yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (25)
    • medya (1)

    25. Avustralya'daki Flinders Üniversitesi'nden yeni bir araştırma, miyop olan kişilerin normal görüşe sahip kişilere kıyasla daha kötü uyku kalitesi yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

    Bu çalışma, miyop olan kişilerin normal görüşe sahip kişilere göre daha gecikmiş sirkadiyen ritimlere ve melatonin adlı bir hormonun daha düşük üretimine sahip olduklarını ortaya koyuyor. Melatonin, beyinde salgılanan ve gece uykuyu düzenlemekten sorumlu olan bir hormondur.

    Flinders Üniversitesi Caring Futures Institute'nden Optometrist Dr. Ranjay Chakraborty, yapay ışığın ve ışık yayarak elektronik cihazların kullanımının sirkadiyen ritimleri ve uyku düzenini bozması, birçok alanda tanınan bir sağlık endişesi olduğunu ancak göz sağlığı üzerindeki etkisinin çok fazla incelenmediğini belirtiyor.

    Araştırmada, miyop olan ve normal görüşe sahip kişilerin sirkadiyen zamanlamaları ve melatonin üretimi ölçüldü. Tüm katılımcılar, yirmili yaşlarında üniversite öğrencileriydi.

    Melatonin, vücudun uyku-uyanıklık döngüsünü ve sirkadiyen ritimlerini düzenlemek için beyindeki epifiz bezi tarafından salgılanan bir hormondur. Melatonin, karanlığın başlamasından hemen sonra üretilir ve salgılanması genellikle 2-4 arasında en üst seviyeye ulaşır.

    Dr. Chakraborty, melatonin seviyelerinin katılımcılarda tükürük ve idrar örnekleriyle ölçüldüğünü ve miyop olan genç yetişkinlerin normal görüşlü katılımcılara göre önemli ölçüde gecikmiş sirkadiyen ritimlere ve daha düşük melatonin çıkışlarına sahip olduğunu belirtiyor.

    Miyopi, çocuklar ve genç yetişkinler arasında en yaygın görme bozukluğudur ve şiddetli vakalarda ilerleyen yaşlarda retina yırtığı ve ayrılma, glokom ve katarakt gibi birçok körlük hastalığına yatkın hale getirir.

    Miyop olan kişiler yakınındaki nesneleri net bir şekilde görebilirken, yol işaretleri gibi uzaktaki nesneler bulanık görülür. Bu durum, çocukluk döneminde gözün aşırı uzaması sonucu ortaya çıkar. Sonuç olarak, göze giren ışık ışınları doğrudan retinada değil, retinanın önünde odaklanır ve bulanıklığa neden olur.

    Miyopi genellikle ergenlik döneminde çocuklarda görülür, ancak erken çocukluk döneminde herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Küresel miyopi vakaları artmaktadır ve bazı araştırmalar aşırı ekran kullanımı ile miyopinin başlangıcı arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir.

    Dr. Chakraborty, çocukların uyku alışkanlıklarının ve ekran süresinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ve bu şekilde miyopi ilerlemesinin gençlerde azaltılabileceğini belirtiyor.

    Uygun uyku, çocukların erken gelişim döneminde öğrenme, bellek, sürdürülmüş dikkat, okuldaki akademik performans ve genel refah için kritik öneme sahiptir.

    Bu araştırmadan sonraki adımlar arasında, Dr. Chakraborty tarafından belirtilen birkaç seçenek bulunmaktadır. Çünkü miyopi genellikle çocukluk döneminde gelişir, bir sonraki adım olarak sirkadiyen ritim zamanlamasını, melatonin üretimini, uyku ve gece ışığına maruziyeti, miyopi önleme hedef kitlesi olan küçük çocuklarda incelemek istiyoruz. Bu tür bir çalışma, miyopinin altında yatan biyolojik ve çevresel faktörlere dair yeni içgörüler sağlayacak ve miyopinin erken teşhis ve tedavisine yardımcı olacaktır.

    28 temmuz 2023 17:11

    24. ben bunun tamamen genetik olduğuna gram inanmıyorum. Annem neredeyse 50 yaşında gözleri inanılmaz iyi, küçücük altyazıları dahi hiç zorluk çekmeden okuyor babamda neredeyse 60 yaşında onunda gözler fişek gibi ama ben -3.5 numara miyobum şimdi diyeceksiniz ki yok teyzenden halandan gelmiştir bu gen. Yok anam yok ne teyzem ne halam ne dayım ne de amcam aralarından biri bile gözlük kullanmıyor hatta daha ileri gidiyorum bütün kuzenlerim gözlüksüz.

    Miyop yaşam tarzı ile çok alakalı sürekli yakına bakmak gözleri mahvediyor, gözler zamanla uzağı odaklayamıyor. Bir kaç ay önce bir bilimsel makale okumuştum miyopun psikoloji ile çok alakalı olduğunu ergenliğini içine kapanık geçiren, yürürken etrafına bakmak yerine yere bakarak yürüyen insanlarda miyop çok daha sık görülüyormuş. Kendi ergenliğimi düşününce kesinlikle hak verdim.

    7 numara miyop bir arkadaşım var mesela, onunda miyop başlangıcı küçük kardeşinin feci bir kaza geçirerek 2 yıl komada yatması ile başlamış, ayrıca onun ailesinde de tek miyop olan kişi kendisi.

    Bazı genetik kombinasyonlar miyop olmaya bizi elverişli hala getirebilir ama meselenin büyük kısmı kesinlikle bu değil.

    Gözlük, lens ve göz lazer ameliyatları çok büyük bir endüstri bu nedenle çok tarafsız bilimsel araştırmalar yapıldığına gram inanmıyorum.

    30 haziran 2021 11:46

    23. 12 yıldır benimle olan göz bozukluğu. 

    4.75 miyop+astigmatla gözlüksüz neredeyse yardıma ihtiyacım olduğunu tahmin edersiniz. Lise dönemi 6 ay kadar lens kullandım ama inanılmaz kuru gözlerle o da çileye dönüşüyor bir yerden sonra, gözlüğe geri döndüm. Benim bahsetmek istediğim bu durumun bir yerden sonra özgüveni düşürebilecek hale gelmesi. Nasıl oluyor derseniz taktığınız gözlük sürekli aşağı düşüp onu sürekli düzeltmek zorunda kalınca insanlarla göz kontağı kurarken hep tetikte oluyorsunuz. Gözlük düştüğünde yarım bir görüntü oluyor çünkü swh. Sonuç olarak ben şahsen çareyi göz lazer ameliyatında bulacağımı düşünüyorum, birkaç ay içerisinde halletmeyi planlıyorum, sonucunu burada bir girdi halinde paylaşacağım.

    31 ekim 2019 16:49


    22. Yıllardır hayatımı olumsuz etkileyen hastalık. gözlüksüz hiçbir şey yapamadığım doğrudur.ilk olarak 13 yaşında gözlük takmaya başladım 2.5 numara ile. Sonradan astigmatta eklendi. Üniversiteye başlayınca lens kullanmaya başladım. Gözlük takmayı hiç sevmiyorum. Son 7 senedir lens ile devam ediyorum

    31 ekim 2019 13:50

    21. Miyopi nedeniyle gözlük kullanıyorum. Lisede ve üniversitede gözlüklerimi ne zaman çıkarsam hemen etraftan biri parmaklarıyla "iki" işareti yaparak "bu kaç" diye sorardı. Tamam 10 metre uzaktan yapsalar anlamam da burnumun dibinde yapıp sormanın ne alemi var. Hiç. :)

    21 ekim 2018 22:39 21 ekim 2018 22:40

    20. Hayat kalitesini olumsuz etkileyen, önlere oturamadığınızda dersten kopmaya neden olan, karşınızdan gelen tanıdıkların tanınmamasına vb neden  olan göz rahatsızlığıdır. numaralar büyükse zordur. gözlüksüz ya da lenssiz bir hiç gibi hissedilir.

    Edit:Astigmatta eklenirse eyvah körlüğe yaklaştınız demektir. Bütün renkler desenler birbirine girer gözlük farz haline gelir iyice. Baş ağrısıda cabası. Birinin kötülüğünü istesem miyop astigmat ol derdim herhalde o kadar çektim anlayacağınız.

    21 ekim 2018 01:18 21 ekim 2018 01:33

    19. 10 yıldır uzağı göremeyişimden kaynaklı taktığım gözlüklerimin sebebi. 0.50 ile başladım fakat istisnasız kullanmama rağmen gözlerim şuan 2.00 derece. İnsanın 1 metre önünü göremiyor oluşu çok zor süslüler. 

    20 ekim 2018 23:54


    18. lise 1'de stadyumda 19 Mayıs çalışmaları yaparken, stadın karşısından gösterilen sayıyı göremememle fark ettiğim durum. O gün bugündür gözlük kullanıyorum. Başlangıçta hiç sevmedim gözlük kullanmayı. Hem tellerim vardı hem gözlüklerim. Ablam Çirkin Betty diyordu. (O zamanlar öyle bir dizi vardı bilenler bilir.)

    Üniversiteye geçince sadece derste takmaya başladım ama baktım karşıdan gelen sevgilimi bile göremiyorum. Düzenli olarak takmaya başladım. Lenste gözlerimi çok yaşarttığı için özel günlerde kullanıyorum.

    Umarım birgün çizdiririm de kurtulurum bu görme sorunundan.

    20 ekim 2018 02:07

    17. temelde uzağı net görememe problemi, numara büyük olmasa bile hayat kalitesini oldukça düşüren göz problemi.

    gözlük kullanmazsanız sürekli gözlerinizi kısarak etrafa bakarsınız, merhaba kırışıklıklar.

    lens kullanmak da ayrı bir dert, kurutur, göze batar, arkaya kaçar, temizlemesi, taşıması vs.

    gözlük daha ayrı bir dert, burun üzerinde iz yapar, ağırlık yapar, yağmurda sürekli ıslanır, soğuktan sıcağa geçince buhar olur...

    ameliyat daha riskli bir durum ve göz doktorlarının neredeyse hepsi gözlük takıyor, ameliyat olmuyor, neden acaba.

    19 ekim 2018 11:26

    16. Lensin kurumasından, gözlüğün rahatsızlığından, yaşattığı güneş gözlüğü sıkıntısından, evde gözlük takmak durumundan dolayı kendini çirkin hissetmekten, lensten hava almayan gözün damarlanmasından gına geldiği için lazer operasyonla kurtulduğum hastalık. Çizdirin kızlar, çizilmek güzel.

    19 ekim 2018 09:55