avrupa’da 5 yıl civarı tecrübesi olan yazılım sektöründe bir mühendis (developer değil ama) ne kadar kazanabilir?

bir de internetten okuduğuma göre maaş skalası çok darmış avrupa’da, özellikle almanya böyleymiş. yani 20 yıllık tecrübeli biriyle 2-3 yıllık tecrübeli birinin arasında çok da bir fark oluyormuş. her halükarda buradan iyi de gerçi

1. Benim de gördüğüm teklif edilen maaşlar öyle harika değil, bu arada dünyada alanında ilk sırada (sözlüklerde klişedir ama burada gerçeği söylüyorum) firmadayım Türkiye maaşları firmanın almanya, avusturya ofislerine göre daha cazip geliyor, almanya'da büyüsen almanya da cazip gelir ama ben türkiye'den almanya'ya taşınacaksam neredeyse daha kötü koşulları.

29 mayıs 2022 16:59

2. Ya evet a1 ben de daha yüksek bekkiyordum açıkçası. benim de gitmek gibi bir hayalim var ama ben zannediyordum ki her ay kenara 1000 euro falan atıp biriktirebilirim ama pek de öyle olmuyor sanırım. Dediğin gibi türkiye'de en azından 10-15 yıl tecrüben olunca İyi bir şirkette güzel pralar alabiliyorsun mesela, yan haklarla da beraber ama çok da iyi bir para kazanamayacaksam niye bir daha düzenimi değiştireyim diye düşünüyorum.

29 mayıs 2022 17:10

3. sevgilimin abisi gidiyor, tam 5 sene deneyimi var hollanda'da lojman ile beraber 4000 euro teklif etmişler

29 mayıs 2022 18:58

4. a3 ee yani?

29 mayıs 2022 18:59

5. 40 yıl düşünsem aklıma böyle bir şey gelmez buradaki çoğu kişinin de geleceğini sanmıyorım. Demek ki sen önceden çok hesapladın koca adaylarının parasını a3

29 mayıs 2022 20:19

6. Junior developer sevgilim aylik 2500 alıyor ( blue card icin minimum maas),ben hiwi olarak çalışıyorum ve pek bir sey kazanmıyorum ama ucuz bir sehirde yasiyoruz. Bu sekilde bakılırsa guzel. Ama bu paraya berlinde yasadigimizi hayal edemiyorum.

30 mayıs 2022 14:34

7. Avrupada yaşam maaliyetleri bizimki gibi yüksek olmadığı için maaşlar da 10k falan olmuyor. Kıdem ve pozisyona göre maaşlar arasında da uçurum olmadığı için herkes benzer standartlarda yaşıyor. Bence bu çok güzel bir durum. Sırf yüksek kazanç için sevmediğiniz bir işi yapmak zorunda kalmazsınız mesela.

Almanyada vergi çok fark ediyor. Medeni hal, çocuk, eşin çalışıp çalışmadığı falan net maaşı çok değiştiriyor. Ama benim hollandada, ingilterede vs. Yaşayan arkadaşlarımdan duyduğum: tek maaş bile olsanız rahat yaşarsınız. (Benim eşim de data scientist, onun kazancına göre bu yorum)

Tek yüksek kalem kira. Onun dışında yemek, aktiviteler vs. Hep uygun. Hele almanya en uygunu.

Sanırım yazılım sektöründe ortalama maaş 60k civarı yıllık brüt.

Gerçi biraz da beklentilerinizi gözden geçirmeniz gerekiyor. Avrupada bizdeki gibi her şeyin hizmetini dışardan almak yaygın değil. Genelde insanlar her işi kendi halletmeye çalışıyor. Çünkü hizmet almak saatlik ücret üzerinden ve pahalı. Buradaki ortalama bir beyaz yaka gibi haftada bir eve temizlikçi alayım, gömlekleri ütüye vereyim, arabayı yıkamaya vereyim, duvarları boyatayım falan derseniz evet geçinmek zorlaşır. Benim ev alan arkadaşlarım tadilat yaptırırken duvar kağıtlarını, parkeleri falan hep kendileri söküp sadece ustalık gerektiren şeyleri başkasına yaptırdılar mesela.

30 mayıs 2022 15:04

8. Merhaba süslüler, mühendislik okumadım ybs okuyorum developer nedir ne değildir, ybsden hangi alanlara yönelebilrim genç arkadaşınızı bilgilendirir misiniz?

30 mayıs 2022 15:07