medeni insan seviyesinde din tartışalım mı?

twitterda hashtag var gündem olan #gençlerateistoluyor diye çoğunuz görmüşsünüzdür. ayrıca youtubeda da önüme birçok röportaj düşüyor gençler arasında ateizm ve deizmin yaygınlaştığı ile ilgili. sizce neden? mesela ben inançsız birisi olarak kendi sebeplerimi söyleyebilirim. öncelikle kuranın tüm insanlığa hitap ettiğini düşünmüyorum. şöyle ki, mesela bir arkadaşım ile din tartışıyoruz ve ben diyorum ki "bak şu ayette bunu demiş bu bana uymuyor sana neden uyuyor" aldığım cevap her zaman şu ikisi: "ya ama ayetler tam çevrilemiyor" veya "ama o zamanın şartları öyleydi" o zaman bu kitap 21. yüzyılda yaşayan ve ana dili arapça olmayan bir insana yönelik değildir diye düşünmeden edemiyorum. sonrasında ise 2 kadının şahitliğini bir erkeğin şahitliğine eşit tutulması durumu var, nedeni de birisi unutursa diğeri hatırlatsın diyet iş. yarım akıllı mı oluyorum kadın olduğum için? cennette erkeklere birsürü huri vaat ediliyor bana neden hiçbir şey yok? mesela müslüman bir arkadaşıma bunu söylediğimde, zaten duygularımız alınıyor cennete gidince o yüzden sorun değil kıskanmam kocamı demişti :d? bir de müslüman olduğunu kabul etmek birinin 3. karısı olmayı kabul etmek gibi bir şey. veya savaş ganimeti olarak alınmayı, veya cariye olmayı kabul etmek gibi bir şey. sonrasında ise cehennemde sadece ateşle gelen felaketlerden bahsediyor. ben mesela boğulmaktan daha çok korkarım yanmaktan ziyade, yılandan/akrepten daha çok aslandan korkarım. ama arap yarımadasında o zamanlar bunlar çok bilinmez. mesela çığ ile gelen felaketleri nerden bilebilir 6. yüzyılda yaşayan bir arap ki? o yüzden o kısımların sallamasyon olduğu fikri aklıma gelmiyor değil. son olarak da cennet/cehennem den bahsedilmese kimsenin dine inanacağını sanmıyorum. siz neler düşünüyorsunuz? biraz uzun oldu ama sohbet etmek isteyen varsa ederim.

1. İmla ve yazım hatalarım için özür dilerim

10 mayıs 2021 14:52

2. Süslü hepsini okumadım ama neden sorusunun cevabı çok basit.Şu an geçtiğimiz dönem dinin toplumu yönetmek için nasıl kullanıldığının en büyük kanıtlarından biri.dilinden şükredin gibi kalıpları düşürmeyen insanlar yalılarda yaşıyor denebilir böyle olunca insanlar bir noluyor demeye başladı bence.

10 mayıs 2021 15:01

3. Süslü ben sorgulama aşamasındayım yaşım da 18. Dediğiniz şeylere katılıyorum. Ailem çok dinci ve ben de küçükken kuranla büyüdüm desem yeridir. O kadar tiksindim ki dinden. Ayrıca ben de cennet cehennem kavramı olmasa dinlere inanılacağını sanmıyorum. Bunu bir din hocasına sormuştum. Allahı bir korkuya dayanarak sevmek ne kadar doğru falan diye. O da bunun yanlış olmadığını söylemişti.

Ayrıca aynı öğretmenim Müslüman ülkelerde tecavüzün çok olma sebebini 'gavur milleti seviştiği için' orada tecavüz yok. Burada günah olduğu için tecavüzde üst sıralarda yer alıyoruz demişti. Aşırı iğrenmiştim

10 mayıs 2021 15:01

4. Süslü ben de küçüklükten kuran ve dinle büyüdüm. Ama biraz aklım etmeye başlayınca etrafımda olan biteni fark etmeye başlayınca bunlar Müslümansa ben olmak istemiyorum demiştim. Bir de mesela ben sonsuza kadar falan yaşamak istemiyorum, dini olanlar nasıl bu motive ile iyi biri oluyorlar bilmiyorum. Hiç ilahi adalet ile karşılaşmadım, hiç tanrısı olan birinin adaletini de görmedim günümüzde. Bunlar beni soğuttu bayağı.

10 mayıs 2021 15:09

5. ben tartışmaya değil bir şey söylemeye geldim. ayetler size uymuyor çünkü inanmıyorsunuz. bana uyuyor benim aklıma yatıyor.ben kadın düşmanlığı olarak görmüyorum çünkü öyle bakmıyorum. ben şu an çıksam elimdeki bilgisayara tapıyorum ona inanıyorum desem ne diyebilirsiniz ki? ben dünyayı benim bilgisayarımın kontrol ettiğine inanıyorum ölünce ben de bir yapay zeka olacağım bakımını güzel yaparsam desem? yani inanç bu. soyut bir durum. size ters bana değil bu kadar. siz inanmak istemediğiniz için yukarıdakileri yazdınız ben de inanmak istediğim için bazı cevaplar verirdim ama müsait değilim. ortadaki şey aynı. bir kitap var ikimiz başka açılardan bakıyoruz. ben sizin bakış açınıza şaşırmıyorum nasıl böyle okur demiyorum ama siz bana nasıl böyle okursun diyorsunuz. ben buna anlam veremiyorum. bu arada siz eleştirdiniz yargıladınız gibi bir anlamçıkmasın lütfen gayet normal bir şekilde cevapladım soruyu iyi günler dilerim <3 size saldırmadım yani

10 mayıs 2021 15:12

6. A4 süslü çok tatlısın :) öyle duruyorsa kusura bakmayın, amacım yukarıdan bakmak değil.

10 mayıs 2021 15:19

7. ha son yorumunuza da cevap vereyim. ülkede çok kötü türkler var o zaman vatandaşlıktan çıkalım, çok ACIMASIZ kadınlar var o zaman cinsiyet değşiştirelim. bana hep ve hoşgörü ve saygı dini denildi. öyle öğrendim allah merhametlidir denildi kucaklayıcı biri gibi hayal ettim hep küçükken. adalet kısmına gelirsek de nir kitapta çok güzel bir söz vardı; kimse size dünyanın adaleti bir yer olduğunu vaadetmedi diyordu. o kadar doğru bir cümle ki. bahsedilen ilahi adelet ölümden sonra benim inancıma göre. tanrısı olan birinin adaleti derken inanan birinin adaletli olmasını mı kastettiniz anlayamadım ancak öyleyse eğer siz karşılaşmamışsınız. ben çok güzel insanlarla karşılaştım, kötüleri de oldu tabii. şimdi ben müslümanım diyip tecavüz eden öldüren erkeklere kuranda hadi yapın mı deniyor sanıyorsunuz. insana insan olarak bakmak lazım onlar insan olamamış maalesef. hristiyan da yahudi de olsalar içleri kötü. tekrar yazayım umarım kırmamışımdır

10 mayıs 2021 15:19

8. A4 olabilri tabi. İnanana bir şey diyemem. Ben sadece şunu bekliyorum. Herkes kendi dinini yaşasın. Aile bile çocuğuna belli bir dini diretmesin. Karşılıklı saygı çerçevesinde yaşamak bu kadar zor olmamalı.

Açıkçası beni dinden en çok soğutan neden de 'şunu yapma günah' 'bunu giyme günah'. Demeleriydi. Bırakın yani ben yapmak istiyorum. Günahı da bana. Yargılamayın istiyorum. Ama maalesef milletçe böyle değiliz.

10 mayıs 2021 15:20

9. "din toplumların afyonudur" sözü kadar ciddiye aldığım hiçbir şey yok.

inanmıyorum, inan bir insana saygı duyarım elbette ancak gözü kapalı biat edene asla saygı duymam.

10 mayıs 2021 15:22

10. ha bu arada ben başı açık, mini etek giyen, arada da olsa içki kullanan bir kadınım. kimlerine göre ben müslüman değilim böyle müslüman olmaz. allahtan başka kimse yargılayamaz beni. ben inanıyorsam kime ne? günü geldiğinde hesap vereceğim kişi o. ben insana bakarım. nasıl biri diye ister yahudi ister ateist. bana saygılı davranıyor mu? dini inançlarımız, yaşam tarzlarımı, bakış açılarımız farklı olsa da beni sadece insan olarak görebiliyor mu ona dikkat ederim. evleneceğim kişinin müslüman olmasını isterim ama bunda yanlış bir durum olduğunu sanmıyorum :d sonuçta hayatımı geçireceğim insanı seçme hakkım var. ama kimseye saldırmam saygısızlık yapmam bana yapılmadıkca<3 daha yazmayayım sanırım ifade ettim kendimi. iyi günler

10 mayıs 2021 15:25