erkek muhabbet kuşumun ceresi kahverengi oldu?

mantar olmasından korkuyorum bunun sebebi ne olabilir? 4 yıldır bakıyorum yetişkinlik dönemine girdiği için olabilir mi? internette baktım ama dişi kuşlarla ilgili yorum yapılmış genel olarak. veterinerlik bir durum varsa yarın götüreceğim.

1. yaşlılıktan diye biliyorum kat kat olup sert kabuk gibi olabiliyor. mantar görüntülerini google dan aratabilirsiniz. Mantar belirtileri gaga ve ayak üzerinde beyaz kireçlenme şeklinde görülür. Gaga etrafında küçük beyaz benekler oluşur bu kuşun Mantar hastalığına yakalandığının göstergesidir. Bu hastalıkla gaga eski görüntüsünü yitirir ve canlılığını kaybeder. bir süre sonra kuş gagasında aşırı uzama ve yem yiyememeye kadar gider.Kuşunuza uygulayacağınız ilk tedavi ,oksijenli su ile mantarlı bölgeleri silmek ve derinin ölü hücrelerden arınmasını sağlamaktır. Daha sonra bir diğer işlem zaman kaybetmeden kuşunuzu bir veterinere götürmek ve mantara uygun kremi almaktır.

ek olarak Mantar ilk olarak, kuşta tüy dökülmelerinin artışı ile başlar. Ardından hafif bir ishallik ile başlayabilir. Daha sonra gaga veya ayakta çıkan ufak beyaz yaralar görülür. Evet bu yaralar mantardır. Ve mantar kuştan kuşa bulaşıcıdır ama insana bulaşmaz.

Mantar Nasıl Tedavi Edilir?

Özellikle kafesi A dan Z ye dezenfekte etmelisiniz. Ardından eczaneden Troysd Kremi alıp, günde 2 defa kuşun gaga ve ayak kısımlarına sürmelisiniz. Bu işlemi yapmadan önce gaga ve ayağı ıslak mendil ile temizleyin. 1 hafta sonra düzelmeye başladığını göreceksiniz.

Mantar Olmaması İçin Önlemler!

-Kafesi Haftada 1 kez dezenfekte edin.

-Mantarlı kuşlardan kuşunuzu uzak tutun

-Önceden Mantarlı kafese kuşunuzu koymayın

-Kuşunuzun, dışkısı ile oynamaması için kafes alırken altı kolluklu olsun.

-Suyunu kaynatılmış Ilık su olarak verin

-Vitamin eksik etmeyin.

Kuşlarda kursağın geç boşalması durumlarında ,mantar riski artar. Kuşlara verilen antibiyotikler ve vitaminlerin dozu fazla olması ve rastgele kullanılması durumunda mantar hızla kuşta yaygınlaşır. Kuş bunu ishal yolu ile ya da kabızlık ile ortaya serer. Halsiz bir duruş,göz kısımlarında küçülmeler ve güçsüz bakışlar belirmeye başlar. Sindirim sisteminde bozulmalar meydana gelir. Kuş uzun süre yeme isteğini bırakabilir. Ayak tırnaklarında morarmalar oluşabilir. Kafası eğik ve kanatlar güçsüz durabilir. Mantarın en büyük belirtisi halsizlik ile başlar. Özellikle kuşun A vitamini eksikliği çekmesi, bu durum için geçerli bir sebep sayılmaktadır. Ayrıca bir diğer etkenler ise,yanlış beslenme,kuşa fazla ek gıda verilmesi ve gıda verirken kuşa iyi gelip gelmemesini bilmeden bilinçsiz davranmaktır.

Kuş bir süre uçma fonksiyonunu da kaybedebilir. Stres,kaygı ve kuşun üzüntü içinde olması,hayata küsmesi bu tür hastalıklara zemin hazırlayabilir. Mantara yakalanan bir kuşun ağız ve gagasında yaralar ve kızarıklıklar oluşmaya başlar. Göz çevresinde çukurlaşmalar,gözün alt kısımlarında küçülmeler başlar. Neredeyse göz mantar yüzünden görme fonksiyonunu kaybeder. Kuşu elinize aldığınızda gaga kısmında ,yani ağız haznesinin içinde kötü bir koku gelmeye başlar. Bu kokuyu hissettiğiniz an kuşunuzun hastalanmış olduğundan emin olabilirsiniz. Kuş güçsüz öter. Sürekli hapşırır. Nezle belirtileri artar. Yorgun ve bitkinliği her halinden anlaşılır. Bu gibi durumlarda erken önlem hayat kurtarır.

1 nisan 2019 19:43

2. Çok teşekkür ederim süslü.

1 nisan 2019 20:07

3. Süslü soruya resim eklemeyi bilmiyorum maalesef

1 nisan 2019 21:55

4. Kızıştığı için olabilir internetten gorsellere bakin dedigim gibi miymis mantar olmayabilir

1 nisan 2019 22:09

5. Öyle olsaydı 4 yıldır olurdu diye düşünüyorum çünkü ilk defa böyle oldu.

1 nisan 2019 22:18