süslüler, sizce öğrenilmesi gereken ikinci yabancı dil ne olmalı?

süslüler merhaba. kişisel bir soru olacak ama biraz zevk ve merak, biraz da mantıksal yaklaşarak yanıtlarınıza ihtiyacım var. gayet iyi bir üniversitede dil bölümü öğrencisiyim. ikinci yabancı dil olarak neyi seçmeliyim bilmiyorum. türkiye'de kalacağımı varsayarak ingilizceden sonra ileri seviyede hakim olunacak en mantıklı yabancı dil hangisidir sizce? mantık kısmı bu lisanı bilen insanlara ihtiyaç duyulması ve bilen insanın öne çıkabileceği alanlar vs için. eğer sadece para için bakılırsa çoğu kişi arapça diyor günümüzdeki durumdan ötürü ama maalesef ben çok uzağım bu fikre. ilgimi hiç çekmeyen sayılı dillerden. bir diğer popüler dil çince de beni korkutuyor sanki asla yetkin olabileceğim bir dil değilmiş gibi. her türlü fikre, öneriye açığım. sevgiler.

1. Hangi mesleği düşünüyorsun süslü? Arapça benim de aklıma gelen ilk dil oldu. Ama bir dile/topluma ilgin yoksa öğrenmek zor olabilir.

6 mayıs 2020 21:27

2. Çince bence ya

6 mayıs 2020 21:35

3. anonim 1 öncelikle teşekkür ederim yanıtınız için. meslek konusunda hiçbir fikrim yok her şeye açığım açıkçası ama üniversitedeki vaktimi iyi değerlendirip bol bol dil öğrenmek istiyorum bunun ileride yapacağım iş ne olursa olsun bir şekilde işime yarayacağına inanıyorum. bence de kültür ve istek duymak çok etkili ve dediğim gibi dili pek hoş bulmuyorum bilmiyorum bana hiç nağmeli, fonetik gelmiyor ülkedeki genel kanının aksine. sevmeyerek de sırf maddiyat için vakit harcamak istemem sanırım dediğiniz gibi :)

anonim 2 yanıtınız için teşekkürler süslü. çince evet sadece ülke değil dünyada genel olarak ilgi görüyor ama gerçekten çok emek istermiş gibi de duruyor. alfabesi ayrı, konuşması anlaması ayrı zor sanki. sizce de öyle değil mi? :)

ben sadece iki dili yazdım çok öne çıkıyor diye ama ispanyolca, rusça, fransızca, italyanca, almanca ve diğer tüm diller var aslında. soruda umarım yönlendiriyor gibi olmamışımdır soruyu okuyan kimseyi. herhangi bir dile açığım.

6 mayıs 2020 21:40

4. Lütfen yanlış anlamayın, Bol bol dil öğrenmek istiyorsanız dahası bir meslek hedefiniz yoksa her dili yeterince inceleyip önce bu alanda kendinize bir hedef bulmanızı öneririm.

İngilizce, almanca ve fransızca bilen bir insan olarak söylüyorum ki bu çok kişisel bir durum. Eskiden aklımda dahi yokken şimdi karşıma çıkan iş imkanları nedeniyle arapça ve rusça öğreneceğim en hızlısından. Belki biliyorsunuzdur, mersinde bir termik santral yapılıyor ve rusça bilseydim güzel bir fırsat yakalayacaktım ama hala geç değil. Keza arapça'da ülkemizdeki yatırımcılar ve iş ortaklıkları düşünülünce çok mantıklı bir hareket.

6 mayıs 2020 21:46

5. Son süslü sana bir sorum var, ben İngilizcenin yanında Rusça öğrenen bir hukuk öğrencisiyim. Rusça kitabı aldığım sahaf zamanında Rusya'da çalışmış bir adammış ve artan ilişkilerden dolayı bana rusçanın iyi bir seçim olduğunu söyledi, mersindeki termik santralde veya mavi akım projesinde Rusça bilen bir avukat olarak iş yapabileceğimi söyledi. Sence dediklerinde haklı mıdır? Mühendisleri vs anlarım ama hukuk alanında bilemiyorum ya :/

6 mayıs 2020 22:04

6. Suslu Merhaba, üniversite de eğitim dilim ingilizce idi. Orta düzeyde ingilizce bilgisine sahibim.

Ben kariyer kaygısı ile ispanyolca öğrenmeye başladım. Öğrenmeye başladıktan sonra farkettim ki ispanyolca öğrenimi diğer romen dillerinin öğrenimini kolaylaştırıyor, Özellikle italyanca. Ayrıca geçen yaz 2 ay Romanya'da staj yaptım. Orada öğrendiğim çoğu rumence kelime, ispanyolca öğrenirken karşıma çıkıyor.  1 aydır kendi imkanlarım ile evde ispanyolca öğrenmeye çalışıyorum. Açıkçası hiç pişman değilim.

Son olarak Çince öğrenmeyi ben de düşündüm.  Fakat hem çok zor bir dil hem de son donemdeki yaşanan gelişmeler ispanyolcanın daha güvenli bir liman olduğunu gösterdi bence.

6 mayıs 2020 22:05

7. anonim 4, gayet iyi niyetle yazılmış bir yazı neden yanlış anlayayım sizi? benim ispanyolcaya ilgim vardı önceden biraz da almancaya ikisi de ingilizceden sonra öğrenmesi kısmen daha kolay. almancayı okulda görerek öğrenmiştim ve seviyordum aslında. ama iş imkanı olarak kısıtlı gibi geliyor iki dil de. bu dilleri öğrenmek/ilerlemek hedefim ama ''ileri düzey olmalı ve üniversitede bunlara yoğunlaşmalıyım'' olarak görmüyorum. onlar zaten kendim için yapacaklarım. şu an ''işime yarayabilecek'' bir dili öne çekmek ve yoğun olarak ilgilenmek istiyorum. yanıtınız için teşekkür ederim. :)

6 mayıs 2020 22:07

8. anonim 6, sağ olun öncelikle yanıtınız için. 4 numaralı süslüye yazmıştım sizi geç gördüm ama ben de ispanyolcaya ilgi duyuyorum. türkiyede işime ne alanlarda yararlı olabilir sizce? pek sık hakkında konuşulan bir dil değil ve çevremde bilen kişi sayısı 2 o yüzden mazur görün sorumu :)

6 mayıs 2020 22:10

9. Almanac,rusca Veya arapca

6 mayıs 2020 22:26

10. Oncelikle rica ederim suslu, anonim 5e yanit verecegim musaadenle.

Anonim 5, akademik kariyer ve meslekte yukselmek isteyen 3 avukat tanidim, 3'ude almanca öğreniyordu. Siz meslekte kalıp farklı bir bölgede çalışmayı düşünüyorsunuz. Bence neden olmasın? Ama şartları tam anlamıyla bilmiyorum. Termik santralde çalışmak basit bir iş değil kesinlikle tıpkı memurlukta, polislikte olduğu gibi güvenlik taramasından dahi geçiyorsunuz bünyesine katılmadan önce ve bu çok uzun bir süreç.

Bence öğrenmenizin hiçbir zararı olmaz aksine faydasını gorürsünüz. Ama size tavsiyem bir hukukçusunuz madem, almanca da öğrenmeniz. Almanya, türkiyeden sonra en çok türk'ün ikamet ettiği bir ülke. Sadece bu cümle bile önemini yeterince anlatıyor. Almanca öğrenmeye ilk başladığımda "ne yapacaksin" diyorlardi ama öyle ilişkiler kurdum ki anlatsam roman olur. Bunları sadece dil bilerek, mesleğimi işin içine katmadan başardım.

Bilgi çağında yaşıyoruz ve artık önemli olan üniversitede alınmış teorik bilgi değil, okul bittikten sonra dahi kendini geliştirebilmek, mesleğinin en iyisi olmaya çalışman.

6 mayıs 2020 22:27