(gbkz: navywoman) uktesi.
tiroid bezinin aşırı çalışması hastalığıdır. tip dilinde ‘’tirotoksikoz ‘’ adi da verilir.
belirtileri arasında çarpıntı, sinirlilik, aşırı heyecanlanma veya duyarlılık, uyku bozuklukları, cinsel güçte azalma, kolay yorulma, hareketlilik, ishal, aşırı terleme, sıcaktan hoşlanmama, soğuğu tercih etme, ufak bir yürüyüşle hemen yorulma ve nefes darlığı, kilo kaybı, iştah artışı, susama, ağiz kuruması, adetlerde azalma, uyku bozukluğu ve bazı psikolojik bozukluklar olabilir.
tedavisi için, önce antitiroid ilaçlar, radyoaktif ilaçlar denenir. başarılı olunmazsa tiroid bezinin bir bölümünün çıkarılması biçiminde ameliyata başvurulabilir.
az bilinen belirtilerinden biri de vücutta kaşıntıya sebep olmasıdır.
bende özellikle de geceleri baş gösteren fena sırt kaşıntısı vardı. (gizlinot: bu yüzden ağladığımı bile biliyorum) cildiyeye gittiğimde cildimde bir problem olmadığını söyleyip kan tahlili istedi. ta ta taa tirodim tavan yapmış meğerse. vücudunuzda kaşıntı olupta sebebini bulamıyorsanız aklınızda bulunsun.
bende kalp çarpıntısı, huzursuzluk , zayıflama gibi belirtiler de göstermiş ama ben ilaçla tedaviye başlayınca fark ettim bunları.
ayrıca hipertiroidi fark edilmezse yaşam kalitesini oldukça düşüren bir rahatsızlıktır şüpheleniyorsanız ihmale gelmez.
Aile boyu sahip olduğumuz hastalıktır. Tiroit bezinin fazla çalışması halidir. Şuan için üst sınıra yakın ama normal sayılabilecek değerlerim olmasına rağmen gebelik için olması gereken 2-2,5 değerinin üstünde olduğum için olası hamilelik durumunda doktorla irtibatta olmamı gerektirecek durumdur.