konserve domatesin üzeri neden beyaz beyaz olmuş olabilir?

internette aradım ama net bi şey göremedim, yaptıgım konservelerden birkaç tanesinin üzeri beyaz nokta nokta olmuş, sizce neden olabilir ve kurtarabilir miyim? vakumları atmamış sapasağlam ve yaparken kullandığım her şeyi fırında 120 derecede yarım saat bekletip kapakları da kaynatıp takmıştım.

1. Süslü küf olmuş. Çok tehlikeli olabilir onu çiğden yemek. en az 10 dk. filan kaynatmak gerekir diye okumuştum bir yerlerde yemeden önce ama bence riske atmamak en iyisi kullanmayın küflü konserveyi, ne olur ne olmaz.

20 eylül 2020 16:34

2. neden oldugunu bi türlü anlamıyorum ya her şeyi kitabına uygun yaptım halbuki ilk defa yapıyordum, tamamen kaplamamış üstte nokta nokta var açıp üstten biraz alıp tekrar kaynatıp kapatsam olur mu acaba?

20 eylül 2020 16:36

3. tuz attım hatta limon suyu da ekledim bozulmayı engellemesi için önermişlerdi okudugum tariflerde.

20 eylül 2020 16:42

4. Süslü şuna bir bak derim (link: https://www.milliyet.com.tr/pembenar/evde-yapilan-konservelerde-buyuk-tehlike-2260358 link) tekrar kaynatarak kapatılırsa bilemem ama çok yoğun şekilde ve çok uzun süre kaynatmak gerekir sanıyorum böyle bir şey için ama dediğim gibi ben korkup yapmazdım herhalde.

20 eylül 2020 16:43

5. a1 teşekkürler okuyorum şimdi.

20 eylül 2020 16:45

6. Suslu bu konserve domates olayına dikkat et bir bilene göster .yiyeyim ne olacak deme .bu yüzden ölenler var.buraýi okuyanlar olacaktır her zaman açarken kokusuna bakın.

20 eylül 2020 16:47

7. Yapısında bozunma görünen hiç bir konserveyi (ev ya da fabrika üretimi fark etmez) kesinlikle tüketmeyin. Botulizm sonucu kısa sürede ölümle sonuçlanabilen gıda zehirlenmesi yaşamanız olası.

Clamydia trachomatis bakterisinin ürettiği toksinler sebep olur. anaerobik bir tür olduğundan, konserve (oksijensiz ortam) üremesi için ideal ortamdır. Sıradan diyebileceğimiz küf bakterilerinin dahi toksinleri öyle 10 dk kaynatmayla yok olmaz.

Acımayın, atın onları. Canınız daha kıymetlidir.

20 eylül 2020 16:47

8. Anonim 4 çook haklı direkt çöpe atın onları

20 eylül 2020 16:50

9. Sakın yemeyin direkt çöpe atın

20 eylül 2020 16:52

10. sanırım o birkaç taneyi atıp diğer hepsini de açıp baştan yapıcam. ama neyi yanlış yaptıgımı bilseydim ona göre yapardım. kavanozları yıkayıp fırında yarım saat beklettim kullandıgım tüm kepçe, maşa vs de aynı şekilde, sıfır kapakları yıkayıp kaynattım takerken kuruladım, iyotsuz kaya tuzu ve limon kullandım koruma için, sıcakken kapattım, kenarları dahi temizledim soğuyunca da karanlık yere kaldırdım, bugun kontrol ediyordum bunu gördüm. eksik bir şey var mı ya da yapmamam gereken bir şey. anneminki oluyor arkadaşlarımınkinde sorun yok bende neden böyle oldu hiç anlamadım.

20 eylül 2020 16:52