1.
(yazar: zedcezir)'e aynen katılıyorum. çalışan kadın ukalalığı nedir önce onu bir bilmek lazım. daha da öncesinde çalışan kadın olmak nasıl bir şeydir onu bilmek lazım tabii.
çalışacak kadınlar günümüzde hala babalarından veya eşlerinden izin almak durumunda kalabiliyor. eve geç kalmak, evdeki sorumluluklarını (neden kadının sorumluluğu sayıldığı meçhul) aksatmak, eşini/çocuğunu "ihmal etmek" gibi ihtimallerden korkan erkekler de çoğunlukla çalışmalarına karşı çıkıyor veya bu ihtimallerden biri gerçekleşirse işten çıkarsın diye ültimatom veriyor. öte yandan iş yerinde de kadınlara "çocuğu hastalanır izin alır", "doğum yapar izin alır" düşüncesiyle yetersiz eleman gözüyle bakıldığından orada da üstün performans göstermeleri gerekiyor. dolayısıyla çalışan kadın olmak demek işyerinin kapısından girildiği anda özel hayatı kapıda bırakıp ful konsantre çalışmak, evin kapısından girildiği anda da iş ile ilgili her şeyi unutup eve kaçta gelinmiş olursa olsun yemeği hazırlamak, çocukla ilgilenmek, eşle oturup muhabbet etmek, bunları yaparken sinirli veya asık suratlı olmamak, ütü varsa ütü yapmak, çamaşır varsa çamaşır yıkamak, yatağa girdiğinde de yorgun da olsan sabahın köründe işe gidecek de olsan eşin istiyorsa sevişmek demek.
böyle bir kadının aile ve ülke ekonomisine yaptığı katkılar da düşünülürse biraz yardım istemeye, arada bir ayaklarını uzatıp dinlenmeye, işyerinde sırf kadın olduğu için haksızlığa uğradığında sesini yükseltmeye hakkı yok mudur? eğer bunlar ukalalıksa da varsın olsun.
kastedilen iş hayatında özellikle üst konumlara gelmiş kadınların hemcinsini ezmek isteyen hazımsız davranışları ise o apayrı bir konudur ve bu şekilde bir başlık altında incelenmeyi gerektirmez.
2.
ukala, heryerde ukala yahu.
3.
Çalışan kadın ukalalığı yoktur. Çalışan kadın özgüvenini kabullenemeyen erkek vardır.
4.
maddi özgürlük. turşunu mu kurucam, seni mi beslicem diyen ailenin yanından ayrılıp ayrı eve çıkmaya yarar. yeni kurulmaya çalışılan ev alışverişinde o koltuk takımını almayalım o pahalı diyen kayınvalideye inat kendi kazandığın parayla istediğin mobilyayı almaya yarar. boşanma tehdidinde bulunan kocalara, onlara bağımlı olmadığınızı isterseniz kendi paranızla kendi hayatınızı idame ettirebileceğinizi göstermeye yarar. ekşideki bir grup cinsiyetçi ve ataerkilin zoruna giden ukalalık değil maddi özgürlüktür. net.
5.
varlığını buradan öğrendiğim olgu. bunca yıldır çalışıyorum, annem de çalışıyordu, arkadaşlarımın da hepsi çalışıyor ama hiç sırf iş sahibi oldukları için ukalalık yaptıklarını görmedim. herkes çalışıyor zaten kime neyin bilmişliğini yapacak? en azından bana hiç kimse çalıştığı için ukalalık yapmadı.
bu olsa olsa erkeklerin kendilerine karşı yapıldığını düşündükleri bir ukalalık olabilir ki afedersiniz böyle düşünmek eziklikten başka bir şey değildir. sen eziksen kadın ne yapsın?
not: bu entri ile nasıl ukalalıklar ettiğimi gördünüz mü? işte bunlar hep çalıştığımdan. ya da doğru olduğumdan.
6.
Para var huzur var kardeeeeşiiiimmm :)
7.
Ukalalık değil o, öz güven meselesi tamamen.
Ayaklarının üzerinde duran, kimseye muhtaç olmadan ekonomik özgürlüğe sahip olan kadın güçlüdür, öz güvenlidir. Bu gücü çekemeyenler ise ukalalık derler.
8.
Hakkıdır. yıllarca ezilmiş, hor görülmüş, aşağılanmış kadının kendini var etme güdüsüdür. Okul bitince bende gayet ukela olabilirim şahsen. Yıllarca büyük şehirlerde yaşamama rağmen yeri geldi ezildim. Hala kendini bir bok sanan erkek kaynıyor çevrem. Aynı bölümde okuduğum erkeklerin bakışı siz bu işi yapamazsınız şeklinde. Aynı puanı aldığım adam kadınların iq seviyesi daha düşük oluyor diyor. Millet hala sanıyorki tek derdimiz parası için birini bulmak, evlenip çocuk doğurmak. Ve bu bölümde buna giden yol. Ne zorluklarla okuyan o kadar çok kadın tanıyorum ki bence hepsi çalışırken bu ukelalığı yapmayı sonuna kadar hakediyor.
9.
Çalışan kadın ukala değildir ama çalışmayan kadınlar çalışan kadınların halinden anlamadığı için ukala olarak isimlendirirler. Ben bunu bizzat eşimin ailesinde yaşıyorum. Koca bir sülalede bir tane mi çalışan kadın olmaz. Yok anacım. İşte bu yüzden ben burnu büyük, ben sivri, ben ukala oluyorum. Neden mi? Çünkü hafta sonları onlarla kadın dedikodusu yapmak yerine evimle ilgilenmek, eşimle vakit geçirmek istiyorum. Çünkü hafta içi akşamları gittiğimde sırf egoları tatmin olsun diye gece yarısına kadar onlarla vakit geçirmeyip, bir iki saat oturup evime koştur koştur gidiyorum ertesi gün iş var diye.
Onları benim yerime koysan altından kalkamazlar onca şeyin o da ayrı bir konu. Her gün akşama kadar iş yerinde çalış, akşam eve gel evde çalış. Bir gün önce veya hafta sonu yetişemeyince sabah koştur koştur hazırlanırken eşine ütü yap. Hafta sonları dışarı çıkmak yerine evi toplayayım hafta içine yemek ayarlayayım.
İşte tüm bunlar bizi ukala yapıyor. Yoksa onlar hiç kendini bilmez değiller.
10.
Bazılarında ziyadesiyle olan... (çalışan kadınım)