babam ayda iki bin lira harçlık veriyor ve hiçbir ihtiyacıma yetmiyor, iş de bulamıyorum?

mezun oldum, işsizim. ailemin evinde yaşıyorum. annem sağ değil, babam emekli. ayda iki binle ped, yüz temizleyici, canımın çektiği birkaç atıştırmalık alsam anında para bitiyor. öğrencyken yemek yapma derdim yoktu, o yüzden yemek yapmayı da bilmiyorum. eve çok yakın ve çok ucuz bir esnaf lokantası var, akşamları orada yiyoruz babamla. babam bir tabak ıspanak yiyip doyuyor, yanında aşırı bol ekmek yiyor. ben ekmek sevmiyorum ve iki tabak yemeden doyamıyorum. sırf babamın yanında mahcup olmamak için babamı taklit edip bir tabak yemek ve yanına bol ekmek yiyip sanki doymuş gibi yapıp masadan kalkıyorum. çok utanıyorum, işsizim diye karnımı doyuracak kadar yemek yemeye bile utanıyorum. kitap almak için harçlığım yetmemişti, cashback uygulamasına kaydoldmuştum. kitap için babamdan azıcık para rica ettiğimde banka uygulaması kullandığımı görünce "sana söylemedim ama o bankalar daha çok harcatmak için öyle uygulamalar yapıyorlar" filan dedi. dedim ki "ben ihtiyacım olan şeyden tasaruf edebilmek için yapıyorum, kitap maliyetim düşsün diye". yine de parayı verdi (300 lira mı ne istemiştim) babama da kızamıyorum, emekli ne de olsa ama böyle yaşamaktan bıktım. iş yok. internetten para kazandıran işler için ise şahıs şirketi açmak ve bağkur primi ödemek gerekiyor. bağkur ve muhasabeci masrafı zaten ayda on bini aşar. oysa benim elime geçen para aylık iki bin :') ne yapabilirim süslüler, sağlıklı yemekleri öğrensem zeytinyağına da para yetmiyor. işsiz ve yoksul aileden gelme bir mühendise ne önerirsiniz?

1. Süslü ne mühendisisin hangi şehirdesin? Öncelikle yemek yapmaya başla yavaş yavaş inan öğrenirsin. Makarna yapsan bile olur en azından doyana kadar yersiniz. Sana önerim mühendis olarak iş bulana kadar bir yerde çalışman olur. Hem para kazanırsın hem özgüvenin yerine gelir. Ben de mühendisim istersen cv'ni birlikte düzenleriz, alanına göre belki tavsiye de verebilirim. Babacığına ve sana çok sarılıyorum. Bu zor günleriniz de geçecek.

16 ocak 2025 20:17

2. canım süslü zeytinyağ ile yapmak zorunda değilsin yemekleri, ayçiçek yağı kullanıyor çoğu kişi (ben de ayçiçek yağı kullanıyorum). ayrıca yemek yapmak çok zor bir şey değil internette çeşit çeşit tarif var. hem temiz olur hem de yaptığın yemek, iki kişiye bir iki gün yeter.

16 ocak 2025 20:25

3. Niye yemek yapmadığınızı asla anlayamadım, youtubeda googleda milyonlarca basit tarif var ıspanak demişsiniz, hadi temizlemesini geçelim ıspanağı yapmak ne kadar zor olabilir bu taraf bana hiç inandırıcı gelmedi açıkcası her gün 1 öğünü dışarıda mı yapıyorsunuz? İş için de bu sürede vasıfsız işlere başvurmanız lazım maalesef asgari ücret >>>>>> 2000tl. Üstteki süslü doğru söylemiş kasiyerlik, mağaza görevlisi gibi işlere başvurun sürekli

16 ocak 2025 20:26

4. İnternetten ne iş yapmayı düşündün de bağkur dert oldu?

16 ocak 2025 20:27

5. Yemek yapmayı öğrenmek zorundasın süslü, dışarıdan yemekten çok daha ucuza gelir, eğer bu şekilde bir gelir durumunuz varsa bence zaten dışarıda yememelisiniz kesinlikle, makarna yapmak en basiti mesela

Bunun dışında önerim girip bir cafeler çalışman, en azından günlük para kazanırsın ve çıkışın kolay olur, yaşadığın yer neresi bilmiyorım ama özellikle pahalı semtlerdeki cafelerde elemana ihtiyaç oljyor her zaman, tek tek gezip sorabilirsin

Mühendissen ders de verebilirsin, armuttan ilanlara bak, facebooktan özel ders gruplarını bul, bu şekilde hala beyaz yaka olup ek ders veren arkadaşlarım var

Köpek gezdirebilirsin, yine ilanlara bakmanı öneririm

İnşallah tez zamanda iş bulursun da gelir sıkıntın kalmaz, senin için dua edeceğim

16 ocak 2025 20:29

6. Süslü yemek yapamamanı hiç anlamadım, öğrenciyken bir tost bile mi yapamadın? Hafif bi troll kokusu geldi ama neyse. Kolaylıkla çalışabilirsin zincir markette. Ama yemek yapmayı çöz yani bi makarna en azından yapabilirsin 9 yaşındaki kardeşim yapıyor, bir de bilirsin erkekler kolay doymaz baban 1 tabakla doyarken sen iki tabak yemeden doyamam gibi koşullanmışsın o da bi tuhaf geldi, hani şu an evdesin çalışmıyorsun iki tabaktan aşağısı beni doyurmaz diyorsun, çalışınca hele de beden gücüyle çalışınca insan yoruluyor ve acıkıyor gerçekten, işe girince en az 4 tabak falan yemek istersin o yüzden hazır vaktin de varken yemek yapmaya başla. Refikanın kanalında 100 liraya 150 liraya mal olan yemekler var, altı kişiye yetecek kadar çıkıyor o tariflerden

16 ocak 2025 20:36

7. Süslüm gerçekten dışardan bakınca tek çaren gidip bir mağaza market vs çalışman. En azından aylık 22 bin ₺ kazanırsın. Ki 2 binden çok daha iyi olur senin için düşünsene. Yarısını da babana verirsin belki o da rahatlar biraz. Sakın böyle karşıdan konuşmak kolay diye düşünüp beni yanlış anlama. Aynı olmasa da eminim hepimiz benzer yollardan geçtik. Hayat çoğumuza karşı epey acımasız. Mesela bu ay kiramı ödeyemediğim için birazdan ev sahibimi arayıp bana biraz zaman vermesini isteyeceğim. :) bir de  Lütfen yemekleri evde yap, bir makarna bir çorbayla iki gün tıka basa doyarsınıx. Arada bir de tavuk, haftada en az 2-3 gün bakliyat. İnan hepimiz böyle yaşıyoruz ve evet çok zor günlerden geçiyoruz. Dualarım seninle, bu karanlıktan çıkman ve her şeyin yoluna girmesi için ben de senin için dua edeceğim.

16 ocak 2025 20:36

8. yazıp yazıp sildim de. babana destek olmak ve mahcup hissetmek istemiyorsan market alışverişi yapmasını söyle ve evde yemek yap. yemek yapmayı bilmiyorum ne demek? ben 20 yaşımda erasmusa gittim o güne kadar bir makarna bile haşlamamıştım. açtım tarif izledim yaptım. 1 kötü olur 2 eh olur 3üncüden sonra çözülür. süslü sözlüğü biliyorsun youtube kullanmayı bilmiyorsun? eminim o da bi sıcak ev yemeği yemek istiyordur. bi tabak ıspanakla yarım ekmek yemek eminim onun da hoşuna gitmiyordur!

her ay yüz temizleme jeli mi alıyorsun? 2 bin bu saydığın temel ihtiyaçlara yetmeyecek bi para değil. fazlasını istiyorsan ne iş olursa olsun yapman gerekiyor.

16 ocak 2025 21:00

9. Baban doymuyor, doysa ekmekle doyurmaya kalkmazdı kendini. Parasızlıktan kendini doyurmaya çalışıyor. İnternet derya deniz, yemek yapmayı öğrenmen lazım.

16 ocak 2025 21:04

10. ilk kez bir sorunun troll olmasını bu kadar çok istedim. ben de ingilizce öğretmeni ve işsizim, canıma tak ettiği anlarda direkt aklıma a101 migros veya avmlerdeki mağazalar veya kahve dünyası gibi kafeler geliyor. ilk olarak kesinlikle iş başvurularına başlaman lazım bu gibi yerlerde. gururuma yediremiyorum vs. diyorsan bence böyle düşünme şuan bu saydığım yerlerde çalışanların neredeyse hepsi üni mezunu bizim gibi insanlar. onun dışında aç nefis yemek tariflerini kolay yemeklerden başla. emin ol tereyağı zeytinyağı hepimiz için lüks şuan

16 ocak 2025 21:58