1. çoğu kurumsal şirkette ziyadesiyle yaşandığına şahit olduğum, iş yerinde spesifik bir kişiye yöneltilen bezdirme politikası.
mikro yönetim yapan yöneticiler de devredeyse işin içinden çıkılmaz noktalara varabilir.
genelde yönetici seviyesinden uygulandığı düşünülse de ekip tarafından yöneticiye yönelik de uygulanabilir. dikey veya yatay hiyerarşisi yoktur. mobbing etkisi altındaki kişinin psikolojisi zamanla bozulmaya başlar, stres ve kaygı kaynaklı fiziksel hastalıklar da edinmeye başlayınca mücadele edecek gücünü kaybeder ve savaştan geri çekilir. elbette amaç da budur. en beteri de dedikodudur. göze kestirilen kişiye yönelik çeşit çeşit dedikodular üretilir, senaryolar yazılır. bilinçli olarak bu kişi ile iletişim kesilir, imalarda bulunulur, önünden arkasından kaş göz hareketleri yapılır, fiziksel özellikleriyle dalga geçilir.
mobbing mağdurları çoğunlukla çalışkan, duygusal zekası yüksek, başarılı, birileri için potansiyel tehdit olarak gözüken kendi halinde bireylerdir.
yaygın mobbing davranışları;
- Yapılan işler sürekli eleştirilir
- Kişi umursanmaz ve sanki yokmuş gibi davranılır
- Dini ve siyasi görüşleriyle alay edilir
- Hakkında asılsız söylentiler çıkartılır
- Hareketleri taklit edilmek suretiyle gülünç duruma düşürülür
- Cinsel imalarda yada sözlü cinsel tacizde bulunulur
- Verilen işler geri alınır kişinin kendine güveni sarsılır
- Kişinin itibarını ve kariyerini zedelemek için yeteneği dışında işler verilir
- Psikolojik ve fiziksel olarak ağır işlerde görevlendirilir
velhasıl benzer deneyimler yaşayanlar varsa harekete geçmelidir. bu noktada ekmek aslanın midesinde değil kalınbağırsağındadır, işin de .oku çıkmıştır artık.