bugün (gbkz: kate moss)'un eski bir fotoğrafına rastladım. o kız türk olsa, türkiye'de yaşasa, değil top model çıkmak "çok zayıfsın, çirozsun, memen yok" filan diye deli edilip aşağılık kompleksine kapılırdı.
sizi bilemem ama benim bayıldığım bir kadın...
Yazmak için doğru bir başlık mı bilmiyorum ama konuşulmayan bir konuya değinmek istiyorum. Son yıllarda galiba guccinin başlatmasıyla dayatılan güzellik standartlarını yıkıyoruz teması altında her yerde boy gösteren mankenlerin güzellik standartlarını yıktığını düşünmüyorum. Google görsellerde bile yapacağınız basit bir aramayla yeni nesil mankenlerin çoğunun aynı aşırı zayıf Victoria Secret mankeni vücutlu, kemikli ve marjinal yüzlü olduğunu kalan azınlığın da fazla kilolu ve kıvrımlı, klasik-gelenekselleşmiş standartlar dahilinde güzel bir yüze sahip olduğunu çok rahat görebilirsiniz.(gizlinot: İnsanlarin sadece fazla kilolu ya da fazla zayıf olduğu bir distopyada gibiler ) Aramaya inanırsanız cilt hastalığı-problemi olan ama gene manken fiziğine sahip ve aşırı güzel yüz hatları olan modelleri de bulmanız mümkün.(gizlinot: Cilt hastalığı yanında kalan özellikler otomatik eklendiği için bunların asla karakteristlik burunlu ya da kilolusunu bulamazsiniz mesela. ) (gizlinot: Çok marjinal zevklere sahip değilse ohaa çok güzel diye atlayan insanlari da samimi bulmuyorum ayri konu)Bu "güzellik standartlarını yıkmaktan" çok yeni bir güzellik standarti yarattı, artık büyük karakteristik burunlu kemikli yüzlü uzun boylu anoreksik derecede zayıf insanlar da kendini beğenebilir çok güzel peki bunun gerçek hayatta kaç tane örneği var? Türkiye'de medya etkisiyle kendini beğenmeyen kaç tane kadın bu örneklere dahil oluyor? Çevir sokaktan 160 boyunda ortalama ya da güzel denilebilecek bir yüze ve fiziğe sahip -belki kilolu- birini yık onla medyanın dayatmalarını. Ben bu yapılanın ikiyüzlülük olduğunu ve boş yere çok fazla takdir edildiğini düşünüyorum. Umarım kendimi net ifade edebilmişimdir yanlış bulduğunuz yer varsa belirtebilirsiniz.
Edit: (link: https://www.google.com/amp/s/amp.onedio.com/haber/standart-guzellik-algisini-yikan-ve-alisilmisin-disinda-yuz-hatlarina-sahip-olan-17-top-model-817819 Örnek) burda çok genel örnekler var mesela bunların gerçek "güzellik dayatması dışında kalan" kadınlar olduğunu kim iddia edebilir?
24 aralık 2020 21:04
24 aralık 2020 21:55
Şu sıralar (link: https://www.suslusozluk.com/süslülerin-an-itibariyle-aklından-geçenler?i=1238881 Bu girdide de ) bahsettiğim gibi sorunumun olduğu algı. Her yerde aynı göz belertik bakıştan sıkıldım. Bir yanda body positivity hareketleri bir yerde koca kalça, koca meme, ince bel gezip doğal olduğunu idda eden insanlar. İmkansız bir vücut standardının peşinde koşan gençlerimiz. Ve hepsi de kadın vücudunun üzerinden yürütülen kampanyalar. Kesinlikle herkesi olduğu gibi kabul etmeye dönmemiz gerektiğini düşünüyorum. Güzellik dayatabileceğimiz bir şey değildir kimine göre güzel kimine göre çirkindir. İnsanların bu yüzden birbirine baskı yapmasını saçma buluyorum.
10 mart 2021 20:20
24 mart 2021 14:19
Kalıplara sokulmaya çalıştıkça çığırından çıkan ve herkesin birbirine benzetilerek tek tip insan modelinin oluşturulmaya çalışıldığı bir algı.Kime göre neye göre bile diyemeyeceğimiz bir hale gelmiş.Çünkü kaydırak şeklinde bir burun ona eşlik eden silikon dudaklar botoks gerginliğinden mimiksiz kalan bir yüz olmadıkça sen güzel değilsin bu kriterlere uymuyorsun.Bu dayatmalar yüzünden estetik bağımlısı olan bir sürü genç kız var maalesef.Özgünlük diye bir şey kalmamış.Ne yaparsanız yapın hep bir kusur bulacaklar.Aynaya baktığınızda yüzünüzde oluşan kocaman bir gülümseme sizi dünyanın güzel insanı yapacaktır eminim.
insan var olduğundan beri hep estetik kaygı içinde olmuş ve bu kaygı çeşitli fenomenleri getirmiş (fenomen burada algı, olay, görüngü anlamında kullanılmıştır. kim kardashian veya kate moss kastedilmiyor). insanoğlu sanat ve estetik algısına göre her daim mevcut olanın tersini ortaya koyarak veya tersi olanı onaylayarak kendini ispat etme gibi bir meydan okuma halinde. moda dünyasına bakarsanız sıfır beden mankenlerden sonra daha dolgun kadınların neden popüler olduğunu daha iyi anlarız. çünkü farklı olan dikkat çekiyor ve farklı olanı omuzlara alıyor. Bu yönlenim insanın genetiğinde var.
İnsanoğlu için güzeli görmek bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyaç bazen insanın iç dünyasında bazen de dış dünyasında ortaya çıkabilir. İç dünyada oluşan estetik anlayış duygu ve düşüncelerde belirir. Dış dünyadaki estetik anlayış ise iç dünyanın dışa yansımaları ile başlar. İç dünyasında güzellik arayışında olan insan dış dünyasında da güzellikler görmek ister. Dış dünyada güzellik görme ihtiyacı ise farklı olanı aramak, çevresini veya kendini güzelleştirmek gibi etkilere sebep olur.
şu an da olan durum biraz abartı olsada her dönem olan bir durum ve ben asıl insanların bu fenomenlere tepki göstermesini anlamıyorum.
sanatın değersizleştiği bir dönemde elbette fenomenler avam görünecek ve sanatın yoğun ilgi gördüğü dönemlerde elbette fenomenler daha sanatsal görünecek. insan oğlu konfor alanlarını sevmiyor ve her ne kadar tutucu görünsede değişime aşık bir canlıdır. sıkılır, değiştirmek ister ve mevcut olanı sıradanlaştırır.
bence şu an kadınlara olanı tartışmak çok yersiz bir tutum. çünkü her dönem kadınlara bu olmuş, her dönem kadınlar estetik kaygıyı erkeklerden daha derin yaşamışlar. bunun sebebi başka bir entrynin konusu olsada kadının bu kaygısına toplum olarak cerrahi operasyon yapmak onun yaratılışını ve evrimsel serüvenini katletmektir.
bu bir dönem elbette gelip geçecek ve elbette insanlar mevcut olandan sıkılacak. sanatla ilgilenin, estetik algınızı genişletin zaten böyle insanlarla hemhal olursunuz. güzellik dediğimiz estetik kaygının bir yansıması olan durumu daha konforlu yaşarsınız. insan yığının tepkileri ancak böyle değişir. sen değişirsin, ben değişirim bir bakmışız herkes değişmiş. şikayet etmek, kişilerin kendi bedenleriyle yaptıklarını eleştirmek kimsenin haddi değil bence. demek ki öyle mutlular bırakın herkes özgürce kendi bedeninde istediği tasarrufu sağlasın.
11 mart 2021 09:57
11 mart 2021 10:08