yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (8)
    • medya (0)

    1. asla agzina geleni soylemek degildir. toplu yasama kurallari vardir, bu cerceve icerisinde ise tamam. ama sen gel herkesin rahatini boz, agzina geleni soyle, ve biz ozguruz konusma ozgurlugumuz var arkasina sigin. maalesef oyle bir dunya yok arkadaslar. saygi, ve yasama kurallarini goz ardi edemeyiz maalesef.

    bir (yazar: gencavukat) uktesi.

    31 ekim 2017 21:24

    2. ağzına geleni söylemektir. aşırıya kaçanlar var oldukları toplum içerisinde sosyal olarak cezalandırılabilir. sevdiğin sanatçının bir daha albümünü almazsın ya da bir yazarı bloklarsın gibi gibi.

    gidip patronuna küfretme özgürlüğün olmalı. işten çıkarılırsan da sonuçlarına katlanırsın.

    düşünce özgürlükleri ancak kontrat vs. durumlarında kısıtlanabilmelidir. eğer bir firmada çalıştıysan ve o firmaya çalışmasan bilemeyeceğin özelliklerinden dolayı eleştirirsen orada sorun çıkabilir. çıkacak sorun da işe girerken imzalanan sözleşmede olur. hollywood'da son gelişen harvey weinstein olayının bu derece uzun sürmesinin bir nebze de bu sözleşmelerdir. topluca aman tadımız kaçmasın rıza bey demişler.

    ancak düşünce özgürlüğünü kısıtlayıcı yasaların varlığı kişisel hakların net bir şekilde ihlalidir. düşünce özgürlüğünün kısıtlandığı durumlar tamamen bireylerin kendi iradeleriyle yaptıkları sözleşmelerle birlikte olur.

    sözlükte küfür edilmesi yasaklansa da örneğin bu özel bir işletmenin alacağı bir karardır ve kendi işletmesinde uygulayabilir. eğer azıcık elle tutulur bir kurumsa bu üye olurken üye sözleşmesinde yer alır ve her güncellediğinde bir pop-up'la kabul ediyorum şıkkına tıklatır.

    ancak türkiye gibi bir ortadoğu ülkesinde düşünce özgürlüğünden bahsetmek duvara konuşuyor gibi oluyor. sadece türkiye değil. avrupa ülkeleri de bu konuda gayet sorunlular. kendi bilgilerime dayanacak olursam düşünce özgürlüğünde gerçekten övgüyü hak edecek üç ülke var, isviçre, amerika ve ispanya.

    (bkz: triggered)

    31 ekim 2017 21:52 31 ekim 2017 22:03

    3. "Amendment I. Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the government for a redress of grievances."

    darbe anayasasında felsefe aranamayacağı için türkiye'de zor bulursun. felsefeden uzaklaşan batı avrupa ülkelerinde çoğunlukla bulmakta zorluk yaşarsın. ama kenya'da bulabilirsin.

    https://www.csis.org/analysis/americanization-kenyan-constitution-will-it-change-anything

    işin felsefesinden anlayan tanzanya ve almanya'ya bakıp kahkaha atar.

    https://www.weforum.org/agenda/2016/11/freedom-of-speech-country-comparison/

    kendini amerika anayasasından bağımsız zanneden kaliforniya'da defamation'dan ceza alırsın. bu anayasaya aykırıdır. (gbkz: Unconstitutional) türkiye'de nasıl anayasayı umursamadılarsa batı'da da bazı yerlerde o şekilde umursamazlar.

    bu anlamda batının yeni solcuları islamcılara benzer. komünizm her ikisini de sever. aslen siyasal açıdan ikisi de hitler'e daha yakındır. ama imaj olarak insanlardan hitler'in sosyalist olduğunun unutulması istenir.

    ama türkiye'de de che guevara'cılar lgbtt bayrağının yanına gayleri astıran liderlerinin bayrağını asmayı çok sever. siyasal kafa karışıklığı her yerde. sağ, sol demeden ortalık karışık.

    1 kasım 2017 00:37 1 kasım 2017 00:38


    4. 'düşünce suç olmaz, ya olursa eğer, en büyük düşünce suçu, düşüncenin suç olabileceğini düşünmektir.' demiş vaktiyle atam.

    o yüzden düşünebildiğimiz kadar özgürüz, özgür olabilmek için de düşünmeye ihtiyacımız var. buna rağmen nedense hep, en büyük suçlular düşünce suçluları olmuştur bugüne dek. birileri sırf düşündü diye, düşünce eyleme dönüşüp de birilerine zarar vermediği sürece düşünceye kelepçe vurulmaz. hapisler bu tip suçlularla dolup taştı. sonra tacizcisi, sapığı, namussuzu, kadın düşmanı, kendi beyniyle düşünemeyen, hazır beyin tüketicisi, köhne zihniyet mensupları elini kolunu sallayarak aramızda geziyor. sorunun düşünememek olduğu da kimsenin aklına gelmiyor. halbuki düşünse bunlar olmayacak ama..

    1 kasım 2017 01:33

    5. Olmayan şey.

    Bana dünyada bir yer söyleyin,düzgün bir şekilde ifade ettiğiniz fikriniz yuzunden hic tepki çekmeyeceginiz.Var mi cidden? Hadi var diyelim.Bu elimizin altında duran cihazlarla dünyaya iletişime geçtiğimiz anda bir çok lince maruz kalıyoruz zaten.Yani dünyanın neresinde olursak olalım bu hakkimizi kullandigimiz anda baskılanırız.Tabi isin başka yüzleri de var siyaset gibi,oralar bambaşka zaten.her şey sözde var özde yok.

    1 kasım 2017 21:06

    6. yazmamayım dedim ama daha fazla dayanamadım, zira başlık altındaki bazı girdileri okurken gözlerim kanadı. arkadaşlar, ifade etmediğimiz düşünce nasıl yasak olabilir? yani kafamızın içinde olup biten bir şeyden bahsediyoruz, biz dile getirmedikçe yahut yazıya dökmedikçe kim nereden bilecek beynimizde dönenleri? yani teknik bir bilgiye ihtiyaç yok bunu bilmemiz için. sadece düşünceyi ifade ettiğimizde o da anayasada belirtilen sebeplerden biri somut olayda mevcutsa sınırlanabilir, yani sınırlanan düşünce değil, ifade özgürlüğü ama dediğim gibi o da sadece belirli şeylerde. 

    ayrıca düşünce özgürlüğü; kullanımı durdurulamayan temel haklardan biri. yani düşünmekten yansa da beynimiz, beyin bizim düşünce bizim, elleri nesi?

    2 kasım 2017 00:40

    7. George orwell’in 1984 isimli romanını okuyanlar düşünce polisini bilir. bildin mi? Heh işte bazı girdiler tam da o. 

    2 kasım 2017 00:56 2 kasım 2017 00:56


    8. yanında ifade özgürlüğü olmadan bir hiçtir.

    2 kasım 2017 15:31