744. 2026 resolutionlarımdan biri de cilt bakım rutinime update getirmekti. kendimi bildim bileli ergenlik döneminden başlayarak sebaceous filamentlarla başım hep dertte oldu. bir de yaş ilerledikçe antiaging belası(gizlinot: nazolabial ve kaş arasında derin çizgi, cilt elastikiyeti vb.), lekelenme, hormonal sivilceler devreye girdi maalesef. sizin de problemleriniz bu şekildeyse natalie o'neill, chatgpt ve yoğun araştırmalarımın(gizlinot: lol) işbirliğiyle oluşturduğum rutinimi paylaşmak istedim. ben haftada özellikle lokal olarak 5 akşam aktif kullanıyorum. bariyerimi sağlam tutmak da hedeflerimden biri, bu yüzden rutinim bir akşam aktif diğer akşam bariyer güçlendirme şeklinde gidiyor. önemli uyarı!!! asla ve asla aktiflerle aktifleri aynı rutinde kullanmıyoruz arkadaşlar :
akşam:
double cleansing yapıyorum elimde 3 adet oil cleanser var dönüşümlü kullanıyorum, ikisi bitmek üzere. tocobo, klairs gentle siyah kapaklı ve yeni kullanmaya başladığım skin1004 light oil cleanser. su bazlı jel temizleyici olarak yine dönüşümlü olarak aveeno nourishing oat cleanser( kendisi kokusuz ve asla köpürmüyor fyi. hassas ciltlilere öneririm), arencia yeşil mochi (bunu pek sevmedim önermiyorum. hafif yanma yapıyor. itiraf time tiktok yüzünden influence olarak almıştım bitsin diye kullanıyorum) ve en sevdiğim gıcır gıcır yapan burnumu parlatan yüzüme gözüme ışıltı veren rutinimin sağlam kalesi: cerave sa cleanser -içeriğinde salisilik asit olduğu için bariyer yormamak için haftada 2 kullanıyorum- ve az sıklıkta da tocobo cleanser. yüz temizleme padiyle her ikisini de minimum 1 buçuk dakikalık periyodlarla yıkayıp sonrasında 65 derecede yıkanmış yüz havlumla bazen de cildimin hassasiyetine göre kağıt havluyla kuruluyorum.
haftada 2 akşam:
yüzümü iyice kuruttuktan sonra lokal olarak burnuma, kaş arası çizgime ve nazolabial çizgilerime bezelye kadar differin sürüyorum. seneler önce burada da bahsetmiştim dermatoloğumun önerisiyle lokal olarak differin kullanıp memnun kaldığım bi dönem olmuştu, kendisine tekrar geri döndüm ve çok memnunum. çenemdeki hormonal sivilcelere, ağız kenarındaki koyuluklara ve lekelere yine aynı miktarda azelderm sürüp 10-15 dakika iyice nufuz etmesini bekliyorum. sonrasında gözaltı kremi olarak dönüşümlü m.asam resveratrol, haru haru bakuchiol ve beauty of joseon revive eye serum kullanıyorum. bundan sonrasında amacım bariyer güçlendirmek -genelde sabah rutinimde de bu ürünleri tercih ediyorum-cildimi teskin etmesi için asla aktif bişi kullanmıyorum. cilt bariyerim için purito centella serum ya da aveeno triple oat serum ardından nemlendirici kısmında -dönüşümlü yine- cetaphil daily moisturizer, purito panthenol, g&g happier barrier ya da cosrx hydrium aqua gel sürüyorum.
haftada 1 akşam anti aging odaklı geek and gorgeous 0.05 retinali(cildim buna alıştı. bitince 0.1'e geçeceğim) burnum hariç tüm yüzüme sürüp 10 dakika bekledikten sonra yine yukarda bahsettiğim göz kremi, serum ve nemlendiriciyi sırasıyla uyguluyorum.
haftada 1 paula's choice bha toniği sadece burnuma uyguluyorum sonrasında bariyer rutini.
bariyer güçlendirme akşamlarındaysa yine double cleansing ardından dönüşümlü anua rice tonik, mugwort essence, haruharu black rice tonik, numbuzin no 9 bio lifting essence, numbuzin no5 pads(tüm yüzüme tek bi seferde çekiştirmeden sürüp burnumda 10 dakika bekletiyorum) sonrasında g&g power peptides serum ya da yukarıda bahsettiğim serumlardan birini sürdükten sonra nemlendiricilerden birini kullanıyorum.
ayda 1 kez dönüşümlü banyo sonrasında fiddy metod, de la cruz sulfur ointment sivilceli ve gözenekli kısımlara lokal şekilde maske gibi uygulayıp uyumadan önce yıkıyorum ya da panoxyl cleanserı nemli yüzüme masaj yaparak sürüp bekletip 3 dakika sonra yıkıyorum. sonrasında bahsettiğim bariyer güçlendirici ürünleri uyguluyorum asla aktif kullanmıyorum.
sabah rutinimde cilt bariyerim yıpranmaması için -çünkü biliyorsunuz ne kadar sulfat vs o kadar zarar- yüzümü jelle vs yıkamıyorum direkt duru suyla yıkayıp ardından dönüşümlü şekilde yukarıda bahsettiğim gözkremleri ve tonik ya da essencelardan biri ardından dönüşümlü cildimin ihtiyacına göre anua pdrn, anua azeliac, cos de baha azeliac, boj glow deep, yukarıdaki serumlar ve nemlendiricilerden biri şeklinde gidiyor son olarak tabii ki spf diyoruz boj aqua fresh 50 spf ya da haruharu wonder black rice 50 spf bunları dönüşümlü gene.
seneler sonra rutinime bi update geldi daha önce burada önerme gafletinde bulundum. arkadaşlar asla ve asla siyah nokta bandı kullanmayın, bunlar gözeneklerin/filamentlerin ucunu koparıp daha da büyümesine neden oluyor. ergenliğimden beri büyük hata etmişim ben ettim siz etmeyin. direkt çöp. ben bunun boşluğunu la roche posay cicaplastla doldurdum. lokal olarak burnuma incecik sürüp öyle uyumaca.
aslında uzun zamandır rutinim az çok bu şekildeydi ama differin ve azelderm gibi eczanesel aktifleri hayatıma sokalı 1 ay oldu ve düzene girdiğimi hissettirdi, şimdilik çok memnunum. bi durum olursa ilerleyen günlerde yine yazarım. size de fayda sağlarsa ne mutlu bana.
gattonero