yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (18)
    • medya (1)

    1. az çok hukuk bilgime göre hukukta kadın için kullanılabilecek en uygun kelime karı seçilmiş. gerçekten de miras hukukunda çok fazlaca geçer. bayan kelimesini aratan bir durum. erkekler bu kelimeyi türetirken onları baydığımızdan mı yola çıkmışlar çok merak ediyorum. erkekler için söylenen kelimeleri hecelemeden kapatayım konuyu.

    25 nisan 2014 13:48

    2. Aynı mantıkla kız kelimesi de kızmaktan gelir. Bence eş anlamlı sözcükleri hiç karıştırmayalım.

    edit: çok özür dilerim. "eş sesli" demek istedim.

    17 aralık 2015 21:32 18 aralık 2015 00:33

    3. tanım: bayan eş sesli bir sözcüktür.

    kadın yerine kullanılamaz , kibar olsun diye söylüyorumculara söylüyorum kadın demek hakaret değildir, kaba değildir nasıl erkek demek hakaret değilse. biyolojik cinsiyeti belirten bir kelimedir. baylar bayanlar diyorsanız kabul edilir çünkü karşısına erkek kelimesini değil bay'ı koyuyorsunuzdur.

    kadın erkek

    bayan bay

    kız oğlan

    dişil eril

    Not: küçük bir dil bilgisi dersi : eş sesli kelimeler yazılışları aynı anlamları farklı kelimelerdir. mesela kara . hem bir rengi belirtir hem de coğrafi bir terimdir. eş anlamlı kelimeler de yazılışları farklı anlamları aynı olan kelimelerdir. örneğin, kara ve siyah ikisi de aynı rengi belirten kelimelerdir.

    17 aralık 2015 21:38


    4.

    bu kelime ifrit olunma sebebi bir sıfatken kadın(saygı duyuluyorsa resmiyse hanımefendi derler) demekten kaçacak yol ararken bu kelimeyi yanlış kullanmalarındandır.

    yani "pardon, bir bakar mısınız bay?" nasıl kulağa bir sıfat olduğundan dolayı yanlış geliyorsa bayan da yanlıştır.

    bayan bir sıfattır, ünvandır. türkçede ünvan tek başına kullanılmaz isimden önce veya sonra gelir. ünvan olarak kullanımı yanlış değildir.

    "orada bir bayan vardı" demek yanlış. "orada bir bay vardı" demek yerine "orada bir erkek/ bir kadın vardı" diyoruz.

    18 aralık 2015 00:33

    5. baymak fiilinden değil eski türkçe'de bay "zengin kişi,soylu"kelimesinden gelmektedir.

    bay, türkçe'nin en eski yazılı metinleri olan orhun kitabesinde geçmektedir ve soylu olan kişiyi kastetmekte bir unvandır. bir cinsiyet belirtmez. mal sahibi kişi anlamına gelir ve kadınlar için sadece bay kelimesi kullanıldığı da görülür.

    ancak dil devrimi sonrası kırgızcadaki bey - beğ sözcüğünden yola çıkarak bay erkek kişi anlamı kazandırılmıştır. buradan yola çıkarak -an ekiyle kadın kişi anlamına gelen bayan sözcüğünü oluşturmuşlardır. ancak kelimenin öz hali bay olduğundan bayan'dan yola çıkarak baymak fiili ile anlam kurulamaz. çünkü öz türkçe'de dişil eki yoktur. müdür - müdire, han - hanım, bay - bayan, muallim - muallime kelimeleri türkçe olmadığı gibi aldıkları eklerde türkçe ekler değildir.

    etimoloji sözcüğüne bakarak rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

    edit: dil devrimi sonrası oluşturulmuş öz türkçe'de olmayan ve anlam bakımından bir şey ifade etmeyen kelime.

    18 aralık 2015 01:40 18 aralık 2015 02:39

    6. facebooktaki bir gönderiden alıntı yapacağım, burada kendi ismimle yazmadığım için link bırakmak yerine direkt kopyalıyım dedim, buyursunlar

    Bugün düşündüm de, kadınlar şu anki hallerine benzer olarak 50 bin yıldır aranızda. O yüzden artık “bayan”cılara da fiziksel olarak yaklaşmayacağım. Çok netim. “Ne zararı var?” diye sormaya devam edenlere son sözlerim aşağıdadır:

    10 MADDEDE “BAYAN”

    1. İki cinsiyet vardır: Kadın ve Erkek.

    2. Bayan yalnızca bir hitap şeklidir.Cinsiyet yerine kullanılamaz.

    3. Yolda bir kadınla konuşmanız gerektiğinde elbette,“kadın/karı/kız/hatun bakar mısınız?”demeyeceksiniz. “Erkek/adam/herif bakar mısınız?” diyor musunuz? Hayır. Demek ki konu hitap yerine geçen “bayan” değil; cinsiyet yerine kullanılan “bayan.”

    4. Yalnızca hitapla kısıtlı durumlarda, “Hanımefendi ya da bayan” diyebilirsiniz. Ki bir kadın olarak şahsi önerim, "hanımefendi" diye hitap edilmesidir.

    5. Bir erkeğe, “erkek” denildiği durumlarda, kadına da “kadın” denilir. “Bayanlar kırılgandır ama erkekler dayanıklıdır,” “Erkekler tuvaleti sağda, bayanlar solda” denilemez.

    Bilgi formlarında cinsiyetinizi belirtmeniz gereken yerde genelde iki hane vardır. Bunlardan biri “bayan” diğeri “erkek” şeklinde görünüyorsa, o formu doldurmayın.

    6. Bayanlar reyonu/ bayan milletvekilleri/ bayanlar voleybol takımı/ bayanlar tuvaleti gibi birliktelikler yanlış, onları lütfen ayırın.

    7. Kız diye de bir cinsiyet de yoktur. Kadın/Erkek; tıp dilinde “Dişi/Erkek” olarak geçer. Bunların küçük boylarına kız/oğlan denir.

    8. Ayıp olan “kadın” demek değil; kadın kelimesinin çağrışımlarını “ayıp” bulup, bir cinsiyeti nazikleştirmeye ya da “bayanlaştırmaya” çalışmaktır. Bayan, kadın olmanın ayıp sanıldığı ve sayıldığı tutucu anlayışın kelimesidir.

    9. “Büyütecek ne var!” demeyin. Üniversitedeyken hocam Tuna Erdem, “bayan” sözcüğünü kullananların kâğıdını okumaz, doğrudan “F” verirdi. O yüzden ben büyüttüm. Siz de büyütün ki azalarak bitsin.

    10. Yine karıştırırsanız, şuradan aklınıza gelsin: Günün adı, “8 Mart Dünya Bayanlar Günü” değil; “8 Mart Dünya Kadınlar Günü.”

    19 aralık 2015 00:24

    7. cinsiyet belirtmekte kullanılınca çok garip kaçan kelime, çünkü bayan diye bir cinsiyet yok. bir hitap şeklidir. bayan Ayşe, bayan fatma gibi. ki çok kullanılmıyor bu şekilde sanırım artık. cinsiyet belirtmek isterseniz kadın diyin.

    (link: http://www.enyenikarikaturler.com/bana-kadin-oldugumu-hissettir.htm gadın, gadın) (:

    6 nisan 2016 22:40


    8. şu sıralar iş görüşmelerine gidiyorum ve başvuru formunda cinsiyet kutucuğunun yanında yazan uyduruk kelime kendisi.

    cinsiyet: bayan() erkek()

    bu nedir arkadaşlar ya açıklayabilen var mı?

    bay, bayan yazsa bu kadar gözüme batmayacak tamam uyduruk bir kelime diyip geçeceğim, cinsiyet değil bunlar diyeceğim.

    ama insanlar resmen kadın demeye utanmışlar ki büyük bir holding bu bahsettiğim. üzerini karalayıp kadın yazasım geldi.

    kadın ulan kadın

    k a d ı n..

    6 nisan 2016 23:34

    9. Kadın demeyi namusa zarar veren bir kelime olarak nitelendiren geri kafalıların bir yerlerinden uydurduğu kelimedir. Bu kelimeyi kullanan kişilerin kafalarını bekaretle bozduğu, karşısındakine kadın demenin seksi çağrıştırdığını düşündükleri aşikardır. (bkz: kız mıdır kadın mıdır) bay ve bayan diye bir cinsiyet yoktur. Erkek ve kadın vardır. Kadın deyince namusuna zarar gelmez, korkma yobaz insan!

    6 nisan 2016 23:52

    10. ister istemez dile yerleşen bir kelime.

    misal sokakta sizi tanımayan biri size seslenmek istiyor, hoop ağızdan "bayan, bakar mısınız?" çıkıyor.

    ya da yine tanınmayan bir kadından bahsederken "o bayan, şu bayan" vs. şekilde söyleniyor.

    ben bunun yerine hanım, hanımefendi tercih ediyorum.sanırım söylenişi itibariyle "kadın" kaba geliyor kulağıma. (gizlinot: ne biliym saçma işte)

    7 nisan 2016 16:43