1.
Ukte (yazar: pink jedi ) :)
İngiliz edebiyatında nam-ı diğer ''stream of conciousness'',20. yüzyılda İngiltere'de ortaya çıkan edebi yazım tekniği.
Bilin akışı tekniğinde yazar adeta konudan konuya atlayarak o an ne düşünüyorsa karmaşık ve sırasız bir şekilde düşüncelerini kağıdına döker.Bazen anlamayı ve takibi zorlaştırır,dikkatli okuma ister ki sonra kendinizi aynı cümleyi 4-5 kez baştan okurken yakalarsınız :) Cümleler en az birkaç satırdan oluşur ve yazar noktalama işareti kullanımına özen göstermez,içinden geldiği gibi iç monologunu anlatır,öte yandan farklı insanların zihinlerine de girerek gözlemleme şansımız olur.
En bilinen temsilcileri ve kitaplarından bir iki örnek :
J.D.Sallinger-Çavdar Tarlasında Çocuklar
James Joyce-Ulysses
John Fowles-Fransız Teğmen'in Kadını
Virginia Woolf-Mrs Dalloway/Dalgalar
2.
Türk edebiyatındaki en önemli örneği oğuz atay'ın tutunamayanlar romanı sayılabilecek olan teknik. Bu teknikle yazılan kitapları ya çok sever ya da hiç okuyamam ben, genelde de nötr kalanı görmedim. Sanırım jose saramago da bu tekniği kullanan yazarlardan. Bu tekniğin yoğun olarak kullanıldığı kitapları okumak genelde cidden emek istiyor bence.
3.
romanı okumuyor da yaşıyor gibi hissetmemizi sağlayan tekniktir. bayılırım. (gbkz: oğuz atay)a sevgiler saygılar.
1 eylül 2016 14:34
1 eylül 2016 14:40
4.
Annesi virginia woolf, babası james joyce'tur
5.
ulysses ile doruk noktasına varmış tekniktir. anlamak için alttaki footnote'ları tek tek okumanız gereken yerler var. hatta sayfanın büyük bir kısmını footnote'lar kaplıyor. bu nedenle ulysses biraz akademik bir eser olarak okunmalıdır. (art for art's sake).
6.
yazarın sadece düşüncelerini değil , bir yandan da hayallerinde canlandırdığı dış dünyanın yansımaları şeklinde soyut birtakım kavramları da içine katarak kullandığı , zaman zaman okuyucu açısından takibi zor olabilen bir anlatım tekniğidir.
orhan pamuk'un en sevdiğim romanlarından olan sessiz ev de bilinç akışı tekniğinin iyi bir örneğidir.
bu tekniğin kullanım alanı sadece edebiyatla da sınırlı değildir. mesela müzikal anlamda da jazz ; bilinç akışının insan sesi aracılığıyla sözlerle, aynı zamanda da kullanılan enstrümanlarla uyumlu bir birleşimi de denilebilir.
7.
En sevdiğim kullanıcılarından biri Yolda kitabı ile Jack kerouac'tır. Üstelik bu teknikle anlatılan şey yıllar boyunca sürmüş bir seyahatte yaşanan serüvenler olunca kitabı tek nefeste bitiriveriyorsunuz.
8.
seviyorsanız bir de adalet ağaoğlu okumanızı öneririm, ve latife tekin<3
9.
Virginia woolf'a beni hayran bırakan teknik. Okurken eriyip gidiyorum, çok keyif alıyorum bu teknikle yazılmış kitaplardan. kahramanlar sanki daha gerçekçi daha bir "insan" oluyor gözümde. karakterin biz gibi nasıl ve nasıl karışık düşündüğünü, olayların nasıl aklında aktığını, çağrışımları, insan aklını çok iyi yansıtıyor.