cilt bakım rutinim hakkında bana yardım edebilir misiniz?

merhaba süslüler, karma/yağlı ve epey hassas bir cilde sahibim. geniş gözeneklerim, sivilcelerim ve sivilce izlerim sebebiyle asit içeren bir rutin oluşturmaya karar verdim. doa kozmetikten arbutin ve niacinamide almayı düşünüyorum. ikisi art arda kullanılabilen içeriklermiş araştırdığım kadarıyla. kullanım olarak haftada bir ile başlayıp yavaşça arttırmam daha iyi olacaktır muhtemelen. sizce seçtiğim ürünler cildim için doğru mu ve doa kozmetik kaliteli bir marka mı, bana bu konuda tavsiyeleriniz neler?

1. süslüm öncelikle arbutin ve niacinamide bir asit türü değiller. arbutin lekelerle savaşmak -sivilce izleri, güneş lekeleri- için etkilidir. niacinamide lekeler, gözenekler, sebum dengesi alanlarında işe yarar. ikiside asit olmadığı için her gün sabah akşam kullanıma uygunlardır. özellikle niacinamide çok işine yarar karma yağlı ciltliler için bir nimet.

asitlerden de ufak bahsedeyim kullanmak istiyorsan. salisilik asit, laktik asit, mandelik asit, azelaik asit, glikolik asit, retinoidler gibi gibi asit türleri var. bunlar ciltte mikro mikro soyulmalar yapan düzenli kullanımda (güneş kremiyle birlikte düzenli kullanımda olmalı çünkü cilt ürünler tarafından yenilenirken güneşe hassas hale geliyor ve lekelenme durumu kolaylaşıyor) cildi güzelleştiren içerikler.

bir yorum daha katayım asitlere... asitleri deneyip araştırıp yorumlayan insanlar ve tabii ki markalar da asitlere yeni başlayanlar için en fazla haftada 2 ve en fazla 15 dakika tutulmalıdır derler. bu sürenin yağlı ciltliler için uzayabileceğine inanıyorum çünkü kuru ciltliler kadar hassas ve pul pul dökülüp cildimizi asitle yakacak kadar kuru değil bizim cildimiz (açık sivilce yaraları yoksa tabii ki).

"!bu şekilde cildiniz yanaaar!" söylemlerinden sonra ben de haftada 2 ve 15 dakikadan uyguluyordum asitlerimi ama beklenen vaatler karşılanmayıp bir halta yaramadığını fark edince haftada 3 ve en az 20-30 dakikaya çıkarttım. şu an sivilce, siyah nokta, leke problemi çekmiyorum.

iyi geceler süslüm :))

25 nisan 2022 02:50

2.  Beni aydınlattığınız, bu bilgileri benimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim süslüm. İyi geceler size de

25 nisan 2022 02:59

3. Niacinamide yıllarca kullanmış ve araştırmış biri olarak diyebilirim ki yavaş yavaş başlayın 1 gün durup 1 gün kullanmak gibi. Yüksek yüzdelerde niacinamide ciltte birikme yapıyor ve sonrasında sivilce oluyor bunu da youtube dermatologları söylüyor ki ben de yaşadım. Az az kullanınca daha etkili oldu. Sabah akşam sürmeye hiç gerek yok. Zaten etkisini en az 6 haftada falan görüyorsunuz, sabırlı olun.

25 nisan 2022 05:00

4. Anonim 3, eğer çift aşamalı temizlersek yine de birikme oluyor mu?

25 nisan 2022 08:01

5. birikmeden kastınız nedir a3 süslüm?

seçenekleri düşünüyorum: farklı içeriklerde ürünlerin üst üste kullanılması cildi yorabilir hatta cilt o kadar ürünü ememeyeceği için ürünlerinizden tam verim alamazsınız. belki de birlikte kullanılmaması gerekilen içerikler birlikte kullanılmıştır bu da cilde çok zarar verebilir örneğin c vitamini salisilik asit ile birlikte kullanılmaz. kat kat çıkılan ürünlerde silgi silgi soyulmalar da olabilir. bu durumlarda ürünün iyi çalışmadığı düşünülebilir...

ayrıca sadece yüzdesiyle de alakalı değil sizin dediğiniz yüzde meselesi, her cilt bakım ürünü adında satılan ürüne sırf yüzdesine ve adına göre güvenemeyiz, içerik listesini araştırmak zorundayız cildimizin verebileceği tepkileri dikkate alarak ki o halde alerji yaratabilecek içerik gördüğümüzde o ürünü kullanmayız ya da temkinli yaklaşırız. birikme kısmına da bakarsak akşam makyajınızı temizlemezseniz o da birikir, cilt temizliği daha ayrı bir konu...

a4 süslüm soruna cevap olarak dermotologumun dediğine göre benim cildime uygun değil, yani çift aşamalı temizlik bir zorunluluk değil, her cilt çift aşamalı temizlik ile anlaşamıyor. kil maskeleri, kimyasal peelingler gibi haftalık gözenek temizliği iş görür.

yüzde için başlangıçta niacinamide toniği ya da %5'lik niacinamideler normal, karma, yağlı ciltli tanıdıklarımda gayet çalıştı. ciltten cilde değişir tabii ki deneyimler ama benim deneyimlerim bu yönde :)

bence içerik kullanırken önemli olan nokta içeriklere odaklanmak. örneğin yaz sabahı özellikle sebum dengesine odaklanılıp yüz temizleme jeli, mandelik asit tonik, niacinamide ve güneş kremi ile kısa ve öz bir rutin oluşturulabilir gibi...

25 nisan 2022 08:59

6. Birikme derken şöyle aslında başlarda iyi geliyor gibi oluyor ama yüzdesi yüksek olunca cilt sonradan kızarıklık sivilce şeklinde tepki veriyor.

(link: https://www.instagram.com/p/CUg0KspoUGZ/?hl=tr ) aradığım videoyu bulamadım ama burda da bi dermatolog bahsediyor bu yüksek yüzde konusundan.

30 nisan 2022 06:19

7. a3 süslüm internetteki dermatolog önerilerinin ve diğer insanların deneyimlerinden en önemlisi size neyin iyi geldiği. videonun yorumlarını da okursanız birçok kişi videoda yanlış yol diye anlatılan şekilde içeriği uzun süre deneyimlediğini ve süreçten ve sonuçtan memnun kaldığını yazıyor.

illaki kontrol altında olmak için -ki elbette tercih edilebilmesi mantıklı- cildinizi yakından gören ve cildinizin hangi içeriklere tepkileri olduğunu, cilt tipinizi anlatabileceğiniz bir dermatolog ile görüşmek olacaktır. maalesef biiiir sürü rezil dermatolog hikayeleri de var dermatologların çoğu da cilt ilaçlarını deneme yanılma yoluyla kullandırıyor, bazıları verdikleri ürünlerle hastaların yüzünü yakıyor. çoğu da soyucu ürünler kullandırıp kışın güneş yok yazları güneş kremiyle ürünü kullanmaya devam edebilirsiniz diyor, ergenliğimde gittiğim bir dermotolog yüzünden şu an alnımda bir güneş lekesi var... bir keresinde de arkadaşım, kardeşim ve ben aynı dermatologdan farklı günlerde farklı sorunlar için randevu almıştık ve gün sonunda hepimize aynı ilaçları verdi ve bunlar yıllar önce kullandığım ve etkisini görmediğim ilaçlardı, belki hangi ilaçları seçtiğini söyleseydi ona cevap verebilirdim ve vaktim çöp olmazdı, dermatolog geçmişim olduğunu söylemiştim... yani güvenilir bir dermatolog da bulmak önemli.

bazen de ürünleri cilde alıştırmak gerekiyor okuduğum kadarıyla mesela çoğu cilt c vitamini ile anlaşamıyor, uzun bir süre (belki 6 ay - 1 sene) kullanmak gerekiyor, bu süreçte cilt sivilce kusabiliyor, sürece dayanabilen, cildini c vitaminine alıştırmak isteyen süreci göze alıyor ancak cildin anlaşamadığı içerikle devam etmek yerine düşük dozlarda veya c vitamini türevleriyle başlamak ya da aynı soruna hizmet edebilecek muadil içerikler kullanmak bence daha mantıklı. ancak uzun süre kullanıma rağmen işe yaramıyorsa bir içerik insanlar bu bende işe yaramıyor deyip bırakıyor, yüksek doz kullanmak bu noktada giriyor işin içine, herkeste düşük doz işe yaramaz.

1 mayıs 2022 05:41