14.
üst edit: entryi girdiğimden beri haftada 3-4 kez mesaj alıyorum, özetle bir cevap yazmak istedim. öncelikle, ph kontrolü çok önemli dikkatsizce yapıp cildinizi yakabilirsiniz kendi sorumluluğunuzda. Sonraki konu, C vitaminini nereden aldığım. n11, gittigidiyor, hepsiburada.. hepsinde toz askorbik asit veya e300 koduyla satılıyor. aromalı renkli c vitaminleri değil düz askorbik asit /e300 diye satılan herhangi birini alabilirsiniz. 100 gramı 15-30 tl arasında değişecektir diye tahmin ediyorum, kilolarca almanıza asla gerek yok çok çok uzun süre gidiyor. bu sitelere ve satıcılara güvenmeyenler doakimya'dan 10 gramcığı 7.5tlye de alabilir tabii, ama çok verimli olmaz bence ve kimyasal yapıları aynı.
(no: 1186205) entyrmde bahsettiğim (gbkz: doa kozmetik c vitamini serumu) tecrübemin ardından kendime alternatif c vitamini arayıp ülkemizde düzenli olarak tazesini bulamayacağımı fark etmemin üzerine kendi kendime yapmaya başladığım serumdur. muhtemelen kusursuz formülasyonlara sahip fancy ürünlerle %100 aynı etkiyi elde etmiyorumdur ama güvendiğim bir kimyacı blogger'dan görüp denediğim bu tarif bende yeterli etkiyi gösterdi ve içime sindi. c vitamini çabuk bozulan bir madde yukarıda eklediğim entryde anlattığım gibi, ve böyle ucuza hazırladığınız serumu sık sık az miktarlarda yeniden yapacağınız için bozulmadan tüketmiş oluyorsunuz.
orijinal post: (link: https://labmuffin.com/easy-5-minute-diy-vitamin-c-serum-recipe/ buradan)
öncelikle, ben kimyacı değilim ve kendi cilimin sorumluluğunda olarak bu ürünü kullanıyorum. deneyip sorun yaşayacaklardan sorumlu değilim. dikkatli olmanız ve orijinal posttaki detaylara özen göstermeniz gerekiyor. Zaten blog sahibi işin bilimsel kısmını da yapılışını da etkilerini de tüm detaylarıyla anlatmış. klinik araştırmalarda da bu tip basit solüsyonlar test ediliyor, sadece mağaza ürünleri değil. ben de kadının kimya phdsine ve genel olarak verdiği bilgilerin güvenilirliğine dayanarak bu tarifi denedim. ingilizcesi olmayanlar için kısaca özetleyeceğim süreci.
C vitamini serumu tarifi
gerekenler:
yapacağımız serumun yüzdesine karar vermek. elinizdeki şişenin hacmine göre hesaplamalısınız. mesela elimde çok minik başka bitmiş bir ürünün kapağı var, ve 20 ml'lik şişeyi yaklaşık 10-12 kapak dolduruyor. ben tüm şişeyi bozulmadan bitirmek istediğim için doldurmuyorum, hesaplarımı yarım şişe civarına göre yapıyorum. hassas tartı kullanabilir veya göz kararı ölçü sayısıyla oranlayabilirsiniz.
tartı daha iyi olur ama yaklaşık değer için ölçü kaşıkları yeterli, internette satılıyor 1/4 çay kaşığı gibi ölçü kaşıkları. normal evde kulandığınız ağzı geniş çay kaşıklarını kullanmayın, hacmi belirli sabit ölçüler kullanın.
%10luk hedefleyerek hata payıyla %5-15 arası bir ürün elde edebilirsiniz mesela. ben tarife %10 c vitamini için devam ediyorum, daha yüksek yüzdelerde hassas ciltlilerde risk olabilir sizin tercihiniz, gerçi ph'ı düzelteceğiz ama herkes alışkın olmayabilir asitlere.
malzemeler:
c vitamini (l-askorbik asit) tozu, medikal veya kozmetik kalite
karbonat
ph ölçü çubukları (1-14 veya 1-7 aralığını ölçmeli, üzerinde 4 renkli kare olan çubukları tercih edin, diğer tek renk kağıtları değil)
sprey kapaklı veya damlalıklı küçük şişe
tercihen alkol veya sterilize edici bir sıvı
ölçü kaşığı/küçük bir kapak veya hassas tartı
saf su veya temiz kapalı ambalajda içme suyu
alüminyum folyo
hazırlanışı:
1-şişemizi, kapağını, ölçü için kullanacağımız alet edevatı yıkayıp, ardından alkolle temizleyerek kurumasını bekliyoruz.
2-%10luk hazırlamak için, minik bir kapakla ölçüm yapıyorsak, bir kapak c vitamini tozuna 9 kapak su eklememiz gerekiyor. veya tartıyla ölçüyorsak, atıyorum 20 ml ürün oluşturmak için 2 gram c vitaminine 18 gram su ölçmemiz gerekiyor. daha rahat çalkalanması için önce suyun bir kısmını koyup toz vitamini çözdükten sonra kalanını ekleyebilirsiniz.
3-ph çubuğuyla ölçüm yaparak paketin üzerindeki direktiflere bakıyoruz. hedefimiz muhtemelen 2 civarı olan ph'ı 3-4 arasına getirmek. bir kaşığın ucuyla çok az mesela bir bulgur veya pirinç tanesi boyutunda karbonat ekliyor ve çalkalayıp ph'ı tekrar ölçüyoruz. bunu da ph 3 ile 4 arasında görünene kadar tekrar ediyoruz. ben genelde 2. karbonat ekleyişimde bu sonuca ulaşıyorum 20ml'lik şişede hazırlarken.
4-şişeyi kapatıp, 1-2 haftalık kullanım süresince bozulmasını yavaşlatmak adına güneşten koruyacak alüminyum folyoya sarıyoruz. ben ürünü bir de buzdolabında tutuyorum, bir haftada gözle zor anlaşılan bir sararma oluyor yalnızca. oda sıcaklığında bir tık daha fazla sararabilir, ama zaten malzemeler ucuz ve aylarca yeniden yapacak kadar malzememiz var. sarılığı belirgin olunca dökün yenisini yapın.
koruyucu veya katkı maddesi eklememize gerek yok, çünkü saf c vitamini toz halinde dahi ciltte çalışabilen bir şey ve asiditesi yüksek. serum formunda etkisi daha belirgin ve cilde karşı nazik, asitliği turşu gibi olduğu için de kısa süreli olarak kendini koruyabiliyor. maksimum 2 haftada ürünü tüketin, yüzünüz dışında dirsek, koltuk altı, diz gibi bölgelerde de kullanabilirsiniz. sarılığı çok belirgin olunca kullanmayın yenisini yapın. ph çubuklarını ve toz vitamini de kendi paketlerinde ve kuru, serin, karanlık ortamda muhafaza edin. ben eski bir ürünün spreyli şişesini ve evde bulunan diğer aletleri kullanarak, vitamin ve ph çubuklarına toplam 60 lira civarı ödedim ve bana minimum 1 yıl yetecek malzemeye sahip oldum. internette yüzlerce alternatif bulabilirsiniz. 100 veya 250 gramlık c vitamini tozu şişelerce ürün çıkaracaktır zaman içinde, büyük paketlere gerek yok. hatta daha da ekonomik olmak adına ph çubuklarımı dikine keserek sayısını ikiye katlıyorum. son olarak, asitlerle arası iyi olmayan, kuruma tecrübe edenler ph'ı ölçmeden önce 1-2 damla gliserin ekleyebilir. bu % hesabımızı biraz etkiler ama bence çok önemli değil.
17 eylül 2020 18:38
2 ocak 2021 19:39