yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (4)
    • medya (0)

    1. bazen durum "sağlık kurallarına tam uymak mı, sağlıksız ama aşırı sevdiğiniz bazı sağlıksız şeyleri yapıp hayattan zevk almak mı?" kendimce şöyle bir denge buldum.

    1. ikiden fazla sağlıksız şey yok. egzersiz yapmak lazım. alkol, sigara iyi değil. fazla/az kilo iyi değil. şeker iyi değil, vs ya hani? kendime maksimum iki tane aşırı olmayan sağlıksız şey hak tanıyorum 30lu yaşlarım için. şekerli gıdalardan vazgeçemiyorsam ki geçemiyorum, alkol yok, sigara yok, kilo normal, o egzersiz yapılacak, yemeklere ekstra tuz eklemek yok gibi. arada sırada alkollü içecek tüketiyorum mesela, egzersiz yapmıyorum yeterli, sonraki hafta dengelemek için şekerli gıda yok.

    2. günde sadece tek şekerli gıda. benim için bu genelde her gün akşamüstü çayının yanında şekerli bir yiyecek. bir tane muffin falan yiyorum. sabah reçelmiş, akşam tatlıymış yok. çaya-kayveye zaten şeker katmıyorum, paket ekmek yok, kola ya da meyve suyu dahil başka bir şekerli içecek içmiyorum.

    3. marketlerde satılan uzun ömürlü paket yiyeceklerden ne kadar az tüketirseniz sizin için o kadar iyi. şekerli gıda dedim, genelde kendim evde yapıyorum örneğin. böylece biraz daha az sağlıksız hale de getirebiliyorsunuz şeker yerine bal/pekmez kullanmak, tereyağı yerine sıvı bir yağ gibi

    4. sağlık sadece midenize ne gittiği, egzersiz ve uyku düzeni değil. cilde koyulan bazı şeyler de vücudun içine geçiyor. cilt ürünlerinin içeriklerini araştırın, daha temiz içerikli ürünleri tercih edin.

    5. gerektiğinde doktora gitmeyi ihmal etmeyin ve yaşınıza göre uygun sıklıkla düzenli olarak kan tahlili yaptırın. erken teşhis çok önemli olduğu gibi bazı vitamin eksiklikleri psikolojinizi, enerji seviyenizi, konsantrasyonunuzu...kısacası hayat kalitenizi etkiliyor.

    23 şubat 2018 16:07

    2. iyi uyuyun. 

    Her fırsatta temiz hava alın. bence çok önemli. Mümkün oldukça bol oksijenli yerlere kaçın. Hatta mümkünse öyle bir yerde yaşayın.

    kimyasallara dikkat edin. ev temizlik ürünlerinde ve kozmetiklerde doğal olanlara yönelin. 

    Azcık da gamsız olun. 

    24 şubat 2018 00:00

    3. Bugün bir soru gördüm soru cevapta. Bu tarz bir başlıkta yazmak ve başkalarının da fikirlerini görmek istedim. Ben bir derece sağlık takıntısı olan birisiyim itiraf ediyorum. Bu konu üzerine okuma yapmayı çok seviyorum, Twitter olsun youtube olsun bir çok mecra da da bir çok güzel hesap var onlardan da çok şey öğreniyorum.

    Benim uygulamaya çalıştığım noktalar şunlar. 

    - öncelikle hayatımızdan ekmek, şeker çıkarıyoruz. 

    - Tekrardan yazıyorum içinde rafine şeker olan hiçbir gıdayı tüketmemeye çalışıyorum, bal pekmez vs alırken de ekleme şeker olmamasına dikkat ediyorum. Balı bir aile dostumuzdan satın alıyorum, pekmezi babannem yapıyor.

    - Ben neredeyse tüm paketli gıdalara savaş açtım, mecbur kalmadıkça hiçbir şeyi paketli tüketmiyorum.

    - Tuz düşmanımız değil ama sodyum ve iyot eksiliği vücut için çok zararlı. Ben gerçek kaya tuzu kullanıyorum. Bulabilirseniz himalaya tuzu d kullanabilirsiniz.

    - Günde 2 öğün besleniyorum.

    - Her öğün yeşillik yemeye dikkat ediyorum. Bol bol yiyorum. O gün yeteri kadar yiyemediysem smoothie yapıyorum. Vloglarda falan izliyorum smothie  diye meyveyi dolduruyorlar, asla öyle değil. Bol yeşillik, limon, zencefil, alkali su ile hazırlıyorum. Tadı güzel değil ama sağlıklı. Benim en sevdiklerim roka ve kuzu kulağı. 

    - Meyveyi olabildiğince azaltmaya çalışıyorum, haftada 1 tüketmeye çalışıyorum ama 2-3 de oluyor bu açıkçası. Meyve benim zayıflığım gerçekten, keşke sevmeseydim.

    - Gluten tüketmiyorum.

    - Süt tüketmiyorum ama süzme yoğurt ve peynir tüketiyorum. Peynir konusunda yerelden ilerlemeye çalışıyorum ama bulamadığım vakit doğal siteleden almaya çalışıyorum, 2n14 gibi test yapan firmalar var.

    - Süzme yoğurdu kendim yapmaya çalışıyorum ama pek beceremiyorum açıkçası, annem yapıyor. 

    - Çok sos vs tüketen bir insan değilim ama şekersiz marmelat, acı sos yapmayı öğrendim evde kendim yapıyorum. Bir de kilerlik gıdalar yapmak benim hobim oldu kendim yemesem bile erişte vs yapıyorum annemlere vermek için çok hoşuma gidiyor.

    - Tahıl kullanımını azalttım, tahıldaki lektin miktarı yüzünden huzursuz oluyorum. İçinde lektin olan gıdalara karşı dikkatli olmaya çalışıyorum. Kabakların çekirdeklerini temizliyorum, domatesin kenarlarını yiyorum. Tahıl yiyeceksem suda bekletip düdüklüde yüksek basınçta pişiriyorum.

    - Karbonhidratı alacaksam sebzeden almaya çalışıyorum.

    - Sebze meyve konusu biraz sıkıntılı bir mevzu aldığım yerlere dikkat ediyorum organik pazar, macro organik, 2n14 gibi sitelere yöneldim ama memleketten ailemin bahçesinden getirtiyorum arada bir ve burada aldığım en organik ürün bile oradan gelen hiçbir sebze meyve sebze kadar güzel kokmuyor. Bunun için yeni yöntemler bulmaya çalışıyorum.

    - Bende kronik akdeniz anemisi var, doktor kontrolünde dışarıdan takviye alıyorum ama bilinçsiz bir şekilde kimseye yazmak istemiyorum. Sizlere de önerim kan testi yaptırıp almaya başlamanız.

    - Doğal güneş ışığı almaya çalışıyorum. Günde 20 dakika. Ayrıca takviye olarak k2 vitamini kullanıyorum. Takviye D vitamini almıyorum. J

    - Su meselesi baya sıkıntılı bir mevzu içmeye çalışıyorum ama pek de başarılı olduğum söylenemez. İkeanın 330 mllik bardaklarından 8 tane tüketmeye çalışıyorum, arada bir yapamadığım oluyor.

    - Her sabah elma sirkeli limonlu su içiyorum. Bazen canım sirke istemiyor direkt bir limon suyunu sıkıp içiyorum.

    - Hindiztan cevizi ile oil pulling yapıyorum.

    - Yağ olarak Zeytinyağı, doğal tereyağı ve ghee kulllanıyorum, bunları babaannem yapıyor. 

    - Zeytini, salçayı vs yine ailemden temin ediyorum.

    - Kahve pek içmiyorum, içersem de kafeinsiz tüketiyorum. Yeşilçay, adaçayı vs içiyorum. 

    - Ben gerçekten tam bir baharat hastasıyım, çok seviyorum. doğalından tüm baharatları tüketmeye çalışıyorum. 

    - Sporu haftada 3-4 gün yapıyorum. Ama her gün yürüyorum köpeğim olduğu için. Özellikle sabah uyanınca ve akşam yemeğinden 1 saat sonra yürümeye çalışıyorum.

    - Bu arada akşam yemeği benim için en geç 7de bitmiş oluyor, aslında 6 diyorlar ama ben MAALesef ancak yetişebiliyorum çoğu zaman.

    - Akşam dışarı çıkmadıysam Geç uyumamaya çalışıyorum bu cidden çok önemli biliyorum. ama akşam dışarı çıkınca uyku düzenim sarsılıyor gün içinde herkes çalıştığı için ancak akşam görüşebiliyoruz. Lanet olsun kapitalist sistem jsjsjs 

    - Sigarayı bıraktım zaten, bunu birisinin yazmasına gerek olmadığını düşünüyorum :d 

    - Alkol meselesi zor, hep uyamıyorum ama en çok haftada 2 gün. Biliyorum bu bile çok. İnsanlar kırk yılda bir kullanın diyor ama ben sadece cuma ve cumartesi günü bara gidince kullanıyorum. Önceden her akşam şarap içen bir insan olarak oldukça düzelttiğime inanıyorum. O kadar kusur herkeste olur diye nazarlık bu. Siz tüketmiyorsanız kökten bırakın. Eskiden haftada bir kadeh tüketim diyordu doktorlar, yalan.

    - Kozmetik konusu sıkıntılı, doğal ürünlerle desteklemeye çalışıyorım. Deodorant, diş macunu gibi ürünleri doğal ve içinde kimyasal oranı düşük ürünler kullanıyorum.

    - Stresi düşürmeye çalışıyorum, her türlü doğala dönmeye çalışıyorum. Temiz hava almaya çalışıyorum. Toprağa basmaya çalışıyorum. 

    Bunları kilo vermek için vs yapmıyorum. Sağlıklı olmak adına yapıyorum. Garip bir ekosistemde yaşıyoruz. Modernleşme ile sağlığımızı kaybetmemiz doğru orantılı. Sağlık sektörü bizi iyi etmek yerine para kazanmak için insanları hasta eden sömüren bir sektör haline geldi. Bizler dikkat etmek zorundayız. Etrafımızda genç yaşta kronik hastalıklara yakalananlar, erkenden kanser olan insanlar artmaya başladı. Ben kendi vücudum için ailem için en iyisini düşünmek zorundayım.

     

    Ps: doktor değilim, bir tıp eğitimim yok. Okuduğum, takip ettiğim, izlediğim kişi ve kitaplardan anladıklarımı kemdi hayatıma adapte etmeye çalışıyorum. Hala devam eden bir süreç. Akdeniz Anemisi dışında bir hastalığım yok çok şükür. Yaptıklarım bana kendimi iyi hissettiriyor. Yorgunluk ya da yoksunluk çekmiyorum.

    2 ekim 2018 22:05 5 ekim 2018 10:02


    4. Çok basit birşey belki ama üç yıldır sıvı sabun ve duş jeli kullanmıyorum, bunların yerine doğal zeytinyagli sabun kullanıyorum. Hem çok daha uzun süre gidiyor, hem de boşu boşuna günde kaç kere kimyasala maruz kalmamış oluyorum daha ucuz olması da başka bir artısı.

    2 ekim 2018 22:15