yeni
popüler
    sorular içinde ara
    yeni soru sor
    son sorular
    son cevaplar
    kategoriler
    • süslü
    • moda alışveriş
    • kuaför & güzellik merkezi
    • sağlık
    • spor
    • gönül işleri
    • aile arkadaş ilişkileri
    • cinsellik
    • eğitim & kariyer
    • seyahat
    • pet
    • sanat
    • bürokrasi
    • diğer
    girdi yaz
    medya ekle
    • linki kopyala
    • şikayet et
    • girdiler (15)
    • medya (1)

    1. yabancı dizi, film izlemek. bir süre sonra kulak aşinalığı oluşacaktır. o aşamadan sonra ise ingilizce altyazılı olarak izleyebilirsiniz. böylece hiç kelime kaçırmayacaksınız ve anlamını bilmediğiniz sözcüklerin nasıl yazıldığını görme fırsatı bulacaksınız.

    yabancı blog yazıları okumak. bu yöntem de farklı farklı konularda kelime haznenizin gelişmesini sağlayacaktır.

    yeni öğrendiğiniz kelimelerin telaffuzunu cambridge dictionary'den dinleyebilirsiniz. benim tavsiyem bunun ardından o kelimenin anlamını küçük bir deftere not almak ve kelimeyi cümle içinde kullanmak. bildiğim kadarıyla yeni öğrendiğimiz bir kelimenin hatırımızda kalması için 7 kere karşımıza çıkması gerekiyor. hepsini minik bir defterde toplamak ve cümle içinde kullanmak bu süreci hızlandıracaktır.

    4 ocak 2016 13:33

    2. hemen hemen hepimiz tarzımıza uygun ingilizce şarkılar dinliyoruz, değil mi? o zaman, sevdiğimiz şarkıların sözlerini internetten bulup çıkarttırıyoruz. sonra elimize bir sözlük alıyoruz ya da tureng, zargan gibi internet sözlüklerinden de ilk aşamada faydalanarak çevirmeye başlıyoruz. sonra, o şarkıyı tekrar dinlediğinizde melodi ile birlikte şarkının ingilizce sözleri ve türkçe anlamı da aklınıza gelmeye başlıyor. bence işin gramer boyutundan çok, kelime bilgisini geliştirmek için güzel bir yöntem.

    4 ocak 2016 17:06

    3. Okuma ve kelime bilgisine yardımcı olacak bir kaynak da ODTÜ yayınlarından çıkan reader at work.

    Çeşitli konularda güzel yazılar var ve soru da cevaplıyorsunuz. Bu sırada tabiki kelime bilginizi de geliştiriyorsunuz.

    Okul için proficiency vs gibi sınavlarda da oldukça yararlı olduğunu düşünüyorum.

    4 ocak 2016 20:51


    4. bence en önemlisi dizi izlemek. diziyi belli bir seviyeye gelene kadar tr altyazıyla izliyoruz, burası tamam. fakat daha sonrasında ing altyazıyla izliyoruz. (gizlinot: sezonlukdizi'de ing altyazı var) bu hem kelime dağarcığını hem de sözcüklerin yazımını hatırlamamıza yardımcı oluyor. zaten ing altyazıyla izleyebilecek kapasiteye geldiğinizde altyazısız da izlemekte sıkıntı çekmiyorsunuz.

    bir diğer önerimse bol bol yabancı şarkı dinlemek. ama öyle fasa fiso dans dans kopmalık şarkılar değil. çünkü çoğunda pek fazla söz olmuyor, olsa da anlamakta sıkıntı çekmeyeceğiniz kelimeler bulunuyor. (gizlinot: bu bir genelleme) kendinize beğendiğiniz bir tür bulun ve o yönde yoğunlasın. şarkıyı birkaç kez dinleyin ve sözlerini tahmin etmeye çalışın. daha sonra şarkının sözlerine bakın, doğru bildikleriniz çıktığında zaten motive oluyorsunuz ve hatalarınız çıktığındaysa beyninize daha çok yerleşmiş oluyor.

    3. önerim de cümle içinde kullanmak. bol bol alıştırma yapmak. rewrite, boşluk doldurma vs.

    sonuncusu da (gizlinot: tamam valla bu son fdkjgfd) ing kitap okumak. bir anda gidip shakespeare'e başlayın demiyorum. ama mesela remzi kitapevi'nde her seviyeye uygun kitaplar var. çocuklar için olan basitleştirilmiş kitaplardan yavaş yavaş başlayabilir ve devam ettirebilirsiniz. kitabın üstüne bilmediğiniz kelimeleri işaretleyip anlamlarını yazarsanız kitap gerçekten size bir sözlük olur.

    umarım yardımcı olabilirim.

    4 ocak 2016 22:14

    5. çoooookkk uzun bir yazı olacak. okuyanlara sabır.. :)

    tek kelimeyle a.j. hoge effortless english seti ingilizce öğrenmede çok iyi bir sistem. daha doğrusu dil öğreniminde tek doğru sistem. türkçeyi doğduktan sonra sürekli duyarak, önce kelime kelime konuşarak, bir zaman sonra yarım yamalak cümle kurarak ve düzeltildikçe doğrusunu söylemeye başlayarak öğreniyoruz. böylelikle grammer yapısını daha ilkokula başlamadan önce zaten duyarak hafızamıza kazımış oluyoruz. yabancı bir dili de bu şekilde duyarak, adım adım öğrenmemiz gerekiyor. eğer oturup ingilizce grammer çalışıyorsak bu test çözerken işimize yarıyor ama yazarken ya da konuşurken hangi tense'i kullanacağımızı düşünmekten akıcı bir şekilde bu eylemleri yapamıyoruz. oysa türkçe konuşurken, yazarken bunları düşünmüyoruz. effortless english'te bize bunu sağlıyor. fakat en az intermediate seviye ingilizce bilmek şart. bir de tabi sabır lazım.

    set içeriğinden ve nasıl çalışılması gerektiğinden bahsedersem:

    1- setin içerisinde mp3 dosyaları (gizlinot: 1 mp3te bir hikaye var ve bu hikaye farklı tenseler içeriyor), pdf dosyaları, soru cevap dosyaları var.

    2- öncelikle ilk mp3 dosyasını açıyoruz. (gizlinot: hikayeleri sırasıyla dinlemek önemli) bir güzel dinliyoruz. bir mp3 3 dakikaydı hatırladığım kadarıyla. bunu 5 kere dinliyoruz.

    3-sonra pdf dosyasını açıyoruz. pdf dosyasında mp3te anlatılan hikayenin yazılı olanı ve bilemeyeceğimiz düşünülen kelimelerin anlamları var. hikayede geçen kelimeler bunlar. bunu da okuyoruz. eğer isterseniz mp3le birlikte açıp takip edebilirsiniz mp3te anlamadığınız yer varsa.

    4-soru cevap kısmına geçiyoruz. bu da yine bir mp3 dosyası. dosyayı açıyoruz ve a.j. hoge bize o güzel ingilizcesiyle hikayeyle ilgili sorular sormaya başlıyor. sorduğu sorudan sonra durdurarak yüksek sesle uzun cevap vermelisiniz. öyle yes no demekle konuşmanız gelişmiyor. bu biraz sıkıcı bir bölüm çünkü bunu 1 ay boyunca günde en az 2 saat tekrarlamak zorundasınız. zevkli hale getirmek için zaman tutup ne kadar hızlı cevap verdiğinize bakabilirsiniz. kendinizle yarışın yani.

    1 ay sonra bir hikayeyi tamamen bitirdiğinizde diğer hikayeye geçiyorsunuz ve aynı adımları yine 1 ay süreyle tekrarlıyorsunuz. 6 ay boyunca bu sistemle çalıştığınızda gerçekten işe yarıyor.

    (link: https://www.youtube.com/channel/UCfYYi6aJNg70mFYnbBKcMQw buraya) a.j. hoge'nun youtube hesabını bırakıyorum. ilgilenenleriniz orada daha detaylı bilgiyi ve nasıl ingilizce çalışmanız gerektiğini öğrenebilir.

    not: bu programı ve daha bir çoğunu iş için, iş görüşmeleri için, effortless english paketini bitirip daha ileri seviyeye geçmek için olan paketini sitesinden para ödeyerek alabilirsiniz. bilmediğim yönteme para vermek istemiyorum derseniz de sitesinden mailinizi yazıp 1 hafta boyunca size her gün bir konu gönderilmesini sağlayabilirsiniz. (gizlinot: ben ilk deneme paketini almıştım 3 sene önceydi hala var mı böyle bir uygulama bilmiyorum) onun dışında zaten internet derya deniz mutlaka ücretsiz ve bölümlerin tamamını bulabileceğiniz bir yerler vardır.

    (link: http://effortlessenglishclub.com deneme sürümü) için kendi sitesi burada.

    not 2: deneme sürümü için link verirken gördüm hala deneme dersi veriyor.

    4 ocak 2016 22:26

    6. öğrendiğim her dili aşağıdaki yöntemlerle ilerlettim, belki bilenen ve yukarıda yazılan şeyler ama ben de yazmak istedim.

    ben yabancı dizi izlerken durdurarak izliyodum sürekli. herhangi bir soru cümlesi ya da kalıp duyduğumda da durdurup iki üç kez sesli bi şekilde tekrarlardım. bence sesli konuşmak ya da daha doğrusu kendi kendinize konuşmak çok işe yarıyor. o cümleye/kalıba yabancılık hissetmiyosunuz, sanki sürekli kullanıyomuşsunuz gibi oluyo.

    ve tabii ki dil öğrenmenin olmazsa olmazı kitap okumak. bilmediğiniz kelimelerin anlamlarına bakıp, not etmek.

    Ayrıca benim en sevdiğim şeylerden biri de şarkıların sözleriyle birlikte çevirilerini okumak. Bu şekilde hem şarkının sözlerini ezberleyip eşlik edebiliyorum hem de yeni kelimeler öğreniyorum.

    Ve süslüler tabi ki yabancı vlogger'ları izlemek de güzel bir yöntem olabilir.

    4 ocak 2016 22:29

    7. şöyle bir site var, videolu ve alt yazılar var. ilk izliyorsunuz sonra tekrar video oynuyor alt yazıdaki boşlukları dolduruyorsunuz falan. güzel ve etkili bir yöntem.

    https://tr.englishcentral.com/videos

    5 ocak 2016 10:26


    8. ne demişler ' use it or lose it' :) bu da her gün mutlaka ingilizce içeren birşeyler yapmanız demek, haberleri bir de ingilizce kaynaklardan okuyun, eğitiminiz ya da işinizle ilgili ingilizce kaynaklardan bir sayfa da olsa bir şey okuyun, dizi film youtube herkes söylemiş zaten, ilgilendiğiniz konularla ilgili yabancı forumlara da üye olun, hatalı da olsa yazın bir şeyler, cep tlf bilgisayar gibi cihazlarınızı ingilizce dil seçeneğinde kullanın, alışveriş, yapılacaklar listelerinizi ingilizce yapın vs vs... işleyen demir ışıldar, her gün biraz daha ilerlettiğinizi göreceksiniz

    5 ocak 2016 11:34

    9. az biraz gramer bilginiz varsa en basit yolu konuşmak. Bulun bir tane ingilizce bilen birini vakti varsa açın facetime, skype, whatsapp görüntülü konuşma. Dil okuyarak, gramer ezberleyerek yapılacak bir iş değildir.

    Konunun uzmanı mıyım? evet. Çünkü hem dilbilim hemde mütercim-tercümanlık mezunuyum. Ki bunun öncesini de katarsak, gönül rahatlığı ile ahkam kesebilirim. Neyse dönelim konumuza. Mesela nasıl yardımı olacak diyebilirsiniz? açıklayalım. İlk başlarda cümleleri yanlış kurabilirsiniz, korkmayın. Karşı taraf dalga geçerse biraz motive kaynağı olsun ama ileri rencideye varacak bir konuşma tarzı varsa silin onu! milyonlarca ingilizce bilen insan var. O konuştukça, şahit oldukça, sizinde bilgileriniz yerine oturacak. Dile maruz kalmanız gerek ki etkisi olsun. Bir çok kişi yazıda çok güzel ingilizce bilir ama sıra konuşmaya gelince? işte dil lobunun aktif olması için konuşmak gerekir. Bol bol konuşun. yalan yanlış fark etmez. Konuşun. Çabalayın. Hiç bir çabanın sonu emeksiz kalmaz. Deneyimle sabittir. İnanın ve hırslanın. Hırs böyle şeyler için çok güzeldir.

    mesela bende ispanyolca öğrenmek istiyorum ama ileri düzey değil. Şu an ki erkek arkadaşımla böyle iletişim kuruyoruz. O bana önce nasıl söyleneceğini söylüyor sonra ingilizcesini söylüyor bende anlamış oluyorum. O konuşurken ufak notlar alıyorum. Dil aktivitesi yapmak için, bazı seslerin daha rahat çıkması için dil çalışması yapıyoruz. O gösteriyor bende yapmaya çalışıyorum. Örneğin carino demek için yarım saat uğraştım ama artık onun gibi çıkarabiliyorum. Küçük bir şey ama çalışınca oluyor.

    not : eğer çekimser iseniz en kötü bana yazın. İşlerim bazen çok yoğun oluyor ama birlikte konuşabiliriz, ne nasıl yapılır araştırırız. Bu konuda size yardımcı olacak insanlarla tanıştırabilirim . her şey mümkün.

    8 aralık 2016 12:23 8 aralık 2016 12:25

    10. sözlüktaşlarım, ingilizce öğretmenliği okuyorum ve öğrenciliğim boyunca alanım teorik olduğu kadar pratik bölümüyle de ilgilendim. gerek birebir gerek sınıf dersi verdim bir çok seviyeden öğrencime. şu ana kadar yazılanları okudum bazılarına katılıyor bazılarına katılmıyorum ama hem teorik hem de pratikten aldığım destekle mütevazı önerilerimi yazmak isterim.

    Önerilere başlamadan önce yetişkin eğitiminin en ayırıcı özelliğinden bahsedeyim size; yetişkin öğrenciler daha önce okul ve ders içerikli ortamlardan geçtikleri için kendi eğitim eğilimlerine daha hakimdirler ve bunu şu şekilde avantaja çevirebilirsiniz. ilerlemek istediğiniz dile başlamadan önce geçmiş eğitim tecrübeleriniz üzerine düşünüp hangi yoldan daha kolay öğrendiğinizi tespit edebilirsiniz. mesala şu öğretmenin bize şarkı dinletirdi ben öyle çok güzel öğreniyordum gibi ufak tespitler ile işiniz kolaylaşacaktır. bazılarımız işitsel bazılarımız dokunsal bazılarımız okuyarak öğrenir, çok normaldir. bu sebeple her öneri sizin için olmayabilir, geçmişe dayalı tespitler de sizin bu önerilerden hangilerinden daha fazla verim sağlayacağınızı seçmenize büyük katkı sağlar diye umuyorum.

    1- bir çok dil eğitim kuruluşu derslere başlamadan önce veya size bir program satmadan önce bir seviye testi yapar. bu seviye testine girip kayıt olmayabilirsiniz. seviyenizi öğrenmeniz size için nasıl bir yol izleyeceğiniz hakkında daha çok fikir kazandırabilir.

    2- dizi, film gibi görsel ve işitsel materyaller niye çok öneriliyor diyorsanız kısa bir açıklama yapıcam tüm ders kitabımı anlatmadan. kendiniz çalışırken eksikliğini hissedeceğiniz en önemli element negatif dönüttür. buna düzelticiler diyebilirsiniz aslında. örneğin konuşmaya çalışırken yaptığınız bir hatayı yalnız iseniz kendiniz düzeltemeyeceğinizden bunu fark etmeniz fark etseniz de anlamlandırmanız güç olabilir daha kötüsü yanlış olabilir. dizi ve filmler bu konu da size yardımcı olacaktır sadece kendi kullanımınızı değil o dilin anlamlı bir bağlamda kullanımını gösterecektir.

    -eğer seviyeniz düşük ise dizi izlemek harika bir çözüm değildir, kafanızı karıştırması muhtemel bir çok gramer yapısını içereceğinden kendinizi fazla bir yük altına girmiş gibi hissetirebilir. bunun yerine cartoon network'ün çok keyifli çizgi filmleri var ve ben bir yetişkin olarak da keyifle izliyorum. kelimeleri daha kolay seçebilir bağlamı daha kolay anlayabilirsiniz. derhal altyazısız izlemeye tabii ki başlamayın ancak bir ik i ay sonra kendinizi ingilizce altyazıya terfi ettirmeyi de unutmayın.

    -orta ve yüksek seviyeler için altyazılarınızı ingilizce tercih edin eğer edebiliyorsanız hiç etmeyin. kendinizi zorlamaktan çekinmeyin, dozunda biri zorlanma motivasyon için gereklidir. çok sevdiğim the office ve parks and recreation dizilerini tavsiye ederim. yetişkin bir insanın hayatında yaşayabileceği bir çok bağlamda geçtikleri için.

    ayrıca tüm süslülere yardımı dokunacak bir aktivite öneriyorum, youtube da artık isteyen herkes videolara altyazı yapabiliyor, sevdiğiniz bir güzellik kanalının videolarına türkçe altyazı ekleyebilirsiniz. bunu yaparken seviyenize göre vaktinizi alıcaktır ve ihtiyacınız olan yardımı sözlükten ve gramer kitaplardan alarak yapabilirsiniz, size bir bağlam içeren çeviri aktivitesi olur.

    3- eee ben yazarak okuyarak öğreniyorum diyorsanız sevgili süslüler

    her seviye için günlük tutmak harika bir aktivitedir. hem öğrendiklerinizi tekrar ettirir (kelime, gramer ve bağlam) hem de dili izin günlük hayatınızın içine dahil eder bağlamsal olarak. yanınıza ufak bir sözlükcük koyarsanız yeni kelimeler ve kullanımlarını da öğrenebilirsiniz. blog ve gazete okumak özellikle düşük ve orta seviyelere tavsiyemdir, okumakla kalmayıp ufak bir özetini de çıkarırsanız. hem okuma hem anlama hemi de yazma aktivitesi haline gelebilir. günlük sevmeyenlere özet çıkarmayı şiddetle öneriyorum.

    seviyeniz biraz yüksekse size köşe yazısı ve hatta biraz daha akademik şeyler okumanızı tavsiye ederim, akademiden kastım tıp dergileri veya terim dolu alan makaleleri değil. natgeo dergileri, discovery dergileri size yardımcı olacaktır. baktınız artık kesmiyor, kitapları elinize alabilirsiniz.

    bir de her süslüme önerim seviye fark etmeksizin, ufak bir defter alınız. bu deftere alışveriş listenizi veya yapmanız gerekenleri ingilizce not alabilirsiniz. günlük kullanacağınız ingilizceyi benimsemenizi sağlayacaktır, yurt dışına tatile gittiğinizde kolayca yardım isteyebilip kolay iletişim kurmanıza katkısı olur.

    5- konuşacak biri yoksa aynada konuşun. biliyorum garip geldiğini ama yapın. yaptırın. bunun teorik arka planını açıklamaya vakitim yetmeyecek.

    6-ingilzce konuştuğunuz bir whatsapp grubu kurabilirsiniz arkadaşlarınızla.

    4- bir adet sözlüğünüz bir adet de gramer kitabınız bulunması şarttır. gramer kitabını kendiniz gidip bakıp sizin en iyi anlatacağınız şekilde anlatanı seçmenizi tavsiye ederim. headway, face to face gibi kitaplar yardımcı kaynaklardır kullanabilirsiniz tabii ki hatta kullanın ama gramer kitabı değildirler. gramer kitabı öğretmenlerin kullandığı kitaplardır, size bir önerim els inside out kitabıdır hem örnek verir hem türkçe açıklar he m de çeşitli aktiviteler ve test içerir. lisede dil bölümü seçen öğrencilerin çoğuna bu kitapçıktan aldırılır ve başucu yaptırılır. başlamak ve geliştirmek için çok elverişlidir.

    eğer siz zaten ileri bir seviyedeyseniz, practical english usage gibi daha kapsamlı eğitim alanında referans olarak kullanılan kaynaklar tercih edebilirsiniz. ama ilerinin altını çiziyorum, diğer türlü kafa karıştırıp motivasyonunuzu bıçaklayabilir.

    şimdilik her öğrenciye genelleyebileceklerim bunlar. eğer bir sorunuz olursa keyif alırım cevaplamaktan. umarım yardımcı olabilmişimdir.

    9 aralık 2016 01:05