kedi korkusunu yenmek konusunda öneri?

kendimi bildim bileli kedilerden korkuyorum. ani hareketlerinden, ne zaman hangi davranışı sergileyebileceklerini öngörememekten.... ama aslında korkmak da istemiyorum. hayvanları seviyorum ama elimde değil, fiziksel olarak o korkuyu üst seviyede yaşıyorum. çarpıntı, dizlerin tutmaması, ellerin titremesi.... hep bi tedirginim dışarda otururken falan kedi geliyor mu diye bakmaktan, geçirdiğim zamandan keyif alamıyorum. korkumu yenmek istiyorum, ancak psikolojik destek almaya da bütçem el vermiyor şu anda. benim gibi olup bu korkuyu yenmiş olan var mı? varsa önerilerinizi paylaşır mısınız?

1. Sakin kendini sevdiren ev kedilerini severek başlayabilirsin. Sokak kedilerinden hastalık geçer diye tırsıyorum ben maalesef.

13 temmuz 2022 13:45

2. Ben yaşamadım ama yaşayan bir tanıdığım şöyle yenmiş. Çok yakınları bir kedi sahiplenmiş. Kedi büyük ama sakin bir kedi. Bizimki onların evine gidince başta korkmuş etmiş ama kedi hiç oralı değil. Başta aynı odada bulunamamış falan sonra kapı açılıp kapanırken kedi içeri girmiş bi köşeye kıvrılmış kadın bunu çok sonra fark etmiş. Sonraki gelişlerinde kedi onların yanında durmuş. Bi kere sahibi kucağına almış bizimli sevmiş biraz. Daha sonra yavru kedisi olan birinin evine gitmiş. Yavru dediğim de otuz günlük falan dünyadan haberi yok. doğal olarak bizimli yine çok üstelememiş. O kedi büyürken de ordaymış kedi haşare bi tip olmuş üstüne falan atlıyo ama yavru halini bildiği kediden korkmamış. Öyle öyle zamana yayarak geçti kadının korkusu.

13 temmuz 2022 13:47

3. Ben sizin kadar degildim ama mesela bi eve girdigimde kedi varsa hafif tedirgin olurdum gidip de sevmezdim vs. Ve su an dunya tatlisi bi bebisim var :) simdi oncelikle kedilerin karakterleri var. Ustte de soylenmis karakteri sakin olan oyuncak misali kediler var. Kuzenimin kedisi oyleydi ve ben o sekilde alistim. İstedigin zaman kucagina al sev sifir tepki. Tirmik ne bilmez. Ama simdi benim kedim tekir ve tam cingoz. Yabancilari gidip dover, pat pat pati atar. Yani kediden korkan birisi daha da korkar oyle diyeyim. Ama once o sekilde alistiktan sonra oyuncu, pati atan, isiran kedileri de cok seviyorsunuz.

13 temmuz 2022 14:20

4. EvcilYavru kedi kucakla. Hiç bişey kalmaz.

13 temmuz 2022 14:21

5. Kedim sakin ve uysaldır, annem ileride evinde kedi olursa o eve adımımı atmam demişti zamanında. O kadar korkardı, bir yeri yanlışlıkla değse kıyameti koparırdı. Geçen bana misafirliğe geldiğinde patilerinin içini sevip aaa bu ne kadar yumuşak bi şeymiş böyle diye gülüyordu. Aşama aşama gerçekleşti. Önce dokunmayı denedi. Sonra kafa üstünden doğru sevmeyi. Sonra yanaklarını, gıdısını sevebilmeye başladı. Kendi çabasıyla oldu ama. İstemese şu an hala nefret edip tiksiniyordu. Bence de uysal bir ev kedisiyle bunu çok kolay aşabilirsiniz

13 temmuz 2022 14:25

6. Kedilerin umrunda değilsiniz

13 temmuz 2022 14:44

7. Ben de çok korkuyorum (benim kadar korkanını görmedim) ama korkumu seviyorum. Yani şöyle aslında kedilerden aşırı aşırı derecede tiksiniyorum ve benim için korkum aslında savunma mekanizmam. Korkum beni benim nezdimde tiksinç olan bir şeyden beni koruyor. İnsanlar nasıl hamam böceğinden filan tiksiniyorsa ben de bu canlılardan tiksiniyorum. Dediğin öngörülemezlik kısmına da katılıyorum bu arada, köpek korkum olsa (ya da başka bir hayvan) hayatım daha az kısıtlanırdı. Ancak kedilerin çoğu (bu dediğime kedisi olan arkadaşlarım da katılıyor) tahmin edilemez, sokakta benden 50m uzakta uzanmış olan kedi, durduk yere son sürat benim olduğum yere (ya da başka bir yöne) koşabiliyor (ki çok hızlı koşan bir canlı türü). Bunu neden anlatıyorum, benim korkumun altında yatan duyguyu bulmak yıllarımı aldı. Sen kendini dinle iyice (belki bir uzmanla da olabilir, bilemedim). Çünkü korkumuz bir histir, altında yatan, korku hissetmemizi sağlayan duygu(lar) vardır. Bu duyguyu tanımladığın takdirde korkunu yenmek için önünde daha net bir resim olur diye düşündüm.

13 temmuz 2022 15:47

8. Valla sizi bilemem ama ben kendi kedimin baya umrundayım. Beni özlüyor, bana sinirleniyor, beni seviyor, zaman zaman yalıyor... onun da bir karakteri var. Siz bunu deneyimlememiş olabilirsiniz

13 temmuz 2022 19:57

9. a6 çok yardımcı oldun sağ ol.

a8, benim korkumun temelinde aslında kedilerin ani hareketleri yatıyor. ne zaman ve neden korkmaya başladığımı hatırlamıyorum ancak korkumun katlanarak artmasına sebep olan bir olay yaşamıştım 7 yaşındaydım apartmanda aşağıya inerken lamba söndü ve arkamdan kedi geldiğini fark etmemiştim ve aniden bacağıma değerek geçip gitmişti dehşet korkmuştum. yani çok basit evet farkındayım ama korku işte bu, elimde değil. kedi bana saldıracağından da değil yani ama korkuyorum atlayıp zıplamalarından. ve aynı korkuyu küçük köpeklerde de yaşıyorum. büyük köpeklerden korkmam mesela ama çok hareketli olan küçük cinslerden de kedi gibi korkuyorum :(

13 temmuz 2022 20:09

10. Süslü aynı ortamda yaşamalısın. 2019da kardeşim geçici yuva için kedi getirdi. Ben kedilerden korkardım, dokununca o sıcaklık geliyor vs diye. 3 gün 5 gün derken baktık alıştık ailecek. Sahiplenelim dedik, daha doğrusu ablam sahiplendi. Annem de mesela aman koltuklara çıkmasın vs diyordu. Şu an onun 3 kedisi var, 1 tane de ben sahiplendim. Harika bir şey. Bir arada yaşamak bu korkuyu azaltıyor.

13 temmuz 2022 20:31