paketli gıdalar tüketmemek neleri kapsıyor?

sağlıklı beslenmek deyince herkesin fix söylediği cümle. çok genel bir kavram yani her şey paketli artık paketli olmayan ne var dalından koparıp mı yiyoruz sanki? atıştırmalıklar mı bahsediliyor çikolata vs onları bırakmak zaten tamam da ben tam olarak neyden bahsediliyor anlamıyorum. ayrıca gluteni kesmek de neleri kapsıyor birçok şeyde gluten var. gluten içerikli tüketmenin bir hassasiyetimiz yoksa çölyak vs de değilsek nasıl zararları olabilir? varsa diyetisyen süslüler yoksa bu alanda bilgili süslülerden bir şeyler duymak isterim.

1. Gluten hassasiyetiniz olmasa bile buğday öyle mutasyona ugradıki herkesin bağırsakları için zararlı. Bağırsak geçirgenliğine yol açıyor, zararlı maddelerin çoğalmasına yol açıyor vs. Paketli gıda cok basit bir denklem iste pakete giren her sey işlenmis sayılıyor islenmis gıdadan uzak durucaksınız. Meyve sebze yiyeceksiniz bunlar pakette mi? Ekmeğinizi markette poset içinde satılan ekmeklerden değil fırından karabugday alacaksınız mesela paketsiz. Cok basit bir denklem

16 nisan 2024 16:01

2. Eski usul alısveris yapıcaksınız yani. Doğanın verdiklerini tüketiceksiniz doğa size ağaçta patates cipsi vermiyor ama elma armut veriyor ağaçtan koparacagınız topragı ekip elde edeceğiniz seyleri yiyeceksiniz

16 nisan 2024 16:03

3. Paketli gıda tüketmemek demek markete gitme dışarıdan yemek sipariş etme mevsiminde ne varsa onu ye dondurulmuş gıda kullanma demek. Organik pazarlarda bile çoğu gıda paketlemmiş halde küçük gramajlarda satılırken bu o kadar komik geliyor ki bana. Hazır çorba sos bisküvi sosis salam almamayı anlarım ama peynirde bile acayip katkı maddesi var evde yoğurdu yaptım diyelim peyniri de mi yapayım yani? Açık sütlere de güvenemiyorum güvendiğim yerlerde hastalıklardan ari sertifikalı olanların litresi çoktan 50 lirayı geçti. evi kapayıp köye gitsem oradakiler bile hazır gıda tüketiyor artık. Bu işin sonu yok arkadaşlar tohumlar gdolu bizler hormonlu yaşayıp gideceğiz 60 ı görürsem şanslı sayacağım kendimi. Gluten meselesi kanayan yara zaten devletin çölyak hastalarına verdiği destek 2-3 paket makarna 1 haftalık ekmek alınca bitiyor.

16 nisan 2024 16:21

4. a2 ben de dediklerin gibi düşünüyordum. yani azıcık etiket okumayı bilen zaten alacağı şeyin içeriğine bakar glikoz şurubudur koruyucudur bunları zaten geç yani çoktan çıkarmıştır beslenmesinden. ama şu paketli gıda tüketmeyin glutensiz beslenin diye sıralanan ezbere laflar beni sinir ediyor açıkçası. her şeyi paketli alıyoruz yani maydanozu bile paketli aldığım oluyor ee yani. güvensiz firmalardan içeriği kötü ürünlerden uzak durmak yeterli bence. glutensiz beslenmeyi de neden herkese mecburiymiş öyle beslenmezsen sağlıksızsın gibi konuşuyorlar anlamıyorum. alerjisi vs varsa zaten uzak durur. bağırsak problemi varsa da ona göre diyet uygular ya da başka bir şey.

bunların sosyal medyanın etkisi olduğunu düşünüyorum her önüne gelen sağlıklı beslenme hakkında laflar dizer oldu çoğu da birbirinden ezberlenmiş. paketli gıda demek kolaya kaçmak demek. daha açıklayıcı ve bilimsel olarak destekleyici olunması gerektiğini düşünüyorum.

16 nisan 2024 16:52

5. benim için paketli gıda: bisküvi, çikolata, cips, gazlı içecekler, dondurma vs. dir.

basit görünen bir bisküvide bile bin çeşit yabancı madde oluyor mesela palm yağı oluyor, cildime bile kötü geliyor.

ama anonim 1 de komedi, marketten aldığımız mercimek, yabanmersini vs. de paketli. hiçbirini yemeyelim o zaman?

soruyu mu anlamıyorsunuz milleti azarlamaya yer mi arıyorsunuz bilemiyorum:D

16 nisan 2024 19:27