Bir hekim olarak, türkiye seyahatlerinde alüminyum fosfit zehirlenmesi sebebi ile ölen Böcek ailesine Allah rahmet eylesin, acil doktoruna dava açılması ile ilgili konuşmak isterim. Kantarın topuzunun kaçtığını düşünüyorum artık biraz. Halkın bilip bilmeden, yerli yersiz her durumda parlayan bu doktor nefretini napıcaz? Sosyal medyada bu konu hakkında o kadar saçma yorumlar gördüm ki.
Acil servisin belli başlı çalışma prensipleri vardır. Toksikoloji testleri yoktur.
Acil servise belki günde 50 tane besin zehirlenmesi gelir. Hastanın beyanı esastır. Ailecek şurda şunları yedik sonra hepimiz böyle olduk gibi bir hasta hikayesinde, bunun başka türde bir zehirlenme olabileceği fikri gökten zembille inemez. Bunu ön görmek için yapılabilecek bir test de yoktur. Hastanın genel durumuna yönelik tedavisi yapılır, kan değerlerinde, vital değerlerinde, genel durumunda ciddi sıkıntılar varsa ilgili bölüme konsülte edilir. Acilin kendine ait bir servisi de yoktur. İlgili bölüm, yatışı uygun görürse hastanın dahiliye/ pediatri gibi bölümlere yatışı sağlanır. Dahiliye/ pediatri'de bu kararı yine hastanın kan değerleri ve genel durumuna yönelik olarak alır. Aksi bir durum yoksa hasta tedavisi yapılıp taburcu edilir ve durumun kötüleşmesi halinde tekrar bir sağlık kuruluşuna başvurulması salık verilir. Derviş değiliz, gökten inmedik, gaipten haber almıyoruz. Hasta taburculuk verildikten sonra kötüleştiyse hekim ne yapabilir?
Onu da geçtim, günde 300-400 hasta bakan tek bir adet hekimi suçlayacağınıza da sağlık sistemini suçlayın. Çünkü ben 24 saatlik nöbet tutuyorum, günde 300 hasta baktığım senaryoda yemeden içmeden, işemeden, hiç durmadan hasta baksam bile bir hastaya ayırabileceğim süre 4.8 dakika.
Hadi sistemi suçlamadınız, oram ağrıyor, grip oldum, rapor isterim, ayakkabı vurdu, saçım dökülüyor, tırnağım çok çabuk kırılıyor, kan vermeye geldim, demir baktırıcam, vitamin baktırıcam, sarı serum taktırıcam diye acil servis sistemini meşgul ve suistimal eden kendinizi suçlayın. Bir şey gözden kaçıyorsa da sizin yüzünüzden kaçıyor çünkü. Hiçbir hekim bayılmıyor gün içinde bir hastaya ayrılabilecek süre,yer, yatak ve ekipman sıkıntısı olmasına. Kimse bayılmıyor "5 dakikada ilaç yazdı gönderdi, yüzümüze bakmadı" diye arkasından konuşulmasına.
Bir zahmet grip olunca koştur koştur acile geleceğinize burnunuzu silip nane limonunuzu içip evinizde oturun mesela. Ben öyle yapıyorum. Birinin bir hatası varsa da yardım ve yataklık eden de sizsiniz. Bu kadar.
20 kasım 03:32
20 kasım 03:36