girdi yaz
    medya ekle
    • girdiler (52)
    • medya (0)

52. Neredeyse 5 senedir girdi yazılmayan bu başlığa son zamanlarda kulağımı tırmalayan bir telaffuz hatasıyla katkıda bulunmak istiyorum. Neden birçok içerik üreticisi açık/kapalı e ile ilgili bu kadar bariz hata yapıyor, anlamadım? Herkes neden kalem yerine, ağız birliği etmiş gibi kalæm diyor örneğin? "Hem" duymak yerine, hæm sesini duyuyoruz. Herkes de Karadeniz bölgesinde büyümemiştir herhalde. Zaten şiveli vs. Konuşmadıkları için o kısmı direkt geçelim. Kıbrıs ağzıyla konuşan içerik üreticilerini dinliyorum mesela, onlar ve diğerleri için değil bu kriterlerim. İnsanlara hitap edeceğim, düzgün konuşayım, İstanbul Türkçesini öğreneyim diye dert eden bir avuç insan kalmamıştır zaten. "Kendi"yi zaten "kændi" diye telaffuz etmeyen kalmadı gibi bir şey. "Lazım"da da inceltme vs. Hak getire. Neyse, bunun bana bir faydası oldu elbette. Artık göz veya dudak kalemi hakkında içerik üreten kişiler böyle telaffuz ediyorsa videosunu dinlemeden geçiyorum, gereksiz reklama maruz kalmamış oluyorum.(gizlinot: Swh) kıllık gibi gelebilir ama ne yapayım, herkesin dirsek mesafesinde tuttuğu birileri ve bir şeyler vardır hayatta.

dün 15:33

51. Polikistik over sendromundaki overe ovır diyenleri duydum. İngilizce değil arkadaşlar latince over yani yumurtalık. ingilizcedeki over(ovır) değil yani.

20 ağustos 2021 17:42

50. mütevazi/mütevazı ikilisi de sıkça karıştırılır. çoğunlukla "birbirine paralel" anlamı taşıyan "mütevazi" kelimesi kullanılır. hâlbuki aslında kastedilen "alçakgönüllü" anlamındaki "mütevazı"dır.

edit: yazmadan önce kontrol etmemiştim, birkaç kez yazılmış. Ben de ekleme yapayım: doğru olan "öge" sözcüğü yerine "öğe" denilmesi.

20 ağustos 2021 14:09 20 ağustos 2021 14:13

49. Vejeteryan yanlış. Vejetaryen doğru.

Entellektüel yanlış. Entelektüel doğru.

20 ağustos 2021 13:06 20 ağustos 2021 13:07

şarz değil şarj

mütevazi değil mütevazı

herkez değil herkes

6 ocak 2021 23:47

45. Nazolabial arkadaşlarım nazolabial. Nazobinal değil. Nazobial değil. Nazolabial.

13 ağustos 2020 09:00

44. börek yerine böğğrek, falana felan meyveye meyva diyenlere bir ben sinir olmuyormuşum çok şükür.

bunlar hariç aklıma gelenler muhatap (gizlinot: muhattap değil), egzoz, testosteron, kolektif, müteahhit, kolesterol...

16 kasım 2019 18:33

43. P ile başlayan tüm kelimeler, hepsini f olarak okuyorum. Mesela performans değil ferformans.

Kelime içinde iki tane s harfi var ise okuyamıyorum onu, bildiğin z'ye veya ş'ye çeviriyorum. Mesela susamak,  suzamak ya da suşamak oluyor.

Düşünüyorum başka, çocukken peltek idim. O zamandan kalma bir konuşma var hafif.

Bir keresinde bir grup memura sunum yaparken içinde bol s'li ve p ile başlayan kelimeli bir cümle kurdum. Kimse bişey anlamadı. Cümleyi tekrar kurdum. güldüler çünkü çok komik oluyordu. Yazıyı ekrana yansıttım, okuyun dedim.

16 kasım 2019 18:24