kütüphane memuru nasıl oluyorlar? kpss var sanırım, öncesinde ne okuyorlar? bir de yapay zeka ileride bu mesleği yok etmez mi sizce?

dünyanın en huzurlu işine benziyor, kütüphane memurlarını görürdüm mesela, kitap okurlardı hep. tabii arada işleri de oluyor ama bol bol kitap okuma fırsatı olunca bu meslek bana çok tatlı göründü. ne mezunu olmak gerekir bu iş için? yaş sınırı var mı, belki ileride kendi işimi bırakıp böyle bir meslekte kafamı dinlerim, kitapları çok seviyorum. öte yandan yapay zekanın rahatça ele geçirebileceği bir şey, olmaya değer mi, bilemedim :/ yapay zekaya gerek yokken bile memurlara çok iş düşmeden cihazlara okutup kitabı ödünç alıp verebiliyorsun çoğu yerde zaten.

1. Bilgi vr belge yönetimi okuyorlar sanırım. Ben de kütüphaneci olmak isterdim ya. Cidden huzurlu bir iş

13 şubat 2024 21:08

2. bilgi ve belge yönetimini araştırırken iş olanaklarında tam olarak dediğiniz şeyi görmüştüm :)

13 şubat 2024 21:30

3. Benim okuduğum fakültede 1500'lerden kalma eserler vardı ve araştırmacılar izinle gelip inceliyordu. Dokunmanın yasak olduğu kitaplar vardı. Kütüphane görevlisi yanında gidip sayfaları kumaş eldivenle çeviriyordu. Kütüphanede bir sene yarı zamanlı çalışmıştım. O söylemişti, Eski belgelerin dijital ortama geçirilmesi bazen mümkün değilmiş. Zarar görebiliyormuş. O yüzden sıradan insan için bitse de araştırmacılar için henüz bitmez.

13 şubat 2024 21:54

4. çok tatlı bir iş gerçekten ya, ben bir de içe dönük bir insanım, o kadar mutlu olurdum ki kitapları düzenlemek ve kitap arayanlara yardım etmek bana iş gibi bile gelmezdi, boş vaktimde de koyardım çayımı, kitap okurdum, harika 🥰 çok teşekkürler cevaplar için :) galiba ileride emekliliğimde yapacağım işi buldum - yaş sınırı olmazsa tabii :/

13 şubat 2024 21:55

5. anonim 3, bu yönden düşünmemiştim. yeni bir bakış açısı kattınız, çok sağ olun.

13 şubat 2024 21:56

6. Bir de kütüphanecilik sadece gelene kitap al ver değil. Bakımından, düzenlenmesinden, korunmasından sorumlusun. Sürekli rafları kontrol ediyorsun. Yeni yayınları takip edip okuyucunun taleplerini değerlendirip aylık rapor çıkarıyor yönetime sunup yeni kitaplar ekliyorsun. Süreli yayınlar kısmı var bir de, sıkı takip etmen gerekiyor.

13 şubat 2024 21:58

7. bu sorumluluklar da kulağıma keyifli geliyor aslında, tekdüzelikten çıkıp güncel yayınlardan haberdar olmak vb her an okuyucuların eğilimleri hakkında fikrim olacak, bir dinamizmi de var işin, çok iyi. yorulsam da şikayet etmem :)

13 şubat 2024 22:01

8. Kütüphanecilik hiç sandığınız gibi değil. Kitap taşımak, sürekli ayakta raf düzenlemek, kataloglamak, yanlış kitapları doğru yerlere yerleştirmeye çalışmak bile o kadar zor ki. Ben bölüm kitaplığında çalıştım çok kısa süre, 500 kitabı katalogladık, sıraladık, taşıdık, dizdik, excel de tablolaştırdık. O kadar zordu ki, içe dönük biriyim kitaplarla haşır neşir olayım demek gibi bir şey değil. Ayrıca çok havasız ve tozlu oluyor raflar alerji kaynağı resmen

13 şubat 2024 22:24

9. a5, bu üzdü :/ mutlu edecek meslek bulmak bize yasak mı yahu? :( bu sefer emindim "tam bana göre" diye. ben çok detaycı biriyim, kataloglarken yorulmam. titiz biriyim, tozu almak da çok sıkmaz ama ağır yük taşıma kısmı zorlayabilir. öyle birkaç kitap taşımak değil de kolileri taşımaktan bahsediyorum, o biraz yorar, evet :(

13 şubat 2024 22:47

10. yapay zeka mesleği falan yok etmez, tek iş kitap ödünç verme değil ki.

13 şubat 2024 23:13