body dysmorphia? kendimi fiziksel olarak kilolu olduğum halde gayet zayıf ve fit görüyorum böyle bir durum yaşayan var mı? sebebi ne?

arkadaşlar boy 1.69 kilo 93. yaş 30 aslında soru gayet açık ama biraz daha sormak istiyorum, kızlar resmen 18 yaşından beri gayet balık etli bir insanım 65'ten aşağısını en son ilkokulda gördüm. lisede üniversitede vesaire 65 70 75 o aralıktayken ve gayet balık etli kabul ediliyorken hep small medium falan giyiyordum ve gayet de oluyordu şu anda da 93 kiloyken xl giyiyorum ve gayet oluyor. ancak xl giymeme rağmen hiçbir zaman çevremde kilolu olduğuma dair bir emare görmedim. yani nasıl anlatayım mesela ezelden beri erkek arkadaşlarım vücuduma tapıyordu. şu an eşim var (3yildir evliyim) tartı da 93 olmama rağmen sürekli vücudun çok güzel vesaire diyor. cinsel hayatında hiçbir bozukluk yok. 3 yıl önce evlendiğimde de 85 kiloydum. yani aslında liseden 30 yaşına kadar 65'ten 95'e bir 30 kiloluk artış mevcut. ancak ben hiçbir şekilde bu artışı algılayamıyorum. son zamanlarda birkaç tane l kıyafetimin dar gelmesiyle trendyol curve serisinden birkaç güzel mini elbise falan sipariş edecektim ancak elbiselere bir baktım hani orada kilo boy falan yazıyor ya benim boyum ve kilomdaki insanlar hep 3x large falan almış en az alan 2 xl falan almış neyse bir iki kıyafeti xl 1 2 kıyafeti 2 xl aldım. sonuç olarak 2x large da xl da oldu. ama large giydiğimde oluyor arada. neyse şu sıralar çocuk yapmak istiyoruz doktora gittim bana obez bir olduğunu söyledi ve 30 kilo vermeden tüp bebek yapamayacaklarını söyledi en son 14 yaşında falan 63'dum. bu arada eski milli yüzücüyüm ve 5 yaşından 24 yaşına kadar falan hep full yüzdüm. neyse doktor obez falan deyince aklım başıma geldi şimdi biraz kilo vereyim diyorum ama kilolu muyum acaba? aynaya baktığımda dolu bir kadın görmüyorum gayet fit ve seksi bir kadın görüyorum. bu konuyu psikoloğum ile görüşmeli miyim? sizce gerçekten kesin somut olarak kilolu muyum sonuçta 93 kiloyum. ama 93 kilo olup sporcu olup obez olmayan başka birileri var mı? bmi denilen ve kadın doğumcunun kullandığı tabloyu hakkında biraz araştırma yaptım sporcular için geçerli olmadığı falan okudum. neyse kısaca sizce kilo vereyim mi sizce ben kesin şişman miyim bu konuyu psikoloğumla konuşayım mı tartı da 93 görmeme doktorun kilo ver demesine ve 2x large kıyafetin üzerime olmasına rağmen (biraz pot ama xl da oldu o da şişman) asla kendimi şişman olarak algılamıyorum sizce psikolojik olarak bir sıkıntı ve body dysmorphia var mı lütfen yorumlarda çok yüklenmeyin yani şişmansınız falan deyin de onun dışında kendimi algılamaya çalışıyorum sanki gerçeklikle algım kopmuş gibi hissediyorum

1. Ayrıca konuyla alakası var mı bilmiyorum ama biseksüel'im evlenene kadar kız arkadaşlarım da sürekli vardı genellikle takılmalık şeyler bir dönem Amsterdam'da falan yaşadım yaklaşık 45 civarı kız arkadaşım oldu gençlikde hahahaha onlar da vücudumu hep çok beğenirdi ve hep çok fit olduğunu söylerlerdi bu da algımı bozmuş olabilir mi? Yani teknik olarak 93 kilolu bu bilgi bende var ama beynime girmiyor. Şu an tamamen tekeşli bir evlilik içinde olmama rağmen kadın erkek herkes sürekli yazmaya ve iltifat etmeye devam ediyor. Kendi vücudumun algısının bu kadar dış insanlarda olması da bence çok sağlıklı değil. Yani vücudum hakkındaki bilgi ve öngörüm acaba sadece dış kaynaklardan beslenen bir öngörü mü?

14 mayıs 2024 10:44

2. Large giydiğinde oluyor ama nasıl oluyor iste sorun bu. Türkiyede kadınların cigi vücuduna uygun giyinmeyi bilmiyor yanlış beden kıyafetler giyiyor hep. senin önce bu konuda bir psikolojik yardım alman gerek. Nasıl ki 55 kilo kadınlar kendini kilolu görüyorsa ve bu bir sorunsa senin kendini 93 kiloda şişman görmemen de aynı şey işte. Kiloluyum deyip fazla kiloyu kabul ediyorsun ama beyin şişman olduğun algısını reddediyor kalkıp bize soruyorsun. sizcesi bizcesi yok bu işin vki çok açık otur hesapla ona göre harekete geç. bu kilo verme sürecini dolayısıyla tüp bebek tedavini bile etkileyebilecek bir şey. Bugüne kadar Cinsel açıdan sorununun olmaması vücuduna tapılması falan cool story hep acı gerçeği doktor yüzüne vurana kadar sen kendini kandırmışsın sadece.

14 mayıs 2024 10:49

3. YA bir de çok merak ettim şu çok beğenilen herkesin övmelere doyamadığı vücudunun fotosunu bize de atar mısın.

14 mayıs 2024 10:51

4. 6 yıldır spor yapmayıp hala kendini sporcu olarak kabul edemezsin

Obez olmadığına çok iknasın ve bizden de destek bekliyorsun. Tamam sen obez değilsin bilim yanıldı. Hadi şimdi git bebek yap

14 mayıs 2024 10:52

5. Son olarak vücut yapısı olarak karnım dümdüz ve benim İnce geri kalan Kolum bacağım kalçam göğsüm her yerim kilolu. Ama bu kilolu olduğunu mesela bacağıma tek başıma bakınca algılıyorum ama vücuduma bakınca algılamıyorum

14 mayıs 2024 10:53

6. Anonim 1 2 3 cevaplarınız için çok çok teşekkür ederim. Yok zaten geri zekalı değilim 93'ün kilolu olduğu bilgisi var bende boyum da uzun sayılmaz.

Tamamdır psikoloğuma bu konuyu danışacağım.

Bu arada vücuduna göre giyinmeme konusu da dogru olabilir. Ona biraz daha 2 XL falan kıyafet alıp ya da xl deneyerek okeylemeye çalışacağım beynimde.

Bu arada spor konusunda 6 yıldır mesela haftada 2 falan yüzüyorum ondan önce haftanın 7 günü de yüzüyordum.

Şu anda 30 yaşında aktif olarak haftanın bir günü trekking yapıyorum haftanın 2 günü yüzüyorum+fitness yaklaşık olarak da haftanın 7 günü günde bir saat yürüyorum.(O gün yüzsem de trekking yapsam da bu bir saat yürüme sabit)

14 mayıs 2024 10:59

7. body dysmorfia vücudunuzda bir sorun olmamasına rağmen ya da az bir kusur olmasına rağmen sizin onu çok büyütmeniz ve kendi kusurlarınızı saplantı haline getirmeniz anlamına geliyor. Yani "kiloluyum ama bana o kadar kiloluymuşum gibi gelmiyor, hatta çok güzelim" dediğinizde dismorfik bozukluk olmuyor. İnternette her duyduğunuzu kendinize uyarlamayın önce.

Ayrıca bir hekim size kilo fazlanız var, az buz değil 30 kilo vermeniz lazım çocuk sahibi olabilmeniz için demiş hala "yoo gayet iyiyim, herkes vücuduma bayılıyor, aynada aşırı seksiyim" demeniz mantıklı değil doğru. Ama bu psikolojik bir bozukluktan ziyade sizin sorununuzu halı altına süpürmeye çalışmanız gibi geldi

14 mayıs 2024 11:00

8. canım hiç üzülme dert ettiğin şeye bak. vücudunun fotosunu at biz en ince detayına kadar inceleriz aklın başına gelir öptüm canım <3

14 mayıs 2024 11:01

9. Anonim 4 cevabınız için çok teşekkür ederim sizce bu delusional bir şımarıklık mı? Yani psikoloğuma sormam gerekiyor mu sanrısal mı?

Yoksa sadece kişilik kusuru mu?

14 mayıs 2024 11:03

10. bu arada kilolu kadınlara üzülmesin diye ben de çok iyisin şekerim çok fitsin falan diyorum ama gerçekte öyle düşünmüyorum. Kör değiliz. sevgiliniz de kilolu beğenen biridir. Var öyle erkekler. 93 kilo olup şüşko olmama ihtimaliniz yok. gerçekleri kabul etmemek demek ki size daha kolay geliyor :)

14 mayıs 2024 11:04