istanbulda universite okuyanlar aylık ortalama kac lira harciyorsunuz?

herkese merhabalar umarim iyisinizdir. soru baslıkta. istanbulda univ. okuyanlar yurtta mı kalıyorsunuz evde mi? evdeyse kac kisi? barinma, faturalar, ulasım vs gibi giderlerinizi ayrı ayrı yazabilir misiniz? istanbulda univ. kazansam bile okuyamam gucumuz yetmez bosuna hayal kuruyorum gibi hissediyorum ve objektif bi seyler duymadan kafamdan atamayacagim.

1. Evde 4 kişi kalıyoruz. Kira + faturalar ortalama 2500 civarına geliyor ama eski kiracı olduğumuzdan kira düşük bu bölgeye göre. Ulaşım için akbil kullanıyorum 140 civarına çıktı o sanırım en son. Beslenme kısmı size çok bağlı, ben spor yaptığımdan biraz takıntılıyım ortalama 3000 harcıyorum aylık, evde pişiriyorum %90. Onun dışında dışarıda bir kahve içsem tatlı yesem buluşma başı 100 150 harcıyorum genelde. Spor salonu üyeliğim, telefon faturası vs eklersek 7 8k harcıyorum aylık. Alkol tüketen biri değilim pek, çok "lüks" sayılacak harcamam da yok enflasyon bu kadar arttığından beri. Daha uyguna muhtemelen yaşanır ama birinci sınıfla durumumu karşılaştırdığımda standartlarımı çok çok düşürmüş halim bu. Part time ya da freelance iş bulursunuz en kötü ailenize yük olmamak için. Ben hazırlıktan beri çalışıyorum, bölümümüze uygun staj vs de yapabilirsiniz katkısı olur size.

10 ocak 2023 08:57

2. cevaplariniz icin tesekkur ederim. hayalim hep istanbulda okumakti. abim de istanbulda okumustu ama o mezun olali cok oluyo ve o zamanlar babamin isi iyiydi simdi is yerimiz kapandi. bir daha uni okumayagim bilmiyorum biraz romantik mi dusunuyorum acaba :( tabiki calisirim ama onunla bile aileden almam gereken destek az degil :( oyle dertlendim biraz

10 ocak 2023 10:33

3. Ben İstanbul'da okudum bu sene mezun oldum. Yine olsa yine istanbulda okurum. İstanbulda asil pahali olan şey kira. Yurt ya da ev ayarlayabilirsen bi şekilde gerisi diğer şehirlerle zaten ayni. İstanbulda aylik akbil olduğu için diğer şehirlerden daha ucuza geliyo ulaşım, ben atlayip atlayıp boğaza iniyodum. Yürümek bedava her zaman dkkffk o boğaz havasini aldığım icin gayet mutluyum.

Sonra öğrenciler için bir sürü de imkan var belediyelerde, kurumlarda baska sehirde olmayan kadar. Takip etmek gerekiyo, ben ibb sehir tiyatrolarinda 5 10 liraya tiyatrolara gittim mesela, baska sehirde 150 liradan aşağı herhangi bi tiyatro bulamazsin.

Okul yemekhanesinden sasmaman lazim, onun disinda istanbuldaki migrosta fiyat neyse bayburttaki migrostada fiyat o. Starbucksta fiyatlar sabit ama istanbuldaki boğaz manzarali starbucks mesela djdjfkfk

Okul bitti kendi sehrime geldim, arkadaslarimla görüşüyorm inan diğer kısımlar iki sehirde de ayni.

İstanbul'da genelde o şey 5 liraya da bulunuyor 500 liraya da. Sen ogrenciligini bilip 5 liraliktan alicaksin.

Demek istediğim istanbul ucuz çok iyi değil, diğer buyuksehirler de ayni pahalilikta genel olarak. Seni asil zorlayacak olan yurt/ev kirasi. O gerçekten pahalı evet. Kyk da yine diğer şehirlere göre daha fazla, çoğu kişiye yine çıkmıştı benim okulumda.

10 ocak 2023 10:50

4. süslü ben de senin gibi düşünüyordum, çok kaygılıydım istanbulu yazmaktan korkuyordum maddi açıdan çünkü babam emekli, ev kira. zaten gelmez diye yazdım, geldi. okulun yurdu varmış, başvurdum, çok cüzi bir ücreti vardı geçen sene için 300 lira kadardı. ama ona da yurt bursu çıktı ve bedavaya kaldım. kyk ve okulun bursuyla gecindim tüm sene. elbette rahat harcama yapamadım ama haftada bir alkolumü de aldım, yemeğe de gittim dışarıya. yemekhanelerin fiyatı uygun, oradan yedim genelde. gerçekten her şeyin ucuz alternatifi bulunuyor kalacak yer olduktan sonra. o yüzden sıralamanı gördükten sonra iyice araştır okulun kendi imkanlarını, eğer varsa bu cinste imkanlar çekinme yazmaktan listene. hatta hatırlıyorum, okumak istediğim bir üniversite değildi ama araştırmıştım, ibni haldun üniversitesi yurt, nakdi burs ve bilgisayar falan bile sağlıyordu.

10 ocak 2023 11:04

5. KYK da kalıyorum. KYK kredisi alıyorum. Öğle ve akşam yemeklerini okulda veya yurtta yiyorum. Kahvaltı sabah yurttan.

Haftada 2 kere falan kafeye gider otururuz arkadaşlarla. Hemen her gün okuldaki kafeteryalarda bir çay kahve içeriz. Bunun dışında çok bir sosyal hayatım yok. Alkol sigara kullanmıyorum. Gece hayatım yok. Arada Gratis ve kıyafet harcaması yaparım. Ayda 3 bin lira civarı harcıyorum. Dönem başlarında ve sonlarında kitap, fotokopi vs alırken bu 4 bine çıkmıştı.

10 ocak 2023 12:27

6. peki istanbulda yeterince yurt var mi kyk cikma olasiligi ne kadar? ankaradaki arkadasima cikmamisti ozel yurtta kaldı o yuzden. ayrıca okurken de calisabilirim sonucta bi cok kisi yapiyor degil mi :))

10 ocak 2023 12:52

7. Arkadaşlar siz iyi misiniz ya? Eğer ev seçerken yurt seçerken tek kriteriniz ucuz olmasıysa yarın bir gün deprem olduğunda geçmiş olsun cesediniz bile bulunmaz. Kusura bakmayın güvenli bir şekilde barınmaya paranız yetmiyorsa istanbulda okumak biraz hayal gibi geliyor bana.

10 ocak 2023 13:50

8. İbb şehir tiyatrosu an itibariyle 14-30 TL arası biletler. Takip eden bulur, istanbulda dediğim gibi 30 liraya da tiyatroya gidilir 300e de. Öbür şehirde 30 TL'lik imkan da yok.

Ben Bayburt migrostaki fiyatla İstanbul migros aynı fiyat dedim. Yalan değil ki bu.

Yemek için de okul yemekhanesinden şaşma dedim. Bu da 5 6 tl şuan.ibb kent lokantalari acti mesela oldukca uygun fiyat. İstanbul'da herkes zengin değil sonuç olarak ve insanlar binsekilde yasayabiliyo kendilerine uygun secenekler bularak. Zincir restoranlar yine her şehirde ayni fiyat, öğrenci dediğin kişi hiçbir şehirde çok iyi beslenemiyor ki malesef. Demek istediğim istanbul pahali değil sadece, Türkiye'de her yer pahalı artık.

10 ocak 2023 14:19