1. normalde hastadan alınan örneklerden mikroorganizma çoğaltıldıktan ve türü teşhis edildikten sonra antibiyogram testi yapılır, bu teste göre en etkili sonuç veren antibiyotik hastanın tedavisinde kullanılır.
ancak ülkemizde genelde doktorlar kafalarına göre yazarlar bu ilacı. (gizlinot: aslında diğer ülkelerde sistem nasıl işliyor bilmiyorum ama bizim ülkemizde pek doğru işlemiyor gördüğüm kadarıyla)
bazen viral hastalıklarda kullanılmasının sebebi ise bakteri kaynaklı fırsatçı/sekonder infeksiyonları engellemektir.
hasta olan her insanın kafasına göre antibiyotik kullanması çok yanlış gerçekten, gereksiz antibiyotik kullanımı bakterilerin direnç kazanmasında büyük bir rol oynuyor. keşke toplumca biraz daha bilinçlensek bu tarz konularda.
edit: (yazar: pudramsizasla) birkaç konuda beni uyardı söylediklerini eklemek istedim. bazı durumlarda örnek alınamayabileceğine ve doktor önerisine dayalı olarak ilaca başlanması gerekebileceğine veya bazı ilaçların sadece doktor önerisine göre başlanmasının normal olduğuna değindi yazdıklarında.