kafeler, restoranlar garsonlara ne kadar maaş veriyor kaç saat çalıştırıyor bilgisi olan var mı?

kuzenim üniversite öğrencisi, tatilde çalışmak istemiş. birkaç yere başvurmuş, görüşmeye çağırmışlar. biriyle bugün görüşmüş. günde 1 öğün yemek 15 dakika, 2 defa 5 dakikalık mola, sabah 9da açıp akşam 11de kapatacaksın 6 gün, saatlik 40 lira zaten bahşiş alırsın demiş. kuzenim de o an iyi bir teklif gibi algılayıp kabul etmiş. öğrencilerin takıldığı dümdüz bir kafe, kim ne bahşiş verecek dedim. burada veya sosyal medyada görüyorum garsona bahşiş verilmesine karşı olan zaten işi bu diyenler genelde çoğunluk. resmen işveren müşteriye, müşteri işverene mi paslıyor? yarın daha bilindik biraz lüks sayılabilecek bir yerle daha görüşecek. bu işin ortalaması süstemi nedir?

1. Teşekkür ederim a1.

Full time ama günlük veriyorum demiş adam. Hesapladığımuzda asgari olmuyor bile. 6 gün 14 saat çalıştırmak istiyor adam. Yarın başlarsın demiş ve sigortadan bahsetmemiş bile.

24 haziran 2024 16:47

2. Ss bence öğrenci için kafeler sömürü ya çok yoruyorlar. Baristalık yapsa daha iyi self servis bir mekanda ama onun için de eğitim var.

Kurumsal bir mağaza lcw defacto vs bence daha iyi.

24 haziran 2024 16:56

3. A1 ben de şikayet et dedim duyar duymaz. Birileri bilmeden tamam diyor diye yapıyorlar gerçekten.

A3 evet kurumsallarda eğitim varmış ve programına uyumamıştı. Şimdi de açık yokmuş giremiyor.

24 haziran 2024 17:01

4. Arkadaşım lüks bir kafede çalışırken saat ücretimiz menüde Sudan sonra en ucuz ürün kadar demişti. Çalıştığı kafenin menüsüne baktım şimdi en ucuzu türk çayı 120 lira. Üstelik Bahşiş de alıyordu. Oradan yine bilindik bir restorana geçmişti. Bahşiş yevmiyemi ikiye katladı demişti. Aziz yıldırım gelmiş bir gün, bin dolar bırakmış. Ama normal yerlerde bence Bahşiş bırakılmıyor ona kanmasın herkes kartla ödeyip geçiyor zaten nakit kullanmama bahane oluyor.

24 haziran 2024 17:06

5. Ss yazdığın şartlar çok kötü.Bence de en azından LCW DeFacto gibi yerlere de başvursun.

24 haziran 2024 17:16

6. tasmayı kuzenin mi götürüyor?

24 haziran 2024 18:34

7. sakın sakın sakın. haftanın altı günü, on dört saat kafede olacak; sadece uyumak için eve gidebilecek ve asgari ücret bile alamayacak öyle mi? sigortasız bi de. en azından asgari ücrete çalışacağı bir yer bulabilir. ya da bu sorudaki şerefsizin teklif ettiği gibi asgarinin altına tamamsa part time iş baksın. o kadar güne ve saate ücret aşırı düşük. bizim insanmızın da bahşiş verme alışkanlığı yok. ayrıca bahşiş olsa da o şerefsize ne yani en az asgari ücret vermek zorunda. şikayet edin o adi herifi. çok daha fazla küfür etmek istiyorum da küfürlerimiz çok eril ve cinsiyetçi olduğu için edemiyorum. adi yaratık.

25 haziran 2024 01:41