yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (16)
    • medya (0)

    16. İçki içicekseniz evde için, okul yemekhanesi hariç dışarda yemeyin, sigara içmeyin

    Yarı yarıya azalır giderleriniz

    Kışın kombiyi en kısıkta sürekli çalıştırın, evden çıkarken kapatıp gelince açmak pek verimli değil, evin tekrar ısınması derdi var o yüzden, ayağınızdan örme çorabı Veya patiği eksik etmeyin, ayağı üşüyenin tüm vücudu üşür, yalıtım önemli

    26 kasım 2019 23:54

    15. Üniversite öğrencisi olarak tasarruf yöntemlerim şunlar;

    -okulda yemek yiyorum 2,75 

    -kantinden su,çay,kahve dışında bir şey almamaya çalışıyorum. (Mecbur kaldığımda alıyorum)Yemeğimi evde hazırlayıp paketleyip yanımda taşıyorum. Bizim fakültede menü 15 lira olduğu için en çok bu işe yarıyor.

    -meyve suyu ve kahve istediğimde sabah hazırlayıp yanıma alıyorum. 

    -su 1.5 lira ancak evde damacana kullandığımdan doldurup çıkıyorum. 

    -gezmek istediğimde otostopla geziyorum. 

    -kitabımı kütüphaneden alıyorum. 

    -kozmetiği ihtiyaca yönelik alıyorum. Mutlaka ped,şampuan gibi ürünleri stokluyorum. 

    -evde kaldığım için dışarıdan yemek söylemiyorum,sulu yemekler hazırlamaya gayret ediyorum.

    - çorba hazırladığımda kalanı kavanoza koyup okuldan gelince ısıtıp yiyorum özellikle kış mevsiminde bol bol çorba tüketmiş oluyorum. 

    -kitap almak istediğimde kütüphaneden ve sahaftan alıyorum.

    -evcil hayvanım olduğu için indirim dönemlerinde 20 litre kum,15 kg mama alıyorum. Böylece daha uzun süre kullanıp uyguna getirmiş oluyorum.

     -alkol kullanmadığım için arkadaşlarımla bara gittiğimizde kahve ya da su içiyorum alkolün 3te1 fiyatına denk geliyor. 

    -ikinci el alışveriş yapıyorum,ihtiyacım olmadıkça giyim ürünü almıyorum. Popüler tasarımları değil,zamansız tasarımları tercih ediyorum. 

    -yaşadığım yerde ulaşımı pahalı buluyorum o yüzden okul dışında otobüs kullanmıyorum. Günlük 10 bin adım hedefim olduğundan bol bol yürüyorum. 

    -2 kişi yaşadığımız için faturalar fazla gelmiyor. Ancak tasarruf amacıyla evde yokken kombiyi kapatıyoruz. Zaten yaşadığımız şehir çok soğuk olan bir yer değil. Su faturamı 20-30 arası sabit tutuyorum hem gelecek hem tasarruf için. Çamaşırları biriktirip haftada 1-2 kez yıkıyorum. Duşta uzun süre geçirmiyorum. Elde bulaşık asla yıkamıyorum. Meyveleri kapta yıkıyorum vs. Elektrik faturamda 50-60 geliyor sabit olarak.

    -sebze meyve alışverişimi asla büyük marketlerden yapmıyorum. Semt pazarına gidip çeşit çeşit alıyorum. Çanakkale'de yaşadığım için zeytini,domatesi,yeşillikleri uyguna alıyorum. 

    -para biriktirdiğim kavanozum var. Nutella kavanozunu bitince yıkayıp kumbaraya çevirdim. Bozukları biriktiriyorum. Daha sonra yola çıkarken vs yanıma alıyorum gittiğim yerde ihtiyaçlarımı karşılamak için kullanıyorum. Paranın biriktiğini görmek tasarruf yapmamızı sağlıyor. Tecrübeyle sabit. 

    -bir öğrenci olarak ev ihtiyaçlarını genellikle a101den alıyorum. Üstelik mutfak eşyaları olduğu için uyguna buluyorum ihtiyaçlarımı. 

    -abur cubur almıyorum. Tatlı istediğimde puding yapıyorum,tuzlu istediğimde kurabiye veya poğaca hazırlıyorum.

    -bol bol saklama kabı edindim. Geçen yıl kullandığım turşu,garnitür kavanozlarını biriktirip domates sosu yaptım annemle beraber. Turşu babaannemden geldi. Bal,pekmez ve reçel gibi ürünlerden yine ailemin emekçi kadınlarından geldi bu yıl. Yine bu ürünleri satın almamak cebime tasarruf sağlıyor.

    -üstelik hem ev giderlerimi ödüyorum,sağlıklı besleniyorum,geziyorum ve bütün etkinliklere yetişmeye çalışıyorum, çünkü bol bol tiyatro-konser vs oluyor. Hatta üniversitedeki etkinliklere de gidiyorum. baktığım bir sürü sokak kedim,köpeğim var. Onların sağlığı benim için çok önemli. Tasarruf yapıp biraz onlara harcıyorum aslında.  

     

    26 kasım 2019 12:01 31 ocak 2020 04:09

    14. üniversitedeyseniz yemekhanede yemek yiyin. okul çıkışı arkadaşlarınızla bir yere gidecekseniz hep beraber yemekhanede yiyip öyle mekana geçin. saçma sapan yemeklere 20 küsür lira ödemek zorunda kalmayın.

    genellikle herkes az para harcamak derdinde oluyor. ama nedense kimse teklif etmez. siz söyleyin zaten herkes alışıyor ondan sonra ucuz yemeğe.

    evet çok güzel olmuyor tuzsuz, bol yağlı ama fast fooddan iyi ve ucuz.

    3 eylül 2018 01:55


    13. universite sinavina hazirlanan ogrenciler icin yaziyorum (diger sinavlara dair bir bilgim yok ama oluyosa onlar icinde gecerli) twitterda hala hocalari takip ettigim icin gelen zamlari goruyorum. gecen sene 35-40 lira civarinda satilan matematik soru bankasi 60 lira olmus. burada olur, twitter da olur baska sosyal mecralar da olur, elinde hic kullanilmamis veya az kullanilmis kitabi olanlarin gondermesini isteyin. el insaf 60 lira nedir? devlet yurtlarina da %22 zam gelmis. gercekten yuh.

    2 eylül 2018 16:02

    12. Artık çok gereksiz şeyelere para harcadığımı fark edip tasarruf yapmaya başladım.

    Okul yolum bana çok pahalıya geliyor zaten bunun yüzünden bile tasarruf yapmalıyım.

    Yanımda su getirmiyorum okulun her köşesinde su sebilleri var bu yüzden şanslıyım fakat okulun kantini vs oldukça pahalı. 

    Kendinize güzel bir termos alabilirsiniz kaliteli akıtmayacak sıcak tutacak paraya kıyıp alın onun parasını sene içerisinde defalarca kez çıkaracaksınız zaten.

    Benim internetim 10 gb olmasına rağmen inanılmaz hızlı bitiyor o yüzden mutlaka okul wifisine bağlanıyorum.

    Okulun yemekleri malesef çok sıkıntılı ve çok pahalı içinden abuk subuk şeyler çıkıyor. Ben bu yüzden evden sağlıklı sebze yemekleri getiriyodum.

    Bir öğrenci olarak tabiki ne alacaksam indirimli ve kampanyalı bir şekilde alıyorum.

    Buraya aklıma geldikçe editleyeceğim

    7 aralık 2017 08:29

    11. Yurtta kalan biri olarak kendi yaptıklarımdan bahsedeyim. 2ayrı yurtta kaldım birinde mutfak vardı diğerinde akşam yemeği ve kahvaltı vardı. Akşam yemeği uygundu ama yine de para gidiyor (gizlinot: tabldot menü 8tl idi ) kendinize yurt bakıcaksanız kesinlikle yemek çıkmasından çok mutfaklı olmasına dikkat edin daha ekonomik.

    1-) öncelikle kendinize güzel bir termos alın bunun için paraya kıyabilirsiniz çünkü çoğunun kapağı garip ve çantanızdayken ters dursa bile akıtmayacak bir şey alın ben tantitoniden indirimde 30tlye almıştım bayağı memnunum. Sabahları çayınızı/kahvenizi yapıp götürün. Gerçi bu adım devlet üniversitesindekiler için çok da önemli olmayabilir ama ben özelde okuyorum ve kahve 3lira

    2-) suyunuzu a101 bim gibi marketlerden alın, taşıyabiliyosanız 10litrelik alın daha ucuza geliyo. Bir de düzgün bi şişe alıp her gün okula giderken suyunuzu kendiniz doldurup yanınıza alın

    3-) yanınızda sürekli atıştırmalık bişeyler olsun. Karnınız acıktığında yanınızda bişey yoksa kantinden marketten Vs saçma ürünler alıp para vermeyin. Mesela ben küçük bi saklama kabının içinde badem ve kuru cranberry taşırdım. Bunları da a101den alıyorum. Hem sağlıklı hem tadı da güzel.

    Şimdi sadece bu adımla günlük en az 5lirayı kurtardık. (gizlinot: kahve 3tl,su 1tl, atıştırmalık 1tl) aylık da 150tl oluyor

    4-) daha önce de söylenmiş ama arkadaşlarınızla buluşacaksanız yemeğinizi yiyip içeceğinizi içip gidin. Yemek yiyemiyosanız bile 1simit kemirin yoldayken en azından 10-20tl yemek parası vermezsiniz sadece içtiğiniz çayı ödersiniz Vs..

    5-) özellikle havalar güzelse bi kafeye gitmek yerine parka/sahile gitmeyi önerin. Evi olan varsa evden kek/poğaça yapıp getirsin mesela. Hem kafede tıkılı kalmaktan daha güzel bi aktivite hem de ucuz.

    6-) gitmeyi planladığınız yerlerin fiyatlarına önceden bakın, zomato uygulamasında neredeyse tüm kafelerin menü fotoğrafları var.

    Yurtta mutfak yoksa malesef çok yemek seçeneğiniz yok. Eğer evde kalan bi akrabanız,yakın arkadaşınız vs varsa onlardan rica edip haftasonu evine gidip kendinize yemek yapın, saklama kaplarına doldurup doldurup yurda götürün haftanın 2 3 günü sizi idare eder. Benim yaptıklarımdan bir örnek vereyim mesela; patates haşlayıp onları yurda götürüyordum. Acıkınca patatesleri ve domatesi küp küp doğrayıp yoğurtla karıştırıp yiyordum çok güzel oluyo tadı. Su ısıtıcınız varsa odada kısır yapabilirsiniz hem basit hem de ocak falan gerekmiyor. Canınız tatlı çekerse internetten volkan pasta tarifine bir bakın. Isıl işlem gerektirmeden yapılabiliyor. Sadece krem şantiyi çırpmak zor ama biraz kol kasınız varsa 30dkde kabarabiliyor (gizlinot: swh)

    Bir şey daha geldi aklıma, eğer sigara kullanıyorsanız tütün sarmayı öğrenin. Ayda en az 150tl veriyorsunuzdur sigaraya eminim. Youtube'a kağıt para ile sigara sarma yazıp izleyin. Ben de parayla sardım bir süre şimdi elimle sarabiliyorum ama ilk başlarda para ile sarmak çok daha kolay.

    Son olarak alışveriş yapmamak çok zor ama çoğu zaman ihtiyacımız olmayan şeyler alıyoruz. Bunun için bi dolap düzeni kurdum ben kendime. Mesela 5tane pantolonum mu var, giydiğim pantolonu en alta/en arkaya koyuyorum (gizlinot: tabi yıkadıktan sonra :d ) böylece dolabımdaki tüm eşyaları kullanmış oluyorum çünkü çoğu zaman AA benim böyle bi pantolonum mu varmış diyoruz çünkü arkalara sıkışmış görmüyoruz. Dolabınızdaki her şeyi kullanınca pek de kıyafet ihtiyacınız olmadığını farkediyorsunuz

    7 haziran 2017 01:10

    10. Yukarıda anlatılanlara ek olarak aylık harçlığınızın mümkünse %10 nu imkan varsa daha fazlasını 30 bölüp hergün o miktarı kenara atın ve unutun. Misal 1000 TL aylık harçlığınız var diyelim hemen 100 TL ayırmak zor gelebilir fakat hergün 3-3,5 TL ayırmak kısmen daha kolaydır.

    6 haziran 2017 23:12


    9. Öğrencilik hayatımı açlıktan ağladığım günlerle bile geçirmiş bi birey olarak tavsiyelerim:

    1.eğer ayrı evdeyseniz ev arkadaşlarınızla ayda bir toplu alışverişe çıkın inanın dolaptakiler bittikçe ayrı ayrı alınan gıdalar daha masraflı oluyor.

    2.güvenli bi yerde okuyorsanız otostop kullanın. 4 yıllık öğrencilik hayatımda okula çok nadir otobüsle gittim pişman değilim :)

    3.özellikle kıyafet alışverişlerinizde benim buna gerçekten ihtiyacım var mı diye sorun. Çalışmaya başladıktan sonra bütçeniz epey rahatlayacak ve alabilecek duruma geleceksinşz zaten.

    4.çok fazla dışarı çıkmaktansa ev aktivitelerinde sevdiklerinizle vakit geçirin. Ev arkadaşlarınızla iyi anlaşmanız bu konuda çok önemli.

    5.dışardan yemek söylemek aylığa vurduğunuzda öğrenci bütçesiyle epey masraflı. Evde pişirin, bilmiyorsanız öğrenmek için adım atın hem hobi edinmil gibi olur :)

    6.yemekhane candır sonuna kadar kullanın. Ben ikinci öğretimdim ve genelde yetişemezdim saatlerine hala içimde yaradır adadsdsf

    7.o yıllar bidaha geri gelmiyo tadını çıkarmaya bakın yoksa gerçekten su gibi akıyo çok da şeyapmayın.

    6 haziran 2017 19:28

    8. küçük bir şehirde okuyorsanız zaten pek gerek kalmıyor tasarruf yapmaya, zaten para harcayacak yer olmuyor. bunun dışında ben ilk yıldan sonra, kaldığınız yer netleşince (yurt mu, apart mı, ev mi) bütçenin de oturduğunu düşünüyorum. kendi deneyimlerimden örnek verirsem:

    - ilk sene aileler bol para yolluyor genelde. hem zor durumda kalmayalım istiyorlar yeni bir şehirde hem de biz yetti diyene kadar ne kadar harcayabileceğimizi kestiremiyorlar. en azından benim ailem öyleydi ve ben de param çok diye o kadar saçma alışverişler yapıyordum ki. çoğunu giymedim zaten. siz böyle yapmayın. hoşunuza giden bir iki şeyi alın. paranız artıyorsa da sosyal etkinliklere harcayın.

    -evde apartta kalanlar için, semt pazarlarını kullanın. ben genelde daha kolay olduğu için okuldan dönerken marketin manav kısmından alıyordum ve kazıklanıyordum. pazardan hem daha uygun hem de taze almış olacaksınız. ve haftalık pazar bütçesi ayırıp kalan paranızı daha kolay yönetebilirsiniz. ayrıca her gün parça parça harcanan paranın hesabı tutulmuyor.

    -diyelim bankamatikten para çektiniz. cüzdana giren o 50 lira illa ki biter. siz anlamazsınız bile. uçar gider. iki çay, bir öğle yemeği, dolmuş otobüs derken anlamazsınız. cüzdanınızda çektiğiniz parayı farklı bölmelere koyun. yani ulaşım, ıvır zıvır harcamalar için haftalık bir para ayırın ki kafanız harcanan parada takılı kalmasın.

    -alışverişlerinizi banka kartıyla yapmamaya çalışın. demek istediğim; paranızı çekin ve cüzdanınızdan harcayın. kart ile nakit ödenen alışverişler hiç fark edilmiyor. hesabını tutmadım diye bir iki saatte neler harcadığımı bilirim. cüzdanınızda olursa para bittikçe içiniz yanacak:) ama hesaptaki paranın hepsini de çekmeyin bunu yaparken.

    -herkesin dediği gibi dışarıda yemek yemeyi sınırlayın. mesela biz bulunduğumuz bölgeden dolayı tercihlerimizi yöresel yemeklerden (pide gibi) yana kullanıyorduk. okul çevresindeki kafelerde genelde tavuk türevi yemekler(köri soslu tavuk, çin usulu tavuk vb) oluyor ya da fast food, dürümcüler. geneli de hijyen yoksunu. haftada bir iki kere yiyin ama adam gibi yemek yiyin.

    6 haziran 2017 01:01 6 haziran 2017 01:02

    7. *yukarıda bahsedildiği gibi dışarıda yemek yememeye çalışın.evde kalıyorsanız evde yemeğinizi yapıp çantanıza atın.yurtta kalıyorsanız,yemek çeşitleri azalıyor tabi(ton balıklı salata,peynirli salata,sandviç olabilir).böylece hem sağlıklı beslenmiş olursunuz hem de tasarruf yapmış olursunuz.

    *arkadaslarınızla akşam programınız varsa (alkol alınacaksa) evde için dışarıda tek içkiyle yetinin.

    *Giysi alışverişini mağazalar yerine semt pazarlarından,bulunduğunuz yerde butik varsa butiklerden,pasajlardan yapın.böylelikle herkesin üzerinde görmediğiniz,hatta türkiye'de mağazası olmayan markalardan almış olursunuz,river island-asos gibi.

    *ücretsiz ya da öğrencilere cüzi ücretler ödenen etkinlikleri takip edin.kampanyalı ya da uygun ücrete olan sinemalarda sinemaya gidin.kıtlık bilincine girip kendinizi,ruhunuzu kapatmayın.(10tl alışverişe 10tl'ye cinemaximum sinema bileti alınabiliyor migros'ta)

    *düzenli olun.evinizde ne var ne yok gözünüzün önünde,elinizin altında olur.boylelikle ihtiyacınız olmayan şeyi birden fazla kez almamış olursunuz.(benim en çok yaptığım şeydir)

    Aklıma gelenler şimdilik süslüler.

    6 haziran 2017 00:36