane meyve kasasına doldurdum.

dolabın içini süpürüp silip, düzenlemeyi bugün yapıcam inşaallah.

28 mart 2018 10:38