türkiyede herkesin üniversite okuması hakkında ne düşünüyorsunuz?

sb. yurt dışına kıyasla çok daha fazla genç okuyor ama yine yurt dışına kıyasla çok daha fazla işsizlik var. ayrıca bu üniversitelerin çoğunluğu iyi eğitim veremiyor, dünya çapında sıralamalara giren toplam 10 üniversite anca var(gizlinot: odtü, ankara, çapa, hacettepe gibi üniversitelerin bazı bölümleri girmiş ) bence herkesin okuması yerine herkese iş olanağı sağlanması daha mantıklı. iki tane üniversite okuyup da temizlik görevlisi olarak çalışan birkaç tanıdığım var. çok vahim bir durum. siz ne düşünüyorsunuz? sizce herkesin okuması mı yoksa okumamış insanların bile yeterli para kazanibilecekleri iş olanakları olması mı daha iyi?

1. Ben herkesin üniversite okuması gerektiğini düşünüyorum. Elbette mühendislik okuyan birinin iş bulamayınca başka işlere yönelmesi çok vahim. Herkes iş garantisi olan iyi bölüm iyi üniversite okumak zorunda değil. 2 yıllık da olsa üniversiteye gidip 20lerin başında o ortamı görmesi, kendi ayakları üzerinde durması gerekiyor. Ben şahsen üniversiteye hiç gitmemiş insanla lise mezunu insan arasında büyük fark görüyorum ve bunu bir sürü insandan duydum. En basitinden polis kuzenim bile diyor, üniversite okuyup polis olanla polis okulundan geleni ayırt edebiliyorum diye. Yine hemşire arkadaşım da lise mezunu hemşire ve üniversite mezunu hemşire arasına kesinlikle mesleki açıdan değil ama genel tavır açısından fark olduğunu söylüyor. Kısaca ben herkesim mesleğe adım atmadan bir üniversite görmesi gerektiğini ve bunun kesinlikle vakit kaybı olmadığını düşünüyorum.

24 şubat 2021 12:11

2. Çoğu üniversite kapatılmalı diye düşünüyorum.herkesin üniversite okumasına gerek yok bence de.

24 şubat 2021 12:11

3. Evet her üniversite okuyan iş bulamıyor malesef ama kimseye de sen okuma zaten iş yok diyemeyiz. Küçük bir yerde okuyup işsiz kalmak da kişinin kendi tercihlerinin bir sonucu. Kimse de bizden gelip işimizi istemiyor sonuçta. Üniversite sadece bir meslek edindirme kurumu değildir ayrıca, vizyon katar.

24 şubat 2021 12:13

4. A1 maddi durumu iyi olan biri için dediğiniz doğru ama ailesinin maddi durumu iyi olmayan birini ailesi 4 yıl bir bölümde okutsa ve sonra çocuk o mesleği yapamasa kendisini ailesine karşı kötü hissetmez mi? Çoğu insana için üniversite yılları boyunca yurt ücreti, yeme içme ücreti, vb. konuları oldukça pahalıya geliyor çünkü ülkenin çoğunluğunun maddi durumu iyi değil.

Çocuk 4 yıl önce aynı çalışmaya başlasa daha verimli olabilecekken kendisine bir şey katmayan bir üniversitede okumak için binlerce TL harcamasını üzücü buluyorum.

Kültürel yanı var demişsiniz ama her üniversite için geçerli değil diye düşünüyorum. Mesela benim şu an okuduğum fakültede hiçbir zaman(gizlinot: Covid yokken yoktu. Şimdi kapalı zaten ) okula gitme zorunluluğu yok. 350 kişiden 50 kişi anca okula geliyor, diğerleri okulu görmeden mezun oluyorlar.

24 şubat 2021 12:19

5. A3 burada her gün işsizlik sorusu açılıyor. Onlara da sizin suçunuz diyebilir misiniz?

Madem o meslekte 300 kişiye is olanağı var, niye her yıl binlerce mezun oluyor? Bunların çoğu da devlet okulu yani devlet isterse bu okulları kapatabilir veya iş olanağı sunabilir ama bunu yapmıyor.

24 şubat 2021 12:21

6. çok gereksiz.

24 şubat 2021 12:24

7. Herkesin üniversite okumaması lazım. Üniversite bir istihdam yuvası değildir. Bu gözle gören nadir ülkelerden biriyiz biz. Üniversitede uzmanlaşılır. Akademik bir mantıkla okumak gerek. Dünyanın neresinde bu kadar yüksek üniversiteli işsiz sayısı görebilirsiniz? İnsanların istihdama katılmasını geciktirmek için ülkenin her yerine üniversite açıldı. İnsanlar da bu oyuna geldiler. Kusura bakmasın kimse ama köklü üniversitelerde alınan eğitimle 3 senelik üniversitede alınan eğitim de bir değil(Di. Şimdi onların da çoğunlukla kaliteleri düştü.) Bu konuya eşitlikçi bakmanın bir alemi yok. Herkes üniversite mezunu zaten olmamalı ama isteyen herkes istediği sektörde bir ucundan tutarak çalışabilme ve mesleğe başlama hakkına sahip olmalı. Uzmanlık isteyen alanlarda üniversite okumak şartıyla. Ben tecrübem yok diye işe alınmıyorsam o zaman niye gidip üniversite okudum? Deselerdi zamanında üniversiteyle zaman kaybetmeseydik girip bir yerde çalışmaya başlasaydık madem onca masrafa, emeğe ve depresyona gerek yokmuş. Şimdi iş bulamadığım bölümün borcunu boşuna ödüyor olmazdım hem.

24 şubat 2021 12:28

8. Bu türkiye'deki gibi olacak iş değil. Mesela atıyorum 20.000 ingilizce öğretmenine ihtiyacın var ve mesleği olmayan 60.000 ingilizce öğretmeni var. Özel sektörü falan katmadım çünkü işsiz ingilizce öğretmenlerini sayıyoruz. Dersin ki benim ingilizce öğretmeni fazlam var. Kapatırsın 3 5 sene ingilizce öğretmeni yetiştirmezsin. Her yer mühendis dolu. Odadaki işsiz mühendis sayısına bakarsın, ona göre kontenjan verirsin. Herkes okusun denerek yapılacak iş değil bu. O zaman insanlar kpss diye, atama diye de hayatını heba eder. Mühendis de asgari ücrete çalıştırılır. Üniversite mezunu arzı talepten çok çok daha yüksek. Böyle olunca çalışırız 3 kuruşa... Patron da kolay kolay der ki "senden çok var."

24 şubat 2021 12:33

9. Aslında harcanan para konusunda haklısınız. Bu durumda devletin geri ödemesiz bursu derslerde başarı şartıyla vermesi gerektiğini düşünüyorum. Devlet her bireyi üniversite mezunu yapmak istese bunu yapardı zaten bildiğim kadarıyla avrupa ülkelerinde olan bir durum. Ücra köşelere üniversite açmak ticari amaçlı zaten o şehire insanlar gitsin yerli halka para bıraksınlar vs diye.

Çok kötü bir üniversite ve bölüm olmadıkça kişiye vizyon kattığı düşüncesini savunuyorum açıkçası. Kimseyi küçümsemek için söylemiyorum kesinlikle. üniversitede ilk gençliğin başında kendini tanıma ve hayatı anlama fırsatı verilmeli 2 senelik bölüm de olsa. 18 yaşında yeni çocukluktan çıkmış birine iş sorumluluğu yüklenemez ya. Siz çevrenizde böyle birini gördünüz mü? Benim tanıdığım bu tipler yeterli olgunlukta olmuyor. Sonuç olarak aslında benim anlatmaya çalıştığım şey türkiye şartları için zor, farkındayım.

24 şubat 2021 12:34

10. Ülkede belli başlı üniversiteler dışında gerisi komple çöp. Eğitim basamaklarının kalitesini arttırıp, lisede kapsamlı bir mesleki eğitim olması gerekiyor. Ülkede herkes iibf mezunu, çoğu işsiz. Bu da toplumdaki üniversiteye bakış açısıyla ilgili. Tabi ki ilim irfan sahibi olmak çok önemli fakat zaten temel eğitim iyi verildiği takdirde herkes belli bir bilgi birikimine sahip olabilir. Ülkede kalifiye eleman açığı var. İyi bir duvar ustasına da ihtiyacımız var ama adam iktisat mezunu yıllarca okumuş, 25 yaşına gelmiş mesleki eğitim yok, ben neden duvar ustası olayım boşuna mı okudum diyor. Herkes kendince haklı, burada bir suçlu varsa o da eğitimi bu hale getirenlerde.

24 şubat 2021 12:53