kimya mühendisi süslü var mı? bölümü okurken zorlandınız mı?

kimya mühendisliği ilgimi çekiyor ama burada iş bulmak çok zor diyor herkes. kimya mühendisi varsa hem bölüm hakkında hem de çalışma şartları hakkında biraz bilgi verir misiniz? bir de severek yapıp yapmadığınızı merak ediyorum. yurt dışında çalışan ya da çalışmış olan var mı mesela?

1. Aslında kimya mühendisliğinin iş alanı çok geniş. Türkiye'de çok fazla tercih edilmemesinin sebebi endüstri ülkesi olmamamız. Doğru düzgün ar-ge yok bizde. Yurtdışında ise en çok kazanan bölümlerden biri. Adı olan ve iyi eğitim veren bir okuldan çıkarsanız türkiye'de de gayet iyi firmalarda çalışırsınız. Çalışma alanı çok geniş ancak büyük şehirlerde iş bulma olasılığınız daha yüksek. Benim odtü kimya mühendisliği mezunu kimya öğretmenliği yapan bir öğretmenim vardı. Çok keyifli, isteyince çok da iyi işlerin bulunabileceği ama kocaeli, istanbul gibi sanayileşmenin daha geniş olduğu şehirlerde yaşamak gerektiği ve bulunduğu şehri bırakmak istemediği için 15 yıl yapıp bıraktığını söylemişti. Ama adı sanı duyulmamış anadolu üniversitelerinde okuyacaksanız tavsiye etmiyorum, kendisi de asla etmiyordu.

4 temmuz 2018 23:33

2. ayrıca cidden okuması baya zordur. Okulda herkes bize acımasına rağmen, makinacılardan sonra en çok kimyacılara acırdım ben :d

4 temmuz 2018 23:36

3. Kimya mühendisiyim. Okuması cidden zor. kimya zaten dipsiz bir kuyu  bir de mühendislik dersleri ekleniyor üzerine.

İş bulmak çok sıkıntı. Ben 1seneden sonra iş bulabildim ve gerçekten çok uğraştım. Eğitimlere gittim, belediyenin dil kurslarına gittim, iş bulma siteleri yerine fabrikalara teker teker cv bırakıp görüştüm. 3 senedir de orta ölçekli bir kozmetik firmasının arge departmanındayım. İşimi çok seviyorum ama bu kadar emeğe değdi mi inanın bilmiyorum.

5 temmuz 2018 00:30

4. Merhaba annem odtü kimya muhendisliği mezunu. Mezun olalı 32 yıl kadar oldu. Okulunu 1 yıl uzatmış cok zorlandığını hocalarının dogruduzgun hiç ilgilenmeyip yüzlerine bile bakmadığını söyler.

İlk işi şuna Et ve sut kurumu olan yerdi(eskiden Et ve balık kurumuydu) ordan sonra da TAEK(Türkiye Atom Enerjisi Kurumu) de çalıştı ve geçen Yıl emekli oldu. Bu bölümü cok isteyerek kazanmış ve okumuş hep severek bahsetti tabi ki zorlukları vardır ama seveceğin bir işi yapmak için katlanmak zorundasın.

5 temmuz 2018 10:24

5. Eğer yurtdışı için sağlam ideallerin varsa gönül rahatlığıyla yaz bizde değer görmeyen iyi kimya mühendisleri yurt dışında havada kapılıyor

5 temmuz 2018 15:25

6. merhaba süslü. ben türkiye'nin en iyi üç üniversitesinden biri sayılabilecek bir üniden kimya mühendisliği bölümü mezunuyum. Tabi üniden üniye ders programı değişiklik gösterebiliyor. ama ağırlıklı olarak mühendislik dersleri alıyorsun. kimya dersi de alıyorsun ama başka bir mühendislik bölümüne kıyasla çok da fark yok arada. asıl zorlayan konulardan biri aldığın mühendislik dersleri oluyor.

benim ünim epey zorlayıcı bir üniydi. ve gerçekten eşşek gibi çalışmadan mezun olmak zor.

iş imkanlarına gelirsem şu bir gerçek ki mezun olduğun üni ne kadar iyiyse diğer bölümdaşlarına kıyasla daha iyi iş buluyorsun. Bu konuyu doğru bulduğum, desteklediğim için yazmadım. ama ne yazık ki böyle bir gerçek var. Bu sebeple de sorunun bir kısmını böyle cevaplamış olayım. Ancak bir gıda mühendisi ya da bir çevre mühendisine göre kat kat daha kolay iş bulunuyor. Örnek vermem gerekirse kimi arkadaşım İstanbul genel merkezdeki holdingler bünyesinde çevre departmanında, satış pazarlamada çalışırken kimi arkadaşım da fabrikaları üretiminde çalışmaktadır. Özellikle itü, boğaziçi ya da odtü mezunu isen tüpraş cazip bir seçenek oluyor. Tabi iş bulmak biraz da şans işi. Ya da mesela mezun oldun diyelim Konya'da ya da İzmit'te bir fabrikada çalışır mısın? Bu tarz konular da devreye girmektedir.

Umarım sorularına biraz olsun yanıt verebilmişimdir.

5 temmuz 2018 17:23

7. Hepinize cevaplarınız için teşekkür ederim hala kafam karışık ama gerçekten bu işi yapmak idtiyor gibiyim

5 temmuz 2018 17:33

8. maalesef işsizlik sorunu çok fazla olan bir bölüm. kimya sektöründe okuldan çok referans yani tanıdıklar önemli. yoksa çok zor. ben şahsen tavsiye etmem. okurkenki çektiğiniz çileye değmiyor.

5 temmuz 2018 20:29

9. ben de kimya mühendisiyim. Yurt dışı deneyimlerim ve dilimde olmasına rağmen çok zor iş buldum. öncelikle eğer kimyanız iyi diye seçecekseniz sakın öyle bir hataya düşmeyin çünkü bölüm dersleri mühendislik ağırlıklı oluyor. bana kimya öğretmenim yazdırmıştı kimyam çok iyi diye. dersler inanılmaz zordu. gerçi benim zamanımda 60 binle kapatmıştı bölüm o zaman öğrenci kalitesi daha iyiydi. geçenlerde hocalarımla konuştum sıralamalar bayağı gerilemiş yani bölüm değeri de düşmüş. 110 bine kadar gerilemiş sanıyorumki bu sebeple dersleri de hafifletmiş olabilirler sonuçta matematik bilmeyen adamın mühendislikte ne işi var.

Bir bayana asla uygun bir meslek değil fabrika ortamında işçilerle ve ustalarla çalışabilirsin. yeri gelir tek bayan sen kalırsın sahalarda koşturursun. herkes yapamaz. tabiki çok iyi bir üni kazanıp dilini de çok iyi seviyeye getirirsen her kapı kolayca açılır. ama orta seviye bir üniversite de bu bölümü okuma derim ben.

Not : ben büyük şehirde yaşamıyorum bu sebeple de zor iş bulmuş olabilirim(gizlinot: 1,5 sene sonra). şu an orta ölçek bir fabrikada üretim müdürüyüm.

6 temmuz 2018 13:00