yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (14)
    • medya (0)

    1. artık birçok yerde geçerliliği kaldırıldı ancak toefl'dan daha kolay olduğu için insanlar hala ielts'de ısrar ediyorlar. girin toefl'ınıza paşa paşa sonra rahat edin.

    18 eylül 2014 14:10 29 ocak 2018 16:19

    2. üniversitede hazırlık sınavlarını geçebilmek için girdiğim sınav. (gizlinot: gerek kalmadı 400 lira verdiğimle kaldım o ayrı) sınav ücreti pound olarak yatırılıyor.

    öncelikle her kafasına esenin geçerli bir puan alamayacağı sınav. iyi bir ingilizce eğitimi gerektiriyor. ben toplamda 6,5 puan aldım ki üniversitelerin en yüksek 7 puanla kabul ettiği düşünülünce oldukça iyi bir puandı ve açıkçası bu kadar yüksek alacağımı düşünmüyordum.

    sınav 4 bölümden oluşuyor. speaking, reading,writing ve listening. speaking bölümü diğer üç bölümden ayrı olarak ana sınavdan iki gün önce veya sonra yapılıyor. benim en zorlandığım kısım speakingdi. sınavlar büyük otellerin konferans salonunda yapılıyor. speaking'de karşınıza bir yabancı görevli geliyor önce kendinizi tanıtmanız isteniyor.ardından size rastgele bir konu veriyor bunu bana anlat diyor. 1 dakika düşünme süresinden sonra konuşmanız bekleniyor. bana ülkenizdeki komedyenleri anlatın denmişti. saçmaladım. zaten insanlarla konuşamayan biriyim o anda ingilizce cümleleri toparlamak çok daha zor gelmişti. buna rağmen görevli insaflı davranmış olmalı ki speakingden 6 aldım.

    diğer üç bölüm sabah saattlerinde farklı bir otelde yapıldı. benim gittiğim otel taksimdeydi.listening bölümünde dinlediğinizi anlamadığınız takdirde diğer soruya geçmek çok önemli. bir soruya çakılıp kalmayın çünkü arkasından gelen cümleyi kaçırdığınızda bölüm komple kaybedilmiş oluyor. sesler tümüyle anlaşılıyor, yankı yapma boğuk gelme vs sorunları olmadı. ama bir rahatsızlık duyduysanız mutlaka görevlilere söyleyin.

    reading bölümünü pek hatırlamıyorum o yüzden fazla bilgi veremeyeceğim. ama hatırladığım kadarıyla birkaç tane parça veriyorlar ve alttaki çoktan seçmeli soruları yanıtlıyorsunuz. bu bölümden 7 puan aldım.

    writing genelde en zorlanılan kısım. ben 6 aldım. yazmanız için iki veya üç konu veriliyor bunu da tam net hatırlamıyorum. birinde bir soru veya cümle, diğerinde bir fotoğraf vardı benim sınavımda. bir hayvanat bahçesi haritası verilmişti ve bu yerde geçireceğiniz bir günü yazın denmişti. writing kısmı için öncesinde essay yazmak şart.

    sınava girerken telefonları teslim ediyorsunuz.masalarda şu, şeker bulunuyor. kalem var mıydı hatırlamıyorum. sınav süresince telaş yapmamak en iyisi. süre uzun olduğu için yetiştirememe problemi olmuyor o yüzden rahat olun. sonuçlar 2-3 hafta sonra belli oluyor. internet sitesinden puanınızı öğrenebilirsiniz. daha sonraki günlerde evinize puan belgeniz geliyor. çok uzattım ama bütün deneyimlerimi anlatmak istiyorum umarım faydası olur.

    20 mart 2016 23:23

    3. en son 5 martta sınavına girdiğim, ingiltere'de yükseköğrenime başlamak için geçerli sınav. sınav yukarıda da anlatıldığı gibi 4 bölümden oluşuyor ancak hatırladığım kadarıyla geçen sene british council tarafından ielts 2'ye ayrıldı; ukvi ve general olmak üzere. eğer herhangi bir üniversiteye başvurmayı düşünüyorsanız kesinlikle ukvi olan ielts sınavına başvurmanız lazım ve ücreti 1095 tl. general olanın fiyatını bilmiyorum ancak 2 sınavda birbirinin aynı, sadece tek fark ukvi sınavına girenler ayrı bir salonda giriyor ve bütün sınav kameralar ile kayıt altına alınıyor ve sürekli parmak iziniz alınıyor. bu 4 bölüm; listening, reading, writing ve speaking. listening ve reading de 40 sorunuz var. listening bölümü ortalama 40 ya da 45 dakika sürüyor, reading ise 1 saat. listening 4 bölümden oluşuyor ve dialog ya da monologları dinleyerek cevaplamaya çalışıyorsunuz. reading'de de 3 ayrı parça var ve bu parçalarla ilgili sorular var çoktan seçmelide olabiliyor true, false, not given da ya da boşluk doldurma veya verilen bilgileri eşleştirme falan gibi de olabiliyor. writing bölümü de 1 saat sürüyor. 2 tane ayrı yazmanız gereken essay tipi var. task 1 ve task 2. task 1 daha çok rapor yazmak gibi verilen bir grafiğe göre trendleri ya da rakamları hiç kişisel yorum katmadan en az 150 kelime yazıyorsunuz, task 2 ise bildiğimiz kompozisyon konu veriliyor ve bununla alakalı en az 250 kelimelik bir parça yazıyorsunuz. speaking de 3 part tan oluşuyor ve yaklaşık 15-20 dakika sürüyor. part 1'da daha kolay sorular ile karşılaşıyorsunuz; öğrenci misin, nerede yaşıyorsun, kitap okumayı sever misin gibi. part 2'da ise bir konu veriliyor bu konu üzerinde 1 dakika düşünüp, not alıp 2 dakika hiç aralıksız konuşuyorsunuz. part 3'de ise genellikle part 2'de sorulan sorunun devamında daha komplike sorular soruluyor.

    ielts sınavına çalışmak isteyenlere tavsiyem cambrigde, barron's ya da pearson gibi kaynakların denemeleri çözemeleri ve bol bol okuma yapmaları. özellikle internet de milyonlarca kaynak var bununla alakalı ve writing yazmak için bir sürü ipuçları içeriyor.

    21 mart 2016 01:26 23 mart 2016 02:05


    4. Amerikada yaklaşık 3 bin üniversite kabul ediyor ielts.

    http://www.graduateshotline.com/ielts/üniversities_accepting_ielts_in_usa.html#.V9mSdfkrLİU

    ben 7-8 sene önce amerikada okul bakarken o zaman bile baktığım bütün okullar kabul ediyordu, hepsinin ielts kodları vardı hatırlıyorum. hatta ielts mi alsam toefl mi alsam diye düşünmüştüm, ve toefl daha kolay olacağından toelf sınavına girmiştim.

    14 eylül 2016 21:13

    5. Henüz başvuru yapmasam da yüksek olasılıkla 3 ya da 10 mart gibi gireceğim sınav. 

    Benim tercih etme sebebim genel olarak Avrupa üniversitelerinin (kara avrupası, ingiltere'yi bilmiyorum) ielts 6,5 isterken toefl'dan 100+ istemesi. Ielts'den 6,5 almak benim için daha kolay olduğu için işi riske atmak istemedim, keza sınav sonucunu almamla okul başvuruları arasında pek bir zaman kalmayacak. Tekrar edebilme şansım olsa toefl alırdım, türkiye'de de geçerliliği olduğundan dolayı. 

    Sınav hakkında biraz konuşacak olursam; listening ve reading kısımlarından eğer üniversitede ingilizce eğitim veren bir bölümde okuduysanız ve kendi bölümünüzdeki dersleri sorun olmadan takip edebiliyorsanız, 7'nin aşağısına düşmezsiniz diye düşünüyorum, hatta 8'in bile altına düşmemeniz lazım keza oldukça kolaylar. Listeningin tek olayı sectionlar arası verilen kısımlarda soruları olabildiğince taramak ve her seferinde bir soruyu okurken diğerini taramayı yapabiliyor hale gelmek, o sayede sorunun cevabının nerede olduğunu kaçırmazsınız; bir kere kaçtığında zincirleme olarak 3-4 soru kaçırma olayını yaşamazsınız. Listeningte en çok zorlayan kısım bence harita doldurmak oluyor çünkü bir yerin lokasyonu yanlış olunca diğerlerini de etkileyebiliyor, birini kaçırırsanız 4-5 soru gidebiliyor. Readingte ise true/false/not given kısmı biraz ikircikli, bazen kendi bilgilerimiz ya da akıl yürütmelerimiz etkileyebiliyor bu kısmı ya da parçayı scan ederken, atlanılan detaylar da aynı şekilde yanlış yapmaya neden olabiliyor.

    Speaking oldukça subjektif ve o an çektiğiniz cue carda da bağlı bi durum, bazı sorular gerçekten o alanda spesifik bilgiler bilmenizi gerektiren konular da olabiliyor, şans işi biraz. Yani bana spor ya da heykel vb gibi bi sanat dalıyla bir şey gelse, batırabilirim de; öyle spesifik bir şey gelmezse bence kolay, zorlanırım diyorsanız cambridge'in kitaplarında sınavda olası sorular için rahat bi 6-7 soru sorulmuş değişik değişiik, bence onlar hakkında konuşmaya çalışın, illa biriyle yapmak zorunda değilsiniz; ben her daim kendimle ingilizce konuşuyorum normal zamanlarda da.

    Writing bence sınavın en zor kısmı, benim gibi 8+ hedefliyorsanız ciddi bi kelime bilmeniz, essay yapısında sorununuz olmaması, bir kere bir kelimeyi kullandıysanız onu bir daha kullanmamaya yerine synonym kullanmaya dikkat etmeniz bunun yanı sıra daha advance kelimeleri özellikle task 2'de kullanabiliyor olmanız lazım. 

    4 yıl boyunca onlarca paper, essay, sınav ve bitirme projesi yazmış olan ben bile korkuyorum bu konu hakkında açıkçası. Yalnız tek tavsiyem model answerlara bakın, onlardan bir şey öğrenin ama aynısını yazmaya çalışmayın, kendi özgün yazım stilinize yedirin öğrendiklerinizi, yoksa garip kalıyor biraz yazının içinde. 

    Diğer her bölümde alıştırma önemli ama writing için iyi olmadığınızı düşünüyorsanız her gün her 2 task için de birer tane essay yazıyor olmanız lazım bence, ben öyle yapıyorum. Sonra da başkalarınınkiyle karşılaştırıyorum, eksikliklerimi görmek adına.

    Belli bi ingilizce seviyesindeyseniz kursa gitmenize hiç gerek yok, zaten 1-2 ayda onların da size verebileceği çok bir şey yok. Sadece speakingi ve writinginizi birilerinin değerlendirmesi yararlı olabilir, onun dışında self studyye inanın bence.  

    Sınav sonrası sonuçlarımı ve tecrübemi paylaşırım.

    3 şubat 2018 21:16 20 eylül 2020 15:26

    6. Sinava caisiriken essayler icin ielts-simon in websitesinden calisip, onlineda da simon in cikardigo kitabin pdf ini fellik fellik aramanizi oneririm. Ben onlardan calistim, yukseklisans icin lazimdi. Ingilizceniz iyiyse bir ay yeterli. Gund ebir iki saat calismayla olur. Ortalamaysa daha uzun sure ayirarak yedi almak rahat

    4 şubat 2018 11:44

    7. Açılın 7 kez girdim ben! 

    9 üzerinden 7 almam gerekiyordu, her seferinde 6.5 alıyordum. Cildirmak üzereydim. Her turlu hazırlığım tamdı. Ve her seferinde Ariza speakingten çıkıyordu. Birinde geç kalmak üzereydim saatime, diğerinde hoca cok yaşlıydı ve kulakları duymuyordu, odada ikimiz olmasına rağmen sürekli tekrar etmek zorunda bıraktı beni, bir tanesinde plazanın içinde kaybolmuştum, birinde ise anlamsızca tutulup kalmıştım, oyle talihsizlikler olmustu ki konuşma kısmındaki aksilikler, sınavın yazılı kısmındaki başarımı baltalıyordu. 7.seferde oyle bir hoca denk geldi ki, kadın adeta melek, aurası mükemmel, konuşurken kahkaha falan atıyorum, gülüşüyoruz, bir öncesinde cok guzel bir gün geçirmiştim moralim Harika ve bu kez olacak dedim falan. Sonrası mi? Speaking’ten kaptim 8’i. Ve ielts maceram bitti.

    Demem o ki, yazılı kısımda ne kadar iyi olursanız olun, kilit nokta speaking; rahat oluşunuz, hocadan aldığınız enerji ve uyum, “illa her şeyin doğrusunu söylemeliyim” tavrına olmayıp umarsızca sallayabilmeniz -Burada bahsettiğim sallama kısmı, “en son hangi filme gittin anlatır misin” sorusu karşısında filmi durup düşünmek ve toparlamak yerine, aklına gelen herhangi bir filmi, “son izlediğim film buydu” diyip durmadan mantıklı bir şekilde konuşmak. Yani hakimiyet kurabilme ve gramer kasmaya çalışmadan konuşma iyi puan getirir. “Şu kalıpları kullanayım da afilli dursun” diye düşünüp sinava girince çuvallama ihtimaliniz yüksek.

    4 şubat 2018 15:10


    8. benim de emek zahmet 3 ayımı vererek hazırlandığım sınavdır. Academic olanından 7 (gizlinot: 9 üzerinden) almıştım, çok sevinmiştim. Ancak güzide ülkemizde devlet üniversiteleri bu sınavı kabul etmediği için hem 600 tl'mden hem de emeğimden oldum (gizlinot: eyyyyy ingiltere sen kimsin de benim vatandaşımın ingilizcesini ölçüyorsun ?!!) Çok yüksek bir puan almadım ama 5 senedir ingilizce dersi almıyordum okulda o yüzden güzel hazırlandığımı ve alabileceğim en iyi puanı aldığımı düşünüyorum. Bir işime yaramadı ama burda hazırlanan süslüler varsa deneyimlerimi paylaşabilirim.

    4 şubat 2018 18:19

    9. 10 martta girdim, aslında 23ünde sonuçlarımı aldım ama yazmak bugüneymiş. 

    reading ve listeningten 8.5, writing 6.5, speakingten 7 , overall 7.5 aldım. 

    biraz sınav tecrübesinden bahsedeyim, ben izmir'de yer kalmadığı için ankaraya gittim sınav sonucuna mart sonuna dek ihtiyacım olduğu için; british councille girdim. ankarada girecekseniz british councili tavsiye ederim açıkçası, ses sistemi olsun, organizasyon olsun her şey güzeldi. 

    listening ve readingten ortalama beklediğim gibi aldım zaten denemelerde de böyle yapıyordum 9-8.5 arası; tek tavsiyem cambridge denemelerine çalışmanız, çünkü birebir aynısı gelecek önünüze. listeningte harita sorusunda takılı kalıp 1 soruyu kaçırmasam 9 bile alırdım öyle diyeyim. 

    speaking ve writingte beklediğimden oldukça düşük aldım; ikisine de değineceğim. speakingte düşük almamın sebebi, gelen konu hakkında çok da konuşacak bir şeyimin olmaması, tekrara düşmemdi bence; çünkü cidden akan giden bir diyalogumuz olsa da hep aynı şeyler etrafında döndüm bu açıdan, kelime vs yeterli olmadığımı düşünmüş olabilirler. feedback vermedikleri için neyi yapamadığımı bilmiyorum açıkçası. writingde ise task 2de gelen soruda birbirine bağlı 2 soru vardı ve ben malesef bağlı olan 2. soruyu tamamen unuttum, o konuya tamamen bir paragraf ayırmam gerekirken ancak sınavın sonunda farkedip sonuç bölümünde konuyu oraya bağladım ve bitirdim. onu da yapmasam 5.5 falan verirlerdi çünkü ne kadar iyi yazarsanız yazın, verilen soruların hepsini kapsayacak şekilde bir cevap yazmadığınızda 5.5ten yüksek bir not vermiyorlar diye biliyorum. hatta belki de gerçekten task 2ime 5.5 verip task1 ime yüksek vermiş bile olabilirler, hiç şaşırmam açıkçası. 

    ben en az 8 hedefliyordum; hatta sadece bir sectiondan 0.5 fazla alsam , 8e yuvarlanacaktı dolayısıyla 7.5 aldığıma biraz üzülsem de başvurmak istediğim okullar 6-6.5 arası istediği için dert değil; o yüzden bir kez daha girmeyeceğim en azından bu yıl. 

    tek tavsiyem eğer 3. sınıfsanız ve mezun olduğunuzda yurtdışı yüksek lisansına girmek istiyorsanız; writing ve speaking gibi edinimsel beceriler çok uzun süreçte gelişiyor, onu 2 ay sınava çalışmakla halletmeniz mümkün değil. o yüzden daha şimdiden oturup çalışmaya, bu becerilerinizi bir şekilde geliştirmeye çalışın. ben sınava çalışırken bunu farkedip 2 ayda geliştiremeyeceğim için neredeyse hiç writing ve speaking alıştırması yapmadım dolayısıyla, sadece listening ve reading alıştırmalarına yoğunlaşıp, sınav sistemini iyice öğrenmeye çalıştım. kelime/synonym ezberlemek çok saçma çünkü, onu doğru şekilde kullanamayacaksanız, o yüzden uzunca sürede çalışıp, bunu hayatınıza katmış olmanız gerekiyor bu alanlarda yüksek bir skor yapmanız gerekiyorsa. 

    yardımcı olabileceğim bir şey varsa seve seve cevaplarım, mesaj atmaktan çekinmeyin diyorum ve bitiriyorum.

    1 nisan 2018 17:32 1 nisan 2018 17:33

    10. bütün gün ''amaan nasıl olsa günlük hayatta hep ingilizce konuşuyorum'' diye kendimi avuttuğum ve kitap kapağı açmadan cumartesi sabahı gireceğim sınav. hayatımda essay diye bir şey yazmamışım ama bu rahatlık nereden geliyor belli değil. zaten yabancı damat başlığının hortlaması yaktı beni. artık writing ve speaking kısmında nazlı- niko aşkını, nazire'nin üçüzlerini anlatırım. benden bi' cacık olmaz.

    29 haziran 2018 00:04 29 haziran 2018 00:07