ilk maasimi aldim fitre/zekat ?

paramin bir kismiyla hayir islemek istiyorum. dindar susluler yada bu islerden anlayan arkadaslar, ben bu parayi bir hayvan barinagina bagislayabilir miyim sizce? bir aileye ramazan paketi hediye etmek istiyorum ayri olarak. o yuzden bir aileye tekrar nakit yardimi yapmak yerine bir hayvan barinagina mama destegi verebilirim diye dusundum. aslinda benim kafamda yardim yardimdir kime yaptigin hangi ad altinda yaptigin cok onemli degil ve cok dindar biri de degilim aslinda ama paramin bu sekilde bereketli olacagini paylastikca cogalacagini dusunuyorum o yuzden dini acidan bu fitre ve zekat yardimini bu sekilde bir hayvan barinagina yapabilir miyim bilmiyorum. beni aydinlatir misiniz bu konuda?  tesekkur ederim simdiden

1. Merhabalar @sokaktamücadele diye Twitter'da bi hesap var inanın o kadar güzel şeyler yapıyor ki profiline girdiğiniz an anlarsınız bence oraya yardım yapabilirsiniz mama bağışı

19 nisan 2021 13:27

2. Süslücüğüm asla dini açıdan bakmadan yazıyorum.

Yardım yardımdır bence. sadece insanlar değil muhtaç olan tüm canlılar yardımlaşmaya konu olmalı. bence çok iyi düşünmüşsünüz.

Ben bölerek ya da dönüşümlü yapmayı tercih ediyorum.

misyonunu desteklediğim çydd'ye, sokak hayvanlarına, ya da yardıma ihtiyacı olduğunu duyduğum insanlara bağışlıyorum.

19 nisan 2021 13:28

3. Amaciniz sadece yardim etmekse istediginiz gibi davranin ama fitre zekat baska seyler hayvana olmaz. Zekat herkese dusmez ama fitre hemen hemen herkesin vermesi gereken bir paradir. Miktari senelik belirleniyor bir kisinin minimum gunluk yemek tutari kadar. İsterseniz genel bir yardim yapmadan once bir fitre cikarin sonra kafaniza gore yaparsiniz. Zaten zekat herkese dusmuyor belli bir miktar paraniz altininiz gumusunuz olmasi lazim

19 nisan 2021 13:45

4. Fitre zekat önce tanıdıklardan başlanarak verilir. Çevrenizde bakın maddi durumu iyi olmayan var mı? Mesela teyzeniz emekli maaşıyla geçiniyor diyelim ona verebilirsiniz, komşunuz pandemiden dolayı işten çıkarılmış diyelim ona verebilirsiniz, yine aynı şekilde öğrenci kuzeniniz vardır ona verilir. Bu ibadetin amacı çevrenizdeki insanlardan haberdar olup onlara yardım etmek. Çevrenizde böyle biri yok diyelim tanıdıklara sorup soruşturulur o birini önerir böyle böyle durumları iyi değil diye ona gider para bi mutfak masrafı olur mesela. En iyisi elinizle gözünüzün gördüğü şekilde yardım etmek.

Hayvan barınaklarına yine yardım edin fitre zekat amacıyla ediyorsanız hayır bu ibadetin amacı bu değil.

19 nisan 2021 14:09

5. anladim susluler hayvan barinagina yaptigim yardim onun yerini tutmayacak yani.

kenarda altinim yada oyle buyuk bir birikmis param yok 2 bin lira ya var ya yok suan. hesaplamasina bakayim nasil oluyormus.

cok tesekkur ederim hepinize

19 nisan 2021 14:39