diyet ve kabızlık sorunu (rahatsız olan tıklamasın)?

kızlar ben bir aydır beslenme düzenimi değiştirdim. rafine şeker tüketmiyorum. şekeri meyvelerden alıyorum. et çok az tüketiyorum hatta neredeyse hiç diyebilirim. haftada 1 kere falan anca. sabahları yumurtalı peynir zeytinli kahvaltıyı yulaflı meyveli ya da smoothieliye çevirdim (bunun sebebi vaktim olmaması). süt tüketmiyorum, soya veya badem sütü tüketiyorum. pirinç yemiyorum kinoa yiyorum. poğaça hayatımdan çıkmış durumda. baklagil (özellikle nohut ve mercimek) çok tüketiyorum. salata çok fazla tüketiyorum özellikle ıspanaklı ve bir aydır tuvalete çok nadir çıkıyorum hep şişkinim. eskiden böyle bir sorunum yoktu. bunu değişikliğe bağlamamıştım ama sanırım biraz bağlı. döner hamburger yerken daha sağlıklıydı bağırsaklarım sanki. bu normal mi? dönere, lahmacuna geri mi dönmeliyim? bu sorunu yaşayan oldu mu? kilo sorunum yok, eskiden de yoktu.

1. Valla ben nohut yediğimde gerçekten kabız oluyorum. Diğer sağlıksız ne varsa hepsinde hiç sıkıntı yaşadığım olmadı. Makarna yediğimde de aynı şey oluyor.. ben de gelecek cevapları çok merak ediyorum. Mesela gaz sorunun ne durumda madem bu kadar sağlıklı besleniyorsun ve süt tüketmiyorsun çok merak ediyorum.

5 mart 2021 01:20

2. gaz sorunum da var evet. bir de probiyotik de kullanıyorum solgar'ın. her gün olmasa da arada yoğurt da tüketiyorum.

5 mart 2021 01:26

3. kivi hiç yediğim bir meyve değil. teşekkür ederim öneriniz için deniycem. karbonhidrat alıyorum diye düşünmüştüm ben meyve baklagil sebze karbonhidrat sayılmıyor mu?

5 mart 2021 01:38

4. Evet karbonhidrat tabiki ama hem hacim hem miktar azalınca tuvalete de az çıkılabiliyor. Ben de senin gibi be kadar berbat beslensem de tuvaletle ilgili problem yaşamazdım gün aşırı ya da her gün rahatça tuvalete çıkardım. 1 aydır ekmeği bıraktım paketli gıdayı bıraktım sabahları sadece salata falan yiyorum ve eskiye göre çok daha az tuvalete çıkıyorum ama şükür kabız olmadım yukarıdaki anonimin dediği ekmeği bırakırsan kabız olabilirsin durumu olmadı yani.

Bence kısaca ve çok pardon ama amiyane tabirle çok yiyen çok sıçar az yiyen az. :/

5 mart 2021 01:54

5. Merhaba süslüm, öncelikle beslenme ve diyetetik bölümünü bitirmiş bir diyetisyen olarak bu soruyu cevaplamadan geçemeyeceğim. hareket durumun, ilaçlar, metabolik ve endokrin bozukluklar beslenmenin yanında konstipasyonu ve şiddetini belirler. günde en az 2-3 litre su içmelisin. Bol posalı bir diyetle beslenmelisin. İnciri 4 parçaya bölüp kavanozun içine sıkıştırın ve üzerine zeytinyağı dökün. 1 gün bekledikten sonra her gün 1-2 tane tüketin. Maksimum 4. günde konstipasyon durumu çözülecektir. Gece ara öğününde kefir içip içine keten tohumunu koyarsak bu da bağırsak hareketlerinizi düzenleyecektir. Armut, ayva, kayısı, erik, üzüm, incir laksatif etkisinden dolayı barsak hareketlerini düzenleyecektir. Et hakkını yumurta ve peynirden karşılamanız bir nebze durumu kurtarır fakat ekmeği hayatınızdan çıkartmanız vs. bunlar geçmişte kalan yanlış bilgler aslında. Süt grubunu çıkartmak da büyük bir hata olmuş çünkü kefir probiyotik olarak bağırsak mikrobiyotasındaki yararlı bakterileri çoğaltır ve vücudunuzdaki her durumu düzenler, sizi rahatlatır. amacım yargılamak değil aksine yardımcı olmak o yüzden beni yanlış anlamayın süslüm. tam buğday ekmek, çavdarlı ekmek B vitamini grubunu içerir ve yüksek oranda life sahiptir. lif alımını arttırmanız gerektiğinden bu iki tür ekmekten birini mutlaka hayatınıza almalısınız. tam buğday makarna, greçka(karabuğday) ve ev eriştesi de tüketebilirsiniz. Bu besinler korkuutucu değil çünkü sanılanın aksine. Yağ içerikli bir beslenme de konstipasyonun düzelmesine yardımcı olur çünkü yağ dışkı kıvamını düzenler.

5 mart 2021 02:02

6. anonim ekmek tüketin dediğinde cho alıyorum demişsiniz ama zaten tam buğday ekmeğinin önerilme sebebi karbonhidrat değil ki lif alımı. öncelikle burada ortak paydada buluşalım. ayrıca sağlıklı bir beslenmede aldığımız kalorinin %55-60 'ını karbonhidratlardan, %25 ini yağlardan geri kalanını da proteinden almalısınız. ekmek olayından bağımsız olarak şunu diyebilirim ki sebze ve meyvelerden aldığınız karbonhidrat zaten yetmez. basit şekerle karbonhidratı karıştırmayalım. aslında sağlıklı beslenmeye çalışıyorsunuz ama bu sağlıklı olmamış maalesef.

5 mart 2021 02:08

7. anonim 5 çook teşekkür ederim uzun uzun yazmışsınız zaman ayırıp <3 o incir zeytinyağı ikilisini kesinlikle deniycem kulağıma çok mantıklı geldi. ben soruya yediklerimin hepsini teker teker yazmadım biraz yanlış anlaşılma olmuş. ekmeği bırakmış değilim, tam tahıllı ekmek tüketiyorum (genelde 2 dilim oluyor) genelde ara öğünde peynir ve et türevi bir şeyle. ben poğaçayı bıraktım yazmıştım, eskiden çok poğaça yerdim de :d süt içmiyorum diyince süt ürünlerini tamamen kesmişim gibi anlaşılmış, peynir yemiyormuşum gibi olmuş ama peynir de çok yiyorum aslında haftada bir mutlaka peynir tabağı yaparım peynir en sevdiğim şeydir. salatalara da peynir koyuyorum. yoğurt arada yiyorum pek sık olmasa da. kefir alışkanlığım yok maalesef tadını severim aslında, alayım onu da. saydığınız meyvelerin hiçbirini yemiyorum :d muz, ananas ve mango sık yiyordum. inciri ve kayısıyı kuru olarak tüketiyorum. bir daha meyve alışverişinde kivi, üzüm, incir alayım o halde. yağ da aslında alıyorum. ceviz, fıstık, avokado ve tahinden.

valla makarnayı bir aydır ilk defa bugün yedim. yarına da erişteli yeşil mercimek yapmayı düşünüyordum. karabuğday hiç yemedim tadını bilmem, denerim onu da :)

5 mart 2021 03:01

8. yazmayı unutmuşum zeytinyağı da kullanıyorum salatalara, yemeklere bol bol.

5 mart 2021 03:04

9. a6- maalesef bodrumda çalışıyorum süslüm, 1-2 sene içerisinde istanbula taşınmayı planlıyorum ama :))

ss- tam buğday ekmek tüketiyor olmanıza çok sevindim süslüm, ama şunu söylemeliyim ki biz peyniri et grubu değişiminden alıyoruz besin değerinden dolayı. o yüzden peynir yediğinizde süt grubundan değil et grubundan tüketmiş oluyorsunuz. süt grubu olarak yoğurt ve kefir mutlaka tüketmelisiniz. yoğurt sevmiyorsanız dediğim gibi kefir tüketmenizi şiddetle öneriyorum, activia shot'lar oluyor minik probiyotikler tek içimlik onlardan alabilirsin süslüm. süreci yazarsan çok sevinirim umarım en kısa sürede çözülür

5 mart 2021 12:41

10. ay 3 market gezdim incir bulamadım lol kiraz sapı da yok :dd akşama doğru tekrar çıkıcam uzaktaki marketlere olmazsa yarın pazara gidicem artık. kefir aldım bugün içerim. ben probiyotik yutuyorum diye ekstra yoğurda gerek olmaz diye düşünmüştüm. fazla probiyotik yüklemesi yapmış olmayayım? :d activia shotlara hiç bakmamıştım bu meyveli yoğurt düşüncesi bile midemi bulandırıyor, activia yazısını gördüğüm gibi reyonu hızlıca geçiyorum :d ama sanırım activianın sadeleri varmış baktım şimdi internetten akşama incir avına çıktığımda onları da alırım.

bu arada günde 3 litre su kesin içiyorumdur, daha bile fazla içiyor olabilirim. günde 2 saat bisiklet sürüyorum her gün ama maalesef yürüyüş pek yapmam. acaba bisiklet oturularak yapılan bir şey olduğu için bağırsağa olumlu bi etkisi yok mu?

tekrar teşekkür ederim <3

5 mart 2021 16:16